Sanomisen vapaus. Kolumni

(IPRinfo 2/2007)

Tuomas Mylly, Juha Lavapuro ja Marko Karo julkaisivat artikkelikokoelman ”Tekemisen vapaus”.
Kirja näyttäisi viittaavan vahvasti aikojen muuttumiseen.

Ennen tekijänoikeudesta kirjoitettiin oikeudellisen perinteen sisältä tai sitten mentiin suoraan pamflettiin. Nyt osoittautuu mahdolliseksi etsiä vastauksia siihenkin, miten asiat voisivat olla ja millainen lain pitäisi olla. Kirjoittajat pysyttelevät silti koko ajan mahdollisen valtakunnassa.

Tekijänoikeudessa lukuisilla kansainvälisillä sopimuksilla ja velvoitteilla vahvistettu alue on tosiasia. Se meillä on ja se toimii huonommin tai paremmin, etupäässä huonommin. Ajatukset perinpohjaisista äkkimuutoksista ovat utopiaa.
Kirjoittajat ovat julkaisseet kriittisen katsauksen, ja etenkin Tuomas Myllyn ”Tekijänoikeuden uudet sääntelystrategiat” ansaitsee kiitoksen.

Juha Karhu ihmettelee kirjoituksessaan, miten vapaakoodin puoltajat ovat ajautuneet kirjoittelemaan juuri samanlaisia sopimuksia kuin alan lakimiehet vanhastaan.

Tämä on paradoksi, johon puheena oleva kirja ottaa osaltaan kantaa. Uudenlaiset tekijöitä ja teoksia koskevat ratkaisut perustuvat tekijänoikeuteen. Kun ihmiset luopuvat laajasti tekijälle muutoin kuuluvista oikeuksista esimerkiksi kehittäessään maksuttomia tietokoneohjelmia (Linux) tai kirjoittaessaan kollektiivista tietosanakirjaa (Wikipedia), pohjana on aina tekijänoikeus. Esimerkiksi Wikipedia on tarkka kuvistaan: tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa otetaan ainoastaan luovutussopimuksin mukaan.

Jotkut hurjapäiset kannanotot tekijänoikeuden turmiollisuudesta näyttävät perustuvan toteuttamiskelvottomiin haaveisiin. Kun kaikkia halutaan kuulla ja päätöksenteko-oikeus jakaa, tuloksena voi olla 1600-luvun Puolan aateliskokous, joka on toimintakyvytön silloinkin, kun vihollinen on maassa.

Juristien kirjoitusten rinnalla esiintyy filosofeja, taloustieteilijöitä ja yhteiskuntatieteilijöitä sekä taitelijoiden näkökulmia. Tämä on keskustelun avaamista alueella, joka on melkein yhtä kiistelty ja sekava kuin ”globalisaatio” – mutta tekijänoikeus onkin globalisaation keskeisiä kysymyksiä.

Siitä pyritään ottamaan tässä kirjassa selvää. Ja saadaankin jossain määrin.

Tervetullutta.

Alleviivaajan kynä on ahkerassa käytössä. Huutomerkkejä piirtyy enemmän kuin kysymysmerkkejä.

Jukka Kemppinen

Tuomas Mylly, Juha Lavapuro, Marko Karo (toim): Tekemisen vapaus. Luovuuden ehdot ja tekijänoikeus. Gaudeamus Helsinki 2007. 285 s. ISBN 978-951-662-970-7

Share: