Professori Graeme Dinwoodie: Googlella oltava jokin vastuu linkeistä

(IPRinfo 2/2007)

Hakukoneyhtiö Google myy linkkejä, joissa hakuehtona voi käyttää kilpailijoiden tavaramerkkejä.
– Mielestäni Googlea on pidettävä ainakin potentiaalisesti vastuullisena tällaisesta myynnistä, sanoo tavaramerkkiasiantuntija, professori Graeme B. Dinwoodie.

Google on vallannut ylivoimaisen ykkössijan tiedon etsinnässä internetistä. Tutkimusten mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa lähes joka toinen nettihaku tehdään Googlen kautta.

Tuottonsa yhtiö saa hakutyökalujen myynnistä. Yritykset voivat maksua vastaan ostaa itselleen korkean sijoituksen omaa alaansa koskevissa hakutuloksissa. Hinnoittelu perustuu linkitettävien hakusanojen määrään sekä siihen, millaiselle paraatipaikalle yrityksen linkki sijoitetaan selainikkunassa.

Googlen kautta voi maksua vastaan linkittää oman yrityksensä hakutulosten kärkeen myös silloin, kun hakusanana käytetään kilpailijan rekisteröimää tavaramerkkiä.

Googlen oltava riittävän läpinäkyvä
Yhdysvalloissa oikeuskäytäntö tavaramerkkejä sisältävistä linkeistä vaihtelee, kertoo Chicago-Kentin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan professori Graeme B. Dinwoodie.

– Yhdysvalloissa trendinä näyttäisi kuitenkin olevan Googlen immunisoiminen. Linkkien käyttäminen ei tämän mukaan oikeuttaisi tavaramerkkiväitteisiin. Euroopassa, etenkin Ranskassa ja Saksassa, on otettu tiukempi kanta. Olen lähempänä eurooppalaista näkemystä.

Dinwoodie muistuttaa, että Googlen bisneksestä 85 prosenttia tulee hakusanojen myynnistä.

– En tarkoita, että Googlea tulisi välttämättä pitää vastuullisena, mutta ainakin potentiaalisesti sen tulisi olla mahdollista. Tämä auttaisi pitämään Googlen käytännöt mahdollisimman läpinäkyvinä myös kuluttajan kannalta.

IPR-tutkimusta euromaustein
Professori Dinwoodie on tutkinut immateriaalioikeuksia Atlantin molemmin puolin. Hän sanoo kotiutuneensa ammatillisen kiertolaiselämän jälkeen lopulta Chicagoon. Puheesta kuuluu silti hienoinen korostus, joka kertoo professorin skotlantilaisesta syntyperästä.

Master’s Degree -tutkintonsa hän teki autonosien designin tekijänoikeuksista.

– Esimerkkitapauksena käytin pakoputkea, Dinwoodie muistelee huvittuneena.

Dinwoodie on asunut Yhdysvalloissa lähes 20 vuotta. Parhaillaan hän toimii oikeustieteen professorina Chicago-Kent College of Law:ssa, joka on yksi suurkaupungin kuudesta oikeustieteellisestä opinahjosta.

Dinwoodiella on oppituoli myös Queen Maryn oikeustieteellisessä tiedekunnassa Lontoossa. Hän määrittelee tutkivansa tavaramerkkejä Yhdysvalloissa eurooppalaisella vivahteella. Suomessa hän on opettanut mm. INNOCENT-tutkijaopiskelijoita.

– Yhdysvalloissa on edelleen paljon enemmän resursseja ja rahoitusta, mikä houkuttelee ulkomaalaisia tutkijoita. Mutta kyllä Suomessakin jotkut IPR-hankkeet toteutetaan hyvillä resursseilla. Tämä näkyy nuorten tutkijoiden osaamisen tasossa.

Tavaramerkeillä riittävä suoja
Jotkut vaatimukset tavaramerkkien suojan parantamisesta ovat suorastaan naurettavia, moittii professori Graeme B. Dinwoodie.

– Viime vuosina kansalaisjärjestöt ovat pitäneet ääntä tekijänoikeuksien ja patenttien, mutta myös tavaramerkkien liian laveasta suojasta.

– Huoli ylisuojauksesta on aiheellinen myös tavaramerkkien osalta, Dinwoodie arvioi. Hänen mielestään suojausta on pohdittava myös sananvapauden näkökulmasta.

– Henkilökohtaisesti katson, että tavaramerkkien osalta mekanismit ovat aika hyvät ja suojauksen taso sopiva.

Dinwoodien mielestä tavaramerkeistä on riittävästi kehittynyttä lainsäädäntöä sekä Yhdysvalloissa että EU-alueella. EY-tuomioistuinta hän pitää asiantuntevana oikeuspaikkana tavaramerkkijutuille.

– Päätökset voisivat tosin olla selkeämpiä ainakin niillä aloilla, joista minä kirjoitan eniten. Yhdysvalloissa ne tuntuvat olevan paremmin kirjoitettuja.

Dinwoodien mielestä tavaramerkkipuolella ei ole tarvetta harmonisoinnin nopeaan lisäämiseen, vaikka tavaramerkkilobbarit painavatkin päälle.

– Jo nykyisten standardien soveltaminen on tuottanut kehitysmaille vaikeuksia. Tyhjäkäynti voisi olla nyt ihan järkevä vaihtoehto.

Graeme B. Dinwoodie

  • 40-vuotias
  • Oikeustieteen professori, varadekaani, Chicago-Kent College of Law
  • Immateriaalioikeuden professori, University of London, Queen Mary College
  • Voittanut kolmesti Goldman-palkinnon erinomaisesta opetustyöstä
  • Toiminut IPR-kysymyksiin erikoistuneena asianajajana New Yorkissa
  • Opiskellut Glasgown, Harvardin ja Columbian yliopistoissa
  • Kirjoittanut lukuisia IPR-aiheisia teoksia.

Graeme Dinwoodien uratietoja ja julkaisuja:
http://works.bepress.com/graeme_dinwoodie/

Risto Paananen

Share: