Simuloitua oikeudenkäyntiä

(IPRinfo 4/2009)

Oikeustapauskilpailussa punnitaan juridiikan osaamisen lisäksi kielitaitoa ja esiintymiskykyä.

Moot Court Competition (vapaasti suomennettuna simuloitu oikeustapauskilpailu) on yleisnimitys kilpailusta, jossa opiskelijoiden muodostamat joukkueet mittelevät toisiaan vastaan fiktiivisen oikeustapauksen puitteissa.
Oikeustieteen opiskelijoille tarkoitettuja, usein kansainvälisiä kilpailuja järjestetään vuosittain useissa eri yliopistoissa ympäri maailmaa. Moot Court keskittyy yleensä johonkin tiettyyn oikeudenalaan, jolloin myös ohjaajana toimivat professorit ja lakimiehet ovat oman alansa asiantuntijoita.

Kilpailun tarkoituksena on, että opiskelijat pääsevät tutustumaan tarkemmin johonkin kiinnostuksensa mukaiseen oikeudenalaan sekä harjoittelemaan oikeustieteen kirjallista ja suullista argumentointia ammattilaisten ohjauksessa.
Oikeustapauskilpailu jakautuu perinteisesti kahteen osaan, kirjalliseen ja suulliseen vaiheeseen, joista jälkimmäinen järjestetään oikeussalissa simuloiden normaalia oikeuskäsittelyä. Osallistuminen edellyttää melkoista ponnistusta, mutta osaamisen karttumisen lisäksi se tuo myös opintopisteitä.

Pohjoismainen IP Moot Court nyt Suomessa
Syksyllä 2009 kolmatta kertaa käynnistyvä immateriaalioikeuksiin keskittyvä kilpailu Nordic IP Moot Court Competition järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa. Sen aihealue on tekijänoikeus.

Ensimmäisen kerran vuonna 2007 Tanskassa, Kööpenhaminan yliopistossa, järjestetty kilpailu käsitteli patentteja. Viime vuonna kilpailijat paneutuivat tavaramerkkejä koskevaan oikeustapaukseen Tukholmassa.

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan oikeustieteen opiskelijoille tarkoitettu kilpailu starttaa syyskuun 14. päivänä, kun joukkueille jaetaan tekijänoikeustapauksen aineisto. Tapauksen ovat laatineet asianajajat Seppo Kemppinen ja Mikko Manner sekä professori Marcus Norrgård. Prosessimuodoksi on valittu välimiesmenettely.

Kilpailun suulliseen finaaliin, joka käydään 7. joulukuuta Helsingissä korkeimman oikeuden tiloissa, valitaan paras joukkue jokaisesta maasta.

Näyttää siltä, että Suomessa ja Tanskassa finaalipaikasta kisaa peräti neljä joukkuetta, Ruotsissa ja Norjassa todennäköisesti yksi.

Kukin maa ja yliopisto kokoaa joukkueet omalla tavallaan
Kilpailun ensimmäinen vaihe järjestetään erikseen jokaisessa osallistuvassa maassa. Joukkueet koostuvat useimmiten immateriaalioikeuden pääopiskelijoista, ja värväyksen hoitavat alan opettajat.

Tapa, jolla osallistuminen on nivottu opetusohjelmaan ja pisteytetty, vaihtelee yliopistoittain. Esimerkiksi Tukholman yliopistossa joukkueeseen valitaan opiskelijoita, jotka ovat menestyneet keväällä järjestetyllä prosessioikeuskurssilla.
Suomen korkeakouluissa Moot-kilpailuun osallistuminen on yleensä kaksivaiheinen kurssi, jonka molemmat vaiheet on huomioitu erikseen tutkintovaatimuksissa.

Kilpailussa on kolme vaihetta
Kun Nordic IP Moot Court Competitionin kotisivulla on julkaistu kilpailun oikeustapaus, joukkueiden on kolmessa viikossa laadittava aineiston pohjalta kannekirjelmä (Statement of Claims).

Työryhmä antaa sen tutkittavaksi jollekin toiselle joukkueelle, jolla on taas kolme viikkoa aikaa kirjoittaa siihen vastine. Jokainen joukkue laatii vastineensa yhden kannekirjelmän perusteella.

Vastineeseen voidaan tarvittaessa lisätä myös ”jossitteluja”, jotta sen laatu ei kärsisi huonosta kannekirjelmästä: ”in case the Claimant had invoked xx, we would have responded in the following manner…”,

Jokaisesta maasta yksi joukkue pääsee finaaliin. Viime vuonna vain Tanskasta oli kaksi joukkuetta. Finaaliin valitaan kustakin maasta se joukkue, joka laatii parhaan kannekirjelmän.

Finaalissa joka Pohjoismaasta yksi joukkue
Perinteisesti Moot Court -kisan finaali järjestetään suullisena käsittelynä tuomioistuimessa. Tuomarit kyselevät kannettaan puolustavalta joukkueelta kiperiä kysymyksiä, ja valitsevat voittajan.

Parhaiten argumentoinut ja vakuuttavimmin esiintynyt joukkue voittaa. Nordic IP Moot Court -loppukilpailun puheenjohtajana toimii korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo. Tuomareita saapuu myös muista osallistuvista maista.

Voittaja saa palkinnoksi lähinnä mainetta ja kunniaa. Kuitenkin jo merkintä osallistumisesta Moot Court -kilpailuun on meriitti cv:ssä. Juridiikan lisäksi kilpailussa oppii kieltä ja esiintymistaitoa sekä tutustuu uusiin ihmisiin ja ympäristöihin. Myös sosiaaliset ohjelmat ovat tiettävästi olleet antoisia.

Anna-Maija Huhta
Fil.yo, Oulun yliopisto
Kirjoittaja oli harjoittelijana IPR University Centerissä kesällä 2009.

 

Kansainvälisiä oikeustapauskilpailuja
ELSA Moot Court Competition on WTO Law
The European Law Moot Court Competition
Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot
INC – International Negotiation Competition
The Jean-Pictet Competition
Phillip C. Jessup International Law Moot Court Competition
The Copenhagen Competition
The Nordic Human Rights Moot Court Competition
Telders International Law Moot Court Competition
Frankfurt Investment Arbitration Moot Court Competition
Nordic IP Moot Court Competition

Kilpailun kotisivu on Hankenin verkkosivuilla IP Moot Court -kurssin kohdalla. Sinne päivitetään yleisinformaatio ja tarvittavat asiakirjat 14.9.2009 alkaen.
http://www.hanken.fi/student/StudyHandbook/Course/course/3781?location=1

Korkeimmassa oikeudessa järjestettävää finaalia on mahdollisuus päästä seuraamaan.
Ilmoittaudu 3.12. mennessä sähköpostitse osoitteeseen harriet.napari (at) hanken.fi

Share: