Opas työsuhdekeksijälle ja patentti-insinöörille

(IPRinfo 2/2005)

Arvosteltu teos: Heinonen – Baltscheffsky: Keksijän opas – keksinnöstä patentiksi. Edita Publishing, 2005. 107 s.

Keksijän opas -teoksen kirjoittajat, varatuomari Keijo Heinonen ja patenttineuvos Arne Baltscheffsky, eivät IPRinfo-lehden lukijoille esittelyä kaipaa.

Kirja on nimetty keittokirjaksi – oppaaksi siitä, mitä työsuhdekeksinnölle pitäisi tehdä ja miten elää patenttien kanssa.
Luvut Työsuhdetoiminnan ohjeet työnantajalle ja työsuhdekeksijälle ja Työsuhdekeksintö muodostavat puolet kirjan sisällöstä. Muut luvut ovat huomattavasti suppeampia. Patenttihakemuksen virastokäsittely on saatu mahdutettua kolmeen sivuun ja patenttipolitiikka vajaaseen kahteen.

Patenttihakemuksen laatimista koskevassa osassa on erittäin pitkälle meneviä ohjeita – mm. kahdeksan kysymystä, jotka keksijälle tulee esittää hakemusta laadittaessa.

Kirjoittajilla on runsas ja monipuolinen kokemus patenttiriidoista. Tätä koskeva osuus onkin kirjan kokoon nähden laaja, 15 sivua.

Kirjaan on saatu mahdutettua myös sellaisia asioita, joita en muissa perusteoksissa ole nähnyt, mm. patenttien yhteisomistajuuteen liittyviä kysymyksiä.

Oman osuutensa ovat saaneet hyödyllisyysmallit ja patenttihistoria. Mukaan on mahtunut liitteeksi myös pieni kokoelma työsuhdekeksintölautakunnan lausuntoja. Yhteenvedon sijaan kirjan lopussa on kirjan keskeinen sisältö tiivistetty kymmeneksi neuvoksi työsuhdekeksijälle.

Sillä, että kirjoittajien tietämys on mahdutettu noin sataan sivuun, on omat puutteensa. Ensimmäistä kertaa jäin kaipaamaan työsuhdekeksintölakia kirjan liitteeksi. Sen verran paljon tekstissä on viittauksia lakiin, ja koko lukijakunta tuskin lakia osaa ulkoa tai pitää lakikirjaa hyllyssään.

Kirjan pääkohderyhmä on työsuhdeksijät ja heidän ohellaan IPR-ammattilaiset. Teos vaikuttaa riittävän selkeästi kirjoitetulta, jotta keksijäkuntakin sitä pystyy lukemaan ja toisaalta siinä on varsin paljon yksityiskohtiin meneviä osia, jotka tarjonnevat uutta tietoa myös patenttiasiamiehille, -juristeille ja -insinööreille.

Luettuani arvostelukappaleen päätin lähteä heti ostamaan kirjan myös esimiehelleni!

Pekka Valkonen
Patentti-insinööri
Fortum Oyj

Share: