Lyhyesti

Vastavuoroisuus hidastaa avoimeninnovaation käyttöönottoa yrityksissä

Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry (STY) järjesti 1.11.2010 iltapäiväseminaarin otsikolla ”Avoin innovaatio yrityksen liiketoiminnassa”. Tilaisuudessa kuultiin kolmen alustuksen lisäksi yritysnäkökulmia aiheesta.

Avoimen innovaation (OI) monista muodoista oli kertomassa professori Marko Torkkeli Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Hän totesi, että OI-suuntautuneet yritykset näyttävät pärjäävän paremmin, mutta OI:n hyödyntäminen edellyttää yrityksen strategian analysointia ja uusia toimintatapoja.

Asianajaja Samuli Simojoki jatkoi immateriaalioikeuksien hallinnasta. Koska avoimen innovaation toimintamallit edellyttävät vastavuoroisuutta, niiden käyttöönottoa estää pelko luottamuksellisen tiedon valumisesta ulkopuolisille.

Usean haltijan ns. yhteispatenttien juridinen sääntely oli asianajaja Ella Mikkolan aiheena. Yhteiskeksintöjä on tutkittu osana OI-tutkimusta. Patenttien yhteisomistuksen on usein koettu tuovan ongelmia, ja yhteispatentteja on tilastojen valossa vähän.
Yritysnäkökulman oli kertomassa senior legal counsel Julia Ormio Outotec Oyj:stä sekä Suomen innovaatiojohtaja Ville Peltola IBM Corporationista.

Yritykset ovat siirtyneet 2000-luvulla kohti avoimempaa innovaatiotapaa. OI on yritysten lähestymistapa teknologian lisensointiin, hankintaan ja jakamiseen. Liiketoiminnassa se ilmenee yhteistyönä ja avoimuutena. Avoimen innovaation lisääntymisen on mahdollistanut tiedon ja asiantuntijoiden määrän lisääntyminen ja samanaikainen henkilöstön liikkuvuuden kasvu yritysten välillä. Myös riskirahoitusta on ollut helpompaa saada tällä vuosituhannella. Mahdollisuudet ovat moninaiset, ja jokaiselle yritykselle on löydettävissä oma resepti, jolla OI-toimintatapaa on mahdollista toteuttaa.

Avoin innovaatio mahdollistaa uusia näkökulmia ja teknologioita, kun yhdistetään eri aloilla toimivia yrityksiä. Toimintatavalla saavutetaan yleensä kustannussäästöjä, ja tuote saadaan markkinoille nopeammin. OI:n avulla saavutetut uudet yhteydet ja osaaminen helpottavat myös pääsyä uusille markkinoille.

IPR-haasteina ovat erityisesti immateriaalioikeuksien omistusoikeuden määrittäminen, liikesalaisuuksien suojan heikkous, työntekijöiden vaihtumiseen liittyvät haasteet, toimivien lisenssien ja teknologia-alueiden määrittäminen ja kilpailuoikeus.
Juridisesti avoin innovaatio on yritysten liiketoiminnassa vanha asia, ja kyse on lähinnä liiketoiminnan näkökulman korostumisesta. Etenkin teknologisilla aloilla avoin innovaatio on yrityksen tavallinen tapa toimia.

Avoimen innovaation lähtökohtana on vastavuoroisuus, jolloin molemmat osapuolet hyötyvät tilanteesta. Vahvat immateriaalioikeudet mahdollistavat avoimen innovaation ja ovat keino estää yritysten vapaamatkustamista. (AH)

Share: