Online-musiikki yhteen pakettiin? Digitaalinen välittämisoikeus äänitteiden sähköiseen jakeluun

(IPRinfo 3/2010)

Musiikin internet-lisensiointia voitaisiin virtaviivaistaa ja sen tuottoja lisätä luomalla uusi digitaalinen online-oikeus, johon olisi paketoitu musiikin tekijöiden, esittäjien, kustantajien ja levy-yhtiöiden erilliset oikeudet.

Uusi oikeus käsittäisi sekä musiikin tallentamisen että sen välittämisen yleisölle. Näin visioi amerikkalainen tekijänoikeuslakimies Bennett Lincoff, joka esitteli ideoitaan Teosto ry:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa 12.3.2010.
Bennett Lincoff on pitkän linjan tekijänoikeusjuristi, joka uransa alkupuolella työskenteli Teoston amerikkalaisen sisarjärjestön ASCAPin uuden median asioista vastaavana lakimiehenä.

Lincoff valmisteli mm. ASCAPin ensimmäisen internet-käyttäjälisenssin vuonna 1995. Sittemmin hän on toiminut New Yorkissa asianajajana ja konsulttina sekä osallistunut internetin tekijänoikeuskysymyksiä koskevaan valmistelutyöhön kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä, muun muassa CISACissa ja WIPOssa. Lincoff tunnetaan myös aktiivisena kirjoittajana.

Vastakaikua Euroopan unionissa
Lincoffin ajatukset ovat saaneet vastakaikua esimerkiksi Euroopan komissiossa, joka on kuullut häntä asiantuntijana internetin vastuukysymyksiä koskevissa toimialakeskusteluissa. Rajat ylittävän lisensioinnin helpottaminen on korkealla komission työlistalla, sillä toukokuussa julkistetussa Digital Agenda for Europe -tiedonannossa esitettiin tätä koskevia toimenpiteitä.

Bennett Lincoffin kehittelemän oikeus- ja lisensiointimallin tavoitteena on musiikin internet-markkinoiden syöksykierteen oikaiseminen. Hän moittii musiikkiteollisuutta äänitemyyntiin perustuvan ansaintamallin mekaanisesta siirtämisestä internetiin. Koska digitaaliteknologia mahdollistaa äänitteiden rajattoman kopioinnin eikä piratismin valvonta käytännössä ole mahdollista, kappalemyyntiin perustuva liiketoiminta ei voi menestyä.

Uusi oikeus, digitaalinen välittämisoikeus (digital transmission right), soveltuisi kaikkeen äänitteiden sähköiseen jakeluun. Se perustuisi vapaaehtoisiin keskinäisiin sopimusjärjestelyihin yksittäisten oikeudenhaltijoiden, tekijänoikeusjärjestöjen ja palveluntarjoajien välillä.

Kyse ei olisi uusien aineellisten oikeuksien säätämisestä vaan nykyisten oikeuksien yhdistämisestä ja korvaamisesta uudella ”kokonaisoikeudella”, jonka yhteisomistajia olisivat äänitteelle tallennetun teoksen tekijät, esittäjät ja kustantaja sekä äänitteen tuottaja. Tuotot jaettaisiin 25 prosentin tasaosuuksin, ellei toisin sovita.

Yksi lupa kaikkien oikeudenhaltijoiden puolesta
Minkä tahansa internet-käytön lisensiointi edellyttäisi vain yhtä lupaa kaikkien oikeudenhaltijoiden puolesta. Kuka tahansa yhteisomistajista voisi antaa myös muita yhteisomistajia sitovia ei-yksinomaisia käyttölupia, kunhan huolehtii keräämiensä korvausten tilityksestä muille keskinäisten jako-osuuksien mukaisesti.

Mikä tahansa äänitteiden käytön hinnoittelu- tai liiketoimintamalli olisi mahdollinen. Jopa äänitteiden ilmaiskäyttö voitaisiin mallissa sallia.

Teoston tilaisuuteen osallistui mm. ministeriöiden, ääniteteollisuuden ja musiikin käyttäjien edustajia, joilta Lincoffin alustus kirvoitti tukun kiinnostuneita kysymyksiä. Myös epäileviä kommentteja esitettiin.

Lincoff myönsi, että hänen mallinsa käyttöönottaminen täysin vapaaehtoiselta pohjalta ei luultavasti ole mahdollista, vaan että lainsäädäntöäkin tarvitaan. Mallin yleisempää soveltamista rajoittanee sen kiinteä sidonnaisuus musiikin käytön liiketoimintamalleihin.

Lisensioinnin tuotto-odotukset perustuisivat pitkälti vertaisverkoissa tapahtuvan musiikin jakelun maksuttamiseen ja laillistamiseen joko suorilla käyttäjälisensseillä tai palveluntarjoajien välityksellä. Tämä puolestaan edellyttäisi jatkossakin luvattoman käytön rangaistavuutta ja riittävää pelotevaikutusta.

Mallinsa toteutumisen aikataulua Lincoff ei ryhtynyt ennustamaan, mutta arveli, että liikkeellelähtö edellyttää vahvoja tukijoita ja yleistä tietoisuutta mallin eduista. Joka tapauksessa 15 vuotta on jo menetetty, muistutti Lincoff lopuksi.

Bennett Lincoffin kotisivu:
http://www.bennettlincoff.com

Martti Kivistö
edunvalvontajohtaja
Teosto ry

Share: