Rankka investointi omaan tulevaisuuteen

(IPRinfo 2/2007)

Juristikoulutus Yhdysvalloissa on hyvin vaativaa sekä akateemiselta tasoltaan että taloudellisesti. Kilpailuhenki ja verkottuminen ovat osa opiskelijoiden arkea.

Yhdysvaltain immateriaalioikeudellista oikeuskäytäntöä on Suomen ammattipiireissä seurattu tiivisti jo kauan. Kuitenkin harva ratkaisujen tulkitsija meidän puolellamme Atlanttia tuntee yhdysvaltalaisen kontekstin, jossa kyseiset ratkaisut nauttivat vaihtelevaa oikeuslähdeopillista painoarvoa.

Toisaalta nykypäivänä voi internetin avulla seurata yhdysvaltalaista immateriaalioikeudellista keskustelua Suomesta käsin, ja kirjallisuuskin ylittää rajat ja löytää tiensä lakikirjastoon napin painalluksella. Onko immateriaalioikeus oikeudenalana niin kansainvälinen, että kansalliset erot menettävät laintulkinnassa merkityksensä? Onko jatko-tutkinnolla enää käytännön juristille arvoa?

Itselleni, väitöskirjan tekijälle, jatko-opintojen hyödyn kyseenalaistaminen ei tullut kysymykseen, kun lähdin Chicagoon LLM-tutkintoa suorittamaan syksyllä 2005. Yllätyksekseni olin vuosikurssillani poikkeuksellisen akateemisesti orientoitunut, sillä Chicago-Kent College of Law:n ulkomaalaisille avoimeen kolmeen jatko-koulutusohjelmaan oli hakeutunut juristeja maailmalta aikomuksenaan kohentaa markkina-arvoaan työmarkkinoilla.

Suurin osa kurssitovereistani näki usean kymmenen tuhannen dollarin lukukausimaksut varmana investointina tulevaisuuteensa.

Kurssitarjonta pitää tutkia tarkasti
LLM-tutkinnon voi nykypäivänä suorittaa eri puolella USA:ta, mutta edelleen suurin osa ulkomaalaisista suuntaa New Yorkin, Illinoisin tai Kalifornian osavaltioihin. Useimmiten immateriaalioikeudellisia jatko-opintoja voi suorittaa tavallisen LLM-tutkinnon puitteissa, mutta parikymmentä Yhdysvaltain oikeustieteellistä tiedekuntaa tarjoaa immateriaalioikeuden erikoisohjelman, joka on avoin sekä kotimaisille että ulkomaalaisille juristeille. Ohjelmat ovat yleensä vuoden mittaisia ja niillä vaaditaan 24 opintopisteen (credit) suorittamista.

Opetuksen laatu ja nimenomaan kansainväliseen LLM-ohjelmaan panostaminen vaihtelee kuitenkin huomattavasti. Kaikki nimekkäätkään Yhdysvaltain yliopistot eivät ole panostaneet immateriaalioikeudelliseen tutkimukseen. Ohjelmakuvauksen sijasta kannattaa siis perehtyä tarkasti todelliseen kurssitarjontaan ja opetushenkilökunnan tutkimusintresseihin ohjelmaa valittaessa.

Chicago-Kent College of Law on Yhdysvalloissa ainoa, joka tarjoaa kansainvälisen immateriaalioikeuden erikoistumisohjelman. Ohjelmassa edellytetään toki perehtymistä Yhdysvaltain immateriaalioikeuteen, mutta kurssitarjontaan kuuluu poikkeuksellisen laaja kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisen immateriaalioikeuden eri suuntauksia kattava kurssitarjonta. Jatkotutkinnon suorittamiseksi edellytetään myös lopputyön tekemistä kansainvälisen immateriaalioikeuden alalta.

”American Law School” – rima on korkealla
Monet yliopistot eivät välttämättä tee eroa kotimaisen eliitin ja jatko-opiskelijoiden välille, vaan kurssitarjonta on kaikille avoin. Juristikoulutus on Yhdysvalloissa kolmivuotinen ylempi korkeakoulututkinto, joka on sekä akateemiselta tasoltaan että taloudellisesti urainvestointina mitä vaativin. Opiskelijat kilpailevat keskenään joka käänteessä: arvosanoista, erikoistumismahdollisuuksista, kesätyöpaikoista ja tietenkin työpaikoista.

Työelämässä jo menestyneelle ulkomaalaiselle juristille perinteisen opiskelijaroolin omaksuminen voi olla hankalaa. Toisaalta työelämän paineeseen tottuneen juristin on helppo omaksua kiivas opiskelutahti. Opiskelijoilta edellytetään luentoihin valmistautumista, materiaalin hallintaa ja aktiivista osallistumista keskustelumuotoiseen opetukseen.

Opetuksesta haetaan yhden oikean vastauksen sijasta argumentteja, jotka vakuuttavat tuomarin. Tentissä ei pärjää pelkällä lain tuntemuksella, vaan lain sisällön hallinta tulee osoittaa sitä soveltamalla. Tenttivastaus arvioidaan suhteessa muiden opiskelijoiden vastauksiin, joten lain analysointi- ja argumentointitaito nousee erityiseen asemaan. Opetuksen ansiosta materiaalin hallinta on kuitenkin omaa luokkaansa verrattuna perinteiseen kirjastolla oppimiseen.

Verkostoituminen vaivatonta ja välttämätöntä
Amerikkalaisen yhteiskuntakulttuurin kilpailuhenki näkyy juristikoulutuksessa panostamisena käytännönläheisyyteen opetuksessa ja verkostoitumismahdollisuuksien tarjonnassa. Oma kokemukseni Chicago-Kentissä oli antoisa, sillä konferensseja, keskustelutilaisuuksia ja luentoja ajankohtaisista immateriaalioikeudellisista aiheista järjestettiin lähes viikoittain.

Kiivaimmat keskustelut käytiin vuonna 2005 MGM v. Grokster ja viime vuonna Ebay v. MercExchange -tapauksista. Kiinnostavaa oli myös kuulla entisten tuomarinavustajien (clerks) mietteet Federal Circuit -valitustuomioistuimen viimeaikaisesta oikeuskäytännöstä ja siitä, mitä on ennakoitavissa Yhdysvaltain korkeimmasta oikeudesta patenttioikeuden puolella. WIPO kävi tutuksi New Yorkin -toimiston johtajan Todd Larsonin usean vierailun myötä.

LLM-opiskelijoita kehotetaan aktiivisesti luomaan kontakteja sekä kampuksella että sen ulkopuolella, ja yliopisto antaa erinomaisia mahdollisuuksia keskustelulle vieraiden kanssa. LLM-opiskelijat voivat usein osallistua muiden tahojen järjestämiin tilaisuuksiin opiskelijahintaan tai veloituksetta. Esimerkiksi tämän vuoden immateriaalioikeuden LLM-tutkintoa tekevät osallistuivat hiljattain Chicagossa järjestettyyn viisipäiväiseen INTA-konferenssiin.

Kahdelle opiskelijalle konferenssi oli vuoden verkostoitumisen huipentuma, sillä molemmille avautui työpaikkahaastattelu konferenssiin osallistumisen myötä.

Monet omat kurssitoverini ovat sijoittuneet hyvin käytännön asianajotehtäviin maailmalla. Osa puolestaan työskentelee tilapäisen viisumiohjelman puitteissa Yhdysvalloissa lakituntemusta vaativissa tehtävissä. Heistä suurin osa katsoo uusien ovien avautuneen jatko-tutkinnon ja LLM-vuoden aikana luotujen kontaktien avulla.

Katja Weckström
Tutkija, INNOCENT,
Turun yliopisto

Chicago-Kent’s Program in Intellectual Property Law. For further information (on the courses, fees, the application procedure etc.) see the web site of the College:
http://www.kentlaw.iit.edu/academics/jd-program/certificate-programs/intellectual-property-law

Share: