Sitra kaipaa vahvempia opinahjoja

(IPRinfo 3/2005)

Suomen yliopistoverkko pitäisi koota suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Huippuopettajille tulisi maksaa kunnon palkkoja, ja EU:n ulkopuolisille opiskelijoille tulisi asettaa lukukausimaksut. Näillä eväillä suomalainen korkeakoulu pystyisi kilpailemaan kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla, uskoo Sitran johtaja Antti Hautamäki.

Sitra eli Suomen itsenäisyyden juhlarahasto julkisti keväällä innovaatio-ohjelman, jossa listataan Suomen kilpailukyvyn edellyttämiä uudistuksia. Listalla on monia tuttuja, viime vuosina kiivaankin väittelyn kohteena olleita asioita kuten verotuksen, maahanmuuttopolitiikan ja työmarkkinoiden uudistaminen.

Korkeakoulumaailmassa toimivien kannalta ovat kiinnostavia Sitran esittämät toimenpiteet yliopistomaailman uudistamiseksi. Monet ehdotuksista ovat varsin radikaaleja ainakin akateemisten mittapuiden mukaan. Ehdotukset yliopistojen yhteistyön tiivistämisestä saivatkin tuoreeltaan monet Helsingin ulkopuoliset opinahjot varpailleen.
Innovaatio-ohjelman laatimisesta vastannut Sitran johtaja, FT Antti Hautamäki tyynnyttelee pelkoja: tavoitteena ei ole lakkauttaa yhtään alueellista yliopistoa.

– Suomi on hyötynyt laajasta yliopistoverkosta. Se on tärkeä myös alueellisesti, Hautamäki sanoo.

Itsenäiset kampukset, yhteinen hallinto
Sitran hahmottelemassa mallissa oppilaitosten verkkoa tiivistettäisiin yliopistokokonaisuuksiksi, joita voisi olla viidestä kymmeneen. Yliopistot kampuksineen olisivat edelleen itsenäisiä, mutta hallintopalvelut ja opinto-ohjaus voisivat olla yhteisiä. Opiskelijat voisivat liikkua eri yksiköiden välillä. Yksi tällainen kokonaisuus saattaisi Hautamäen mukaan muodostua esimerkiksi Oulun ja Lapin yliopistosta.

Hallinnonuudistuksilla tavoitellaan yleensä säästöjä, mutta tämä ei ole Sitran tarkoituksena. Tavoitteena on päinvastoin vahvistaa suomalaisten opinahjojen kilpailukykyä maailmalla. Hautamäki puhuukin kansainvälistä koulutusmarkkinoista.
– Vain hyvä oppilaitos saa partnereita kansainvälisiltä kentiltä. Nyt yksikään suomalainen yliopisto ei kuulu maailman huippuihin. Keskinkertaisia meillä on paljon.

Hautamäki uskoo, että pienikin yliopisto voi nousta jollakin alalla huipulle. Tämä edellyttää kuitenkin lisää resursseja.
– Yliopistot tarvitsevat laatua ja parempia kannustimia. Yhteisten sateenvarjojen alla olisi mahdollista järjestää opetusta englannin tai vaikka kiinan kielellä, innovaatiojohtaja visioi.

Tutkinnot ovat koulutustuotteita
Kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla tutkinnot ja tutkimusohjelmat ovat tuotteita ja opiskelijat asiakkaita. Parhaat opiskelijat seuraavat parhaita opettajia, joita Sitran mielestä tulisi houkutella kunnon kannustimilla.

– Tämä on vakava asia, Antti Hautamäki painottaa.

Yliopiston palkkapolitiikka on ollut pitkään tiukasti säädeltyä, mutta nyt järjestelmä on avautumassa.

– Yliopistoilla on jo mahdollisuus maksaa kunnon palkkoja, mutta tämä ei kuulu kulttuuriin. Monet ovat edelleen sitä mieltä, että kaikilla pitää olla pieni palkka.

– Suomea ei pidetä houkuttelevana maana. Pelätään luonnonoloja, kieli on outo ja meitä pidetään vähän omituisina, Hautamäki listaa Suomen perusongelmia.

EU:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille Sitra asettaisi kunnon lukukausimaksut, mitä ehdottaa myös opetusministeriön työryhmä. Hautamäen mielestä Suomen on seurattava kansainvälistä trendiä.

– Koko Euroopassa ollaan menossa samaan suuntaan. Tulijoita kyllä riittää, jos tarjonta on tarpeeksi korkeatasoista. Jos ovet ovat kaikille auki, kuten nykyisin, tänne tullaan sen takia että koulutus on ilmaista eikä sen takia, että se on laadukasta.

Opiskelun maksullisuutta kompensoitaisiin stipendijärjestelmällä, joka Sitran laskujen mukaan voitaisiin rahoittaa lukukausimaksujen tuotolla.

Sitra kiinnittää huomiota myös paradoksiin, joka vallitsee maksuttomien yliopistojen ja harjoitetun työvoimapolitiikan välillä. Kun ulkomaalainen on saanut Suomessa tutkintonsa valmiiksi, hänen on poistuttava maasta saman tien.

– Ulkomaalaislaissa on tässä kohtaa selvä virhe. Onneksi tätä ollaan nyt muuttamassa niin, että vastavalmistunut saisi jäädä puoleksi vuodeksi maahan työnhakuun, Hautamäki valottaa.

Sitra
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on itsenäinen julkisoikeudellinen rahasto. Eduskunnan valvonnassa toimivan rahaston tehtävänä on edistää Suomen taloudellista hyvinvointia.

Risto Paananen

Share: