Pääkirjoitus. Kilpailukykyä aineettomien oikeuksien arvon hallinnasta

LehtiarkistoIPRinfo_1-2000 Pääkirjoitus 1.1.2000

Aineettomien oikeuksien merkitys yrityksen elinkaaren eri vaiheissa on korostunut teknologisen ja taloudellisen kehityksen myötä. Aineettomien oikeuksien merkitys yrityksen liikestrategiaan kiinteästi liittyvänä instrumenttina on samalla kasvanut. Tästä syystä aineettomien oikeuksien arvostukseen, kirjanpidolliseen kohteluun sekä niihin liittyviin verokysymyksiin tulee yrityksissä kiinnittää lisääntyvää huomiota.

Näitä kysymyksiä ei kuitenkaan ole juurikaan käsitelty tarjolla olevassa koulutuksessa. Paikatakseen selvän aukon IPR University Center järjestää 4.5. 2000 seminaarin, jossa valotetaan aineettomiin oikeuksiin liittyviä arvostuksen, kirjanpidon ja verotuksen peruskysymyksiä. Samalla seminaarissa luodaan katsaus aineettomiin oikeuksiin nimenomaan yrityksen strategisina välineinä.

IPR University Center -yhdistyksen ensimmäinen varsinainen kokous pidettiin 27.3.2000. Hallitukseen valittiin entisten jäsenten lisäksi varsinaiseksi jäseneksi lakiasiain johtaja Maire Laitinen ja hänen varajäsenekseen Group IPR councel Mika Sarajuuri Sonera Oyj:sta sekä varsinaiseksi jäseneksi lakimies Katri Sipilä Säveltäjien Tekijänoikeusjärjestö Teosto ry:stä ja hänen varajäsenekseen asianajaja Rainer Hilli Asianajotoimisto Roschier-Holmberg & Waselius Oy:stä.

Suomen Akatemia asetti 28.1. 2000 työryhmän selvittämään immateriaalioikeuksiin kohdistuvan tutkimuksen tilaa ja kehittämistarpeita. Työryhmän puheenjohtajana toimii professori Terttu Utriainen Lapin yliopistosta ja jäseninä ovat mm. Niklas Bruun ja Marja-Leena Mansala. IPR University Center tekee Suomen Akatemialle selvityksen immateriaalioikeuden tutkimuksen tilasta.

Suomen Akatemian hallitus on 21.3.2000 päättänyt viiden uuden tutkimusohjelman ja viiden suunnatun haun käynnistämisestä vuonna 2001. Suunnattujen hakujen joukossa on ensimmäistä kertaa myös immateriaalioikeudet. Sen rahoitusosuus tulee todennäköisesti olemaan 10 miljoonaa markkaa.

Share: