Suomi tarvitsee palveluinnovaatioita

(IPRinfo 2/2008)

Maailman henkisen omaisuuden päivässä keskusteltiin hyvinvoinnista

Kahdeksan vuotta sitten WIPO (World Intellectual Property Organization) julisti huhtikuun 26. päivän Maailman henkisen omaisuuden päiväksi (MHOP), jonka tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota luovuuden ja keksintöjen merkitykseen.

Suomessa sitä vietettiin tänä vuonna neljättä kertaa, etuajassa mutta peräti kolme päivää: yksi tekijänoikeuspäivä, puolitoistapäiväinen innovaatioparlamentti sekä teollisoikeuspainotteinen pääjuhla. Tulevaisuudessa toivottavasti tilaisuudet järjestetään yhtenäisemmin ja enemmän yleisölle suunnattuina, WIPOn alkuperäisen ajatuksen mukaisesti.

Parlamentti korosti yritysten ja eri alojen innovaatiotasoa
Teollisoikeustapahtumien teemana oli ”Innovaatioista hyvinvoinnille siivet”. Nyt toista kerran järjestetylle Innovaatioparlamentille oli teemasta annettu käsiteltäväksi 20 aihealuetta. Parlamentin puhemies, dosentti Liisa Horelli, esitteli pääjuhlassa työryhmien työstä kootut kannanotot.

Patenttikysymyksistä parlamentti muistutti, että kokeilematta ei synny mitään ja liika tehokkuus voi olla innovatiivisuuden este. Innovaatioita tulisi tukea kehdosta hautaan, ketju ei saa katketa välillä. Keinoina nähtiin mm. mentorit, IPR-sopimukset, kvartaaliajattelusta irrottautuminen ja riskirahan saaminen.

Väestön ikääntyminen ja työvoiman väheneminen nousivat Innovaatioparlamentissa esiin monessa yhteydessä. Todettiin mm. että erityisesti matalan tuottavuuden alojen innovaatiotasoa ja tuottavuutta pitää nostaa; vaikka huippu saataisiin nyt korkealle, pohja yhä laahaa. Sosiaalisiin ja palveluinnovaatioihin on panostettava välittömästi.

Horelli ehdotti, että jatkossa innovaatioparlamentti käsittelisi korkeintaan 10 teemaa, näitä syvällisemmin ja etukäteismateriaalin pohjalta, osin verkkoyhteistyönä. Ensi huhtikuussa Turussa nähdään varmaan entistäkin luovempi innovaatioparlamentti.

Keksijän arvostus on noussut
Vantaan Energia Areenassa järjestetyssä pääjuhlassa kuultiin ensin järjestäjätahojen puheenvuorot. PRH:n pääjohtaja Martti Enäjärvi esitteli Suomen henkisen omaisuuden tasetta, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka Peltomäki innovointia kaupungin näkökulmasta ja Suomen keksijöiden tukiyhdistyksen (SKTY) puheenjohtaja Timo Kivi-Koskinen iloitsi siitä, että keksijän arvostus on yleisesti noussut.

Kolme kaupallistamistarinaa osoittivat, että innovaation lähtökohtana on usein tarve, jota ei ole aiemmin välttämättä osattu edes mieltää toteutettavaksi. Onnistumisen keskeinen edellytys on ollut riittävä rahallinen panostus hankkeen alkuvaiheessa.

Koru, johon voi tallettaa rakkaan tuoksun, ja pelastusreittien osoittaminen hätätilanteessa valonauhoilla olivat lähteneet yhdestä tarpeesta, mutta niille oli nopeasti keksitty uusia käyttötapoja. Seinätöhryjen estoprojekti puolestaan on vähitellen levinnyt myös Suomen ulkopuolelle, kun suurkaupungit ovat nähneet, että siitä on taloudellista hyötyä.

Palveluinnovaatioilla hyvinvointityö tuottavaksi
Stakesin eläkkeelle jäävä pääjohtaja Vappu Taipale puhui hyvinvoinnin ja innovoinnin yhteennivomisesta. Hän muistutti, että Suomi on tietoyhteiskunnan pilottihanke, ja että se on mentaalinen, ei teknologinen projekti. Hyvinvointi taas on demokraattisessa maassa taloudellisen kasvun edellytys. Palveluinnovaatioilla saadaan – väistämättä ihmisvaltainen – hyvinvointityö helpommaksi, sujuvammaksi ja siten myös tuottavammaksi.

Perinteiset Konsta-palkinnot luovutti elinkeinoministeriMauri Pekkarinen, joka määritteli innovaation osaamislähtöiseksi hyödynnetyksi kilpailueduksi.

Elämäntyö-Konsta Maila Hakalalle naiskeksijöiden kannustamisesta
Elämäntyö-Konstalla palkittiin ekonomi Maila Hakala, suomalaisten naiskeksijöiden työn kannustaja ja esiintuoja. Raati totesi mm. että Hakala on perustanut alan organisaatioita, järjestänyt naisten keksintökilpailuja ja -näyttelyitä sekä luonut suomalaisille naiskeksijöille myös kansainvälisiä yhteyksiä.

Muut palkinnot myönnettiin seuraavasti:
Yritys-Konsta: Metsäkoneyritys Ponsse, Vieremä
Media-Konsta: Kauppalehti
Alue-Konsta: Tampere ”Luova Tampere” -ohjelma
Koulu-Konsta: Ammattikorkeakoulu Laurea
Esitelmien välillä Vaskivuoren lukion oppilaat tarjosivat huikean hienoja laulu-, tanssi- ja soittoesityksiä. Mykistyttävin oli 17-vuotiaan Miikka Frimanin luontodokumentti ”Suolammen korennot” vuodelta 2006.

Päivi Helander
IPR University Center

Share: