Lyhyesti

(IPRinfo 4/2009)

Nordic IPR researchers met Rosendal
The annual intellectual property law network meeting (”Nätverksmöte”) held on the 22-24th May 2009 once again gathered IPR researchers from the Nordic countries together. This year’s meeting took place in Norway, in the beautiful and historical surroundings of Rosendal. The topics focused mostly on patents, first onp atent law and the challenges from biotechnology.
Amina Agovic from IPR University Center gave the first presentation on ”Morality in Stem Cell Patents”. Åsa Helstadius from Stockholm University continued with the topic ”The Experimental Use Exemption in Stem Cell Research”.

After a break, the programme continued with Torger Kielland from the University of Bergen. His presentation about the utility and patentability of software-related inventions was mainly based on an analyses of EPO’s decisions. Giuseppe Mazziotti from the University of Copenhagen discussed ”EU digital Copyright Law and the End-Used: Lesson from the Past and Future Prospects”, on the basis of his dissertation and published book.

Bernhard Böxler from the University of Bayreuth, who is at present a visiting researcher at IPR University Center, led the discussion to the proposal for a directive on criminal measures aimed at ensuring the enforcement of intellectual property rights.

In the concluding speeches thanks were given to the organizer for the marvellous settings and to the speakers for their interesting presentations as well as to other participants for their contributions to discussions. Professor Niklas Bruun welcomed the reseachers to the next Nätverksmöte in Finland in May 2010. (Teemu Peitsaari)

Julkisuutta sovituskopissa
Lontoolainen Susie Bubble on jo vuosia pitänyt yllä suosittua muotiblogia. Usein hän itse poseeraa erikoisissa asukokonaisuuksissa. Yksi hänen toimintatavoistaan on käydä sovittamassa vaatteita ja panna verkkoon kuva siitä, miltä asu hänen yllään näyttää. Hän oli alkukesästä 2009 tehnyt näin myös tunnetun vaatesuunnittelijan Pam Hoggin kaupassa. Hogg katsoi blogissa julkaistujen kuvien loukkaavan hänen immateriaalioikeuksiaan, koska Bubble ei ollut ostanut kuvassa näkyvää tuotetta, sekä tuovan hänen imagolleen negatiivista julkisuutta. Hän vaati Bubblea poistamaan kuvat verkosta.

Blogisti toimi näin, mutta tilitti artikkelissaan, miten nöyryyttävänä hän tätä vaatimusta piti. Hän arveli, että jos hän olisi kuuluisa ja langanlaiha julkkis, muotisuunnittelija olisi pitänyt kuvia myönteisenä julkisuutena. (Tosin tiukka kissa-asu istui pienikokoiselle Bubblelle hyvin). Nyt hän koki, että tavallisena ihmisenä hän ei ollut tervetullut edes koskemaan design-vaatteita.

Verkossa on kirjoiteltu paljon siitä, millaista julkisuutta osapuolet ovat tapauksesta keränneet. Monet elinkeinonharjoittajat eivät ole vielä havahtuneet siihen, miten sosiaalisten medioiden kautta sekä informaatio että mielikuvat ja käsitykset voivat hetkessä levitä.

Kerran julkaistut kuvat eivät liioin katoa, vaikka alasottovaatimusta noudatettaisiin nopeastikin. Entä loukkaako vaatesuunnittelijan tekijänoikeutta, jos verkossa julkaistaan luvatta kuva, jossa henkilö poseeraa a) sovittamassaan tai b) ostamassaan asussa? (phh)

Share: