Minustako muotoilun maisteri? – Taideteollisuuden ammattilaisia koulutetaan monessa opinahjossa

(IPRinfo 5/2009)

Muotoilusta on tullut merkittävä kilpailukykytekijä, ja taidealoilta valmistuneet työllistyvät entistä paremmin.

Taideteollisen alan ammattilaiset suunnittelevat ja kehittävät erilaisia käyttötarvikkeita ja käyttötaidetta sekä tuottavat kulttuuripalveluita. Teollisen muotoilun ammattinimikkeitä ovat esimerkiksi teollinen muotoilija, industrial designer, arkkitehtisuunnittelija ja projektipäällikkö.

Tekstiili- ja vaatetusalalta valmistuneet ovat sijoittuneet muun muassa tekstiilisuunnittelijoiksi, vaatesuunnittelijoiksi ja huonekaluverhoilijoiksi. Muotoilijat työskentelevät yleensä joko yrittäjinä tai taideteollisuudessa esimerkiksi tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa, markkinoinnissa ja asiantuntijatehtävissä.

Yliopistotasolla taidealaa voi opiskella Helsingissä Taideteollisessa korkeakoulussa (TaiK) ja Kuvataideakatemiassa (ainoastaan kuvataiteilijakoulutus) sekä Rovaniemellä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. . Tavoitteena on antaa taideteollisen alan teoreettinen, tiedollinen, taiteellinen ja käytännöllinen ammattitaito sekä valmius itsenäisesti hoitaa asiantuntemusta edellyttäviä tehtäviä.

Yliopistotason opetus tähtää laajoihin valmiuksiin
Taideteollinen korkeakoulu on Pohjoismaiden suurin taidealan oppilaitos: osastoja on 11, opetus- ja tutkimusalueita 17 ja opiskelijoita lähes 1600. TaiK antaa koulutusta ja harjoittaa tutkimusta muotoilun, audiovisuaalisen viestinnän, taidekasvatuksen ja taiteen alalla.

Koulutusohjelmia on 11. Kandidaatin tutkinto on mahdollista suorittaa elokuvataiteen, graafisen suunnittelun, keramiikka- ja lasitaiteen, kuvataidekasvatuksen, lavastustaiteen, sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun, tekstiilitaiteen, teollisen muotoilun, vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen sekä valokuvataiteen koulutusohjelmissa.

Muotoilun osasto on TaiKin suurin yksikkö, opiskelijoita on 600 ja jatko-opiskelijoita puolensataa. TaiKista valmistuu muotoilualan ammattilaisia, joilla on kansainväliset valmiudet työskennellä tuotesuunnittelijoina sekä muotoilijoina teollisuuden, kaupan, kulttuurilaitosten ja median palveluksessa sekä myös muotoilujohtamisen asiantuntijatehtävissä, yrittäjinä ja tutkijoina. Vuoden 2010 alusta TaiK on osa Aalto-korkeakoulua.

Lähes 20-vuotiaassa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa on viisi koulutusohjelmaa: audiovisuaalinen mediakulttuuri, graafinen suunnittelu, kuvataidekasvatus, tekstiili- ja vaatetusala sekä teollinen muotoilu.

Ammattikorkeakouluissa käytännönläheisempi opetusote
Taidealaa voi opiskella käytännönläheisemmin useissa ammattikorkeakouluissa ja käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksissa. Muotoilija (AMK) -tutkinnon suorittaminen kestää noin 4 vuotta (240 opintopistettä).

Muotoilun koulutusohjelman suuntautumisvaihtoehdot ja painotukset vaihtelevat eri ammattikorkeakouluissa. Oppilaitoksia on viime vuosina yhdistetty ja koulutusohjelmia muutettu kiivaaseen tahtiin, joten alla oleva lista voi olla puutteellinen.

Muotoilu- ja taideinstituutti on Lahden ammattikorkeakoulun koulutusyksikkö. Muotoiluinstituutin koulutusohjelmat ovat viestintä ja muotoilu, jotka käsittävät yhteensä 9 pääainetta: elokuva- ja tv-ilmaisu, graafinen suunnittelu, multimediatuotanto, valokuvaus, muoti- ja vaatetussuunnittelu, pakkausmuotoilu ja grafiikka, sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu, teollinen muotoilu sekä koru- ja esinemuotoilu. Taideinstituutissa on kuvataiteen koulutusohjelma, josta valmistuu kuvataiteilijoita (amk).
http://www.lamk.fi/muotoilu/

Metropolia Ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmassa on neljä suuntautumisvaihtoehtoa: sisustussuunnittelu, tekstiilisuunnittelu, teollinen muotoilu ja vaatetussuunnittelu. Opetustilat ovat Vantaan Tikkurilassa.

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun Muotoilun koulutusohjelmassa on nuorille kaksi suuntautumisvaihtoehtoa: graafinen suunnittelu ja teollinen muotoilu. Aikuiskoulutuksen linjat ovat vaatetussuunnittelu – muodin kauppa, tekstiilisuunnittelu sekä sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu. Koulutusohjelman yhteydessä toimii (osana Muotoilun ja kansainvälisen kaupan keskusta) D´ART Muotoilun palvelukeskus, joka on tärkeä linkki yritysyhteistyössä.
http://muotoilu.pkamk.fi/

Opintoihin voidaan kytkeä ns. yrityshautomopolku, jossa opiskelija suorittaa ammatillisia opintoja oman yritystoimintansa sisällä. Oppilaitos tarjoaa muotoilijatutkinnon opetusohjelman myös englanninkielisenä (design). Opetuspaikkana on Joensuu.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa Muotoilun ja median osaamisala kuuluu kansainvälisen liiketalouden ja kulttuurin toimialaan. Muotoilun koulutusohjelman suuntautumisvaihtoehdot ovat sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, tuotemuotoilu sekä uutena designer-stylisti-linja. Tiivis yhteistyö liiketalouden kanssa tukee yrittäjämäistä työtapaa. Opetusta annetaan Kouvolassa muotoilun ja restauroinnin toimipisteessä.
http://www.kyamk.fi/muotoilu

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa muotoilun koulutusohjelma sisältyy kulttuurituotannon ja muotoilun koulutusalaan. Koulutusohjelma jakautuu kolmeen suuntautumisalaan: graafinen muotoilu, lifestyle-muotoilu ja teollinen kalustemuotoilu. Opetuspaikkakuntana on Jurva ja oppimismenetelmänä työelämälähtöinen projektioppiminen, joka vastaa yrityselämän käytäntöjä.

Kuopion Muotoiluakatemia vastaa Savonia-ammattikorkeakoulussa muotoilun ja viestinnän kulttuurialan koulutuksesta. Muotoilun koulutusohjelman suuntautumisvaihtoehdot ovat teollinen muotoilu, tila- ja kalustemuotoilu, keramiikka- ja lasimuotoilu, jalometalli- ja korumuotoilu, tekstiilimuotoilu sekä vaatetusmuotoilu.
http://www.designkuopio.fi/

Turun ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmassa on kolme suuntautumisvaihtoehtoa: tekstiili- ja vaatetussuunnittelu, tuotemuotoilu ja valmistus sekä teollinen muotoilu, jonka opetuspaikkakuntana on Salo.
http://www.studentum.fi/Muotoilun_koulutusohjelma_75441.htm

Mikkelin ammattikorkeakoulussa Savonlinnassa annetaan kulttuurialan koulutusta muotoilun koulutusohjelmassa. Tutkintonimike on artenomi (AMK). Suuntautumisvaihtoehdot ovat teatteripuvustus tai vaatetussuunnittelu. Osan opinnoista tai työharjoittelun voi suorittaa myös ulkomaisissa yhteistyökorkeakouluissa ja harjoittelupaikoissa. Opiskelija voi osallistua kansainväliseen design workshop -toimintaan.

Ruotsinkielistä muotoilukoulutusta antaa Yrkeshögskolan Novia, jolla on toimipisteitä useissa kaupungeissa. ”Formgivning”-koulutusohjelma on sekä Uudenkaarlepyyn (2010 alkaen) että Turun kampuksilla. Novian suuntautumisvaihtoehdot ovat beklädnad, textil inredning ja trä och möbel.

Taide- ja kulttuuriaineita on myös toisen asteen oppilaitosten ohjelmassa.

Share: