Maailman Henkisen Omaisuuden Päivä: Luovuuden aalto liikkeelle

(IPRinfo 3/2010)

Suomi halutaan kääntää nousuun kysyntävetoisilla innovaatioilla.

Suomalaiset ovat t¬unnetusti kekseliäitä, mutta luovuus tahtoo latistua silloin, kun keksintöjä pitäisi muuttaa kaupallisiksi menestystarinoiksi.

Maailman henkisen omaisuuden päivänä 26. huhtikuuta teemaksi oli tällä kertaa nostettu innovaatiot, jotka vastaavat markkinoilla olevaan luovaan kysyntään.

Teemaa käsittelivät monet arvovaltaiset puhujat, muun muassa Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri, Kemira Oyj:n toimitusjohtaja Harri Kerminen ja Patentti- ja rekisterihallituksen pääjohtaja Martti Enäjärvi.

Kevlar-reppu suojaa bisnesmatkustajaa
Keksijät ja tuotekehittelijät pääsivät esittelemään omia tuotteitaan ja palveluitaan ”hissipuheenvuoroissa” eli minuutin mittaisissa salamapresentaatioissa.

Vikkeläkielisten esiintyjien puheenvuoroissa kuulijoille esiteltiin henkeäsalpaava sikermä erilaisia innovaatioita.

Oman minuuttinsa julkisuudessa saivat muun muassa pakkaus, johon voi siististi sulkea käytetyn teepussin, älykäs ostos- ja ruokalista, kiinalaisten kirjoitusmerkkien käännöspalvelu sekä palokaasuilta suojaava naamari.

Myös luodinkestävällä repulla on kysyntää maailman melskeissä liikkuvan bisnesväen keskuudessa, varusteen kehittänyt yrittäjä vakuutti kuulijoilleen.

Konsta-patsaita edelläkävijöille
Aalto-yliopiston tiloissa Espoon Otaniemessä pidetyssä pääjuhlassa jaettiin myös perinteiset Konsta-palkinnot. Keksimisen kansallista merkitystä korostavan palkinnon ovat ideoineet Suomalaisen keksijöiden tukiyhdistys ja Headline Oy.

Alue-Konstalla palkittiin tänä vuonna Suomen Uusyrityskeskus, joka on tuomariston mukaan Suomen tuloksellisin innovaatiogeneraattori ja yritysideoiden sparraaja. Yritys-Konstan kävi pokkaamassa Valio Oy, jonka katsottiin esimerkillisellä tavalla muovanneen suomalaista toimintaympäristöä keksijämyönteiseksi. Media-Konstan sai Arctic Startup, joka on verkossa toimiva kasvuyritysmedia.

Tulevaisuuden toivoja palkittujen joukossa edusti Kauniaisten Kasavuoren koulun opettajien ja oppilaiden ryhmä, jolle ojennettiin tämänvuotinen Koulu-Konsta. Palkitsemisen perusteena oli Kasavuoren Unelmakoulu-projekti, visio hyvästä koulusta, jota tavoitellaan jatkuvan oppimisen ja kehittämisen keinoin.

Elämäntyö-Konstalla palkittiin professori ja keksijä Osmo Suovaniemi. Palkinnon perusteluissa muistutettiin, että Suovaniemen patenttisalkun koko on Suomen oloissa ainutlaatuinen ja maailman mittakaavassakin merkittävä. Suovanniemi tunnetaan muun muassa Biohit Oyj:n perustajana ja innovaattorina.

Risto Paananen

Share: