Oikeus valokuvaan

(IPRinfo 1/2002)

Tekijänoikeuslain 1 §:n mukaan tekijänoikeus voi kohdistua myös valokuvateokseen.

Jotta valokuva olisi suojattu teoksena, sen täytyy yltää teostasoon eli valokuvan tulee olla tekijänsä luovan työn omaperäinen tulos. Valokuvan teostasoa arvioitaessa noudatetaan samoja periaatteita kuin muidenkin teosten osalta. Valokuvateoksina pidetään myös valokuvaukseen verrattavalla tavalla ilmaistuja teoksia. Valokuvan aihe ei ole suojattu. Aiemmin kuvatun kohteen saa kuvata uudestaan samasta kuvakulmasta samoissa olosuhteissa.

Valokuvat tulivat tekijänoikeussuojan piiriin vuonna 1995 toteutetulla tekijänoikeuslain muutoksella. Ennen muutosta Suomessa oli voimassa laki oikeudesta valokuvaan (jäljempänä valokuvalaki), jonka mukaan kaikki valokuvat saivat suojaa, joka kuitenkin oli jonkunverran varsinaista tekijänoikeussuojaa heikompaa. Lain muuttamisen jälkeen ei kysymystä valokuvan teoskynnyksestä ole tuomioistuimessa puitu, mutta valokuvan teostasovaatimusta on pohdittu ainakin tekijänoikeusneuvoston lausunnossa 1996:7.

Valokuvien suoja on muita kuvataiteen muotoja kattavampaa. Tekijänoikeuslain 49a §:än lisättiin vuoden 1995 lain muutoksen yhteydessä yleissäännös valokuvan suojasta. Sen mukaan valokuvaajalla on yksinomainen oikeus määrätä valokuvasta muuttamattomana tai muutettuna valmistamalla siitä kappaleita ja näyttämällä sitä julkisesti.
Valokuvateoksen suoja-aika on tekijänoikeuden yleinen suoja-aika eli 70 vuotta tekijän kuolinvuodesta. Lain 49a §:n mukainen suoja-aika on 50 vuotta kuvan valmistusvuodesta.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: