Lyhyesti

(IPRinfo 4/2005)
EU:n komissio antoi 12.7.2005 ehdotuksen rikosoikeudellisista toimenpiteistä, joiden avulla varmistetaan immateriaalioikeuksien toteutuminen. Ehdotukseen sisältyy myös ehdotus neuvoston puitepäätökseksi, jolla vahvistetaan jäsenmaiden rikoslakeja taistelussa immateriaalioikeusloukkauksia vastaan (KOM(2005)276 lopullinen).

Ehdotusten tavoitteena on täydentää täytäntöönpanodirektiiviä (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta 2004/48/EY). Ehdotetulla direktiivillä ja puitepäätöksellä annettaisiin määräykset rikosoikeudellisista toimenpiteistä teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamiseksi.

Direktiiviehdotuksessa säännellään, mitä rangaistuksia jäsenvaltioissa tulee olla käytettävissä tahallisia immateriaalioikeuksien loukkauksia vastaan. Neuvoston puitepäätösehdotuksessa määritellään vähimmäisrangaistustasot niissä tilanteissa, joissa on kysymys ammattimaisesta rikollisuudesta ja terveyttä ja turvallisuutta vaarantavista teoista.
Direktiiviehdotus itsessään on hyvin niukka, ja siinä on ainoastaan yhdellä sivulla esitetty direktiivin perusteita. Ehdotuksiin liittyy kaksi liiteasiakirjaa, joista toisessa käydään yksityiskohtaisesti läpi tuoteväärennöksiin ja piratismiin liittyviä kysymyksiä (185 sivua) ja toisessa esitellään lainsäädännön tavoite ja keinot sen toteuttamiseksi (33 sivua). Kumpikin raportti on saatavissa ainoastaan ranskan kielellä.

Oikeusministeriössä valmistellaan muistiota valtioneuvoston kannanotoksi ehdotuksesta. Luonnoksessa otetaan kantaa ehdotusten oikeusperusteeseen ja viitataan Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen tuomioon (13.9.2005, C-176/03), jossa on käsitelty ympäristön suojelusta rikosoikeudellisin keinoin koskevan puitepäätöksen oikeusperustetta. Tuomioissa on ensimmäistä kertaa vahvistettu se, että yhteisöllä on toimivalta velvoittaa jäsenvaltiot säätämään kansallisessa lainsäädännössään rikosoikeudellisista seuraamuksista yhteisösääntöjen tehokkuuden takaamiseksi.

Oikeusministeriö suhtautuu muistiossaan varauksellisesti rikosoikeudellisten määräysten antamiseen direktiivillä teollis- ja tekijänoikeuden rikkomistapauksissa. Erityisesti oikeusministeriö toteaa, että määräyksiä ei voida ulottaa kansalliseen lainsäädäntöön sisältyviin tekijän- ja teollisoikeuksiin. (MLM)

Säädösehdotukset suomeksi:

Neuvoston asiakirjarekisterissä on kaksi ehdotukseen liittyvää liitettä: raportti tuoteväärennöksistä (185 s.) ja selvitys ehdotettujen toimien mahdollisista vaikutuksista. Toistaiseksi molemmat dokumentit näyttävät olevan saatavissa vain ranskankielisinä. Asiakirjoihin pääsee Prelexin kautta (hakemalla komission ehdotuksen).

Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi ja neuvoston puitepäätökseksi (teollis- ja tekijänoikeusrikoksista) U 39/2005 on lähetetty 18.11.2005 käsiteltäväksi suureen valiokuntaan sekä lausuntoa varten lakivaliokuntaan, sivistysvaliokuntaan ja talousvaliokuntaan.

Kirjelmä (ja myöhemmin valiokuntien lausunnot) on luettavissa eduskunnan sivulla (asiat ja asiakirjat > asioiden käsittelyvaiheet > haku: asiakirjan numero U 39/2005, mistä edelleen voi tarkistaa esimerkiksi valiokuntakäsittelyn vaiheet.

Share: