Lyhyesti

(IPRinfo 2/2003)

Annette Kur haluaa puhua rahasta

IPR University Center järjesti 13.3.2003 Hankenilla tutkijatapaamisen, jossa keskusteltiin aineistojen tarjoamisesta ja saatavuudesta Internetissä. Aiheesta alusti Max Planck Institutin (München) dosentti Annette Kur. Paikalla oli alun toistakymmentä aiheesta kiinnostunutta, ja keskustelun vetäjänä toimi Niklas Bruun.

Kur loi katsauksen lähihistoriaan, jossa painotukset ovat vaihtuneet voimakkaasta copyright-myönteisyydestä yhä suurempiin vaatimuksiin aineistojen vapaasta saatavuudesta.

Duke Law Schoolissa (Pohjois-Carolina, USA) järjestettiin marraskuussa 2001 kansainvälinen konferenssi, jossa alan auktoriteetit esittivät käsityksiään fair use -opin tulkinnasta, informaation vapaan kulun rajoituksista, public domain -käsitteestä ja sitä uhkaavista tekijöistä sekä ilmaisunvapauden jäämisestä vain harvojen ylellisyydeksi. Keskeiset käsitteet olivat ”intellectual public domain” ja ”Common Pool Resources, CPR”.

Kur suositteli tutustumista kokouksen aineistoihin, jotka ovat URL-osoitteessa:
http://www.law.duke.edu/pd/

Annette Kurin arvio nykyisestä public domain -keskustelun lainehtimisesta oli tyly: keskustelu on liian abstraktia, sen kohdentaminen ja ydin ovat hukassa, mutta paatosta ja tunnepitoisuutta riittää.

Kur ehdottikin, että vaikeroinnit mm. ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta pitäisi lopettaa ja tunnustaa, että myös tekijänoikeuskeskustelussa kyse on rahasta ja markkinaosuuksien hankkimisesta. Kaikkien osapuolten pitäisi katsoa aineistojen käyttöä myös muiden näkökulmasta, esimerkiksi tiedeyhteisön ja aineistojen käyttäjien tulisi ymmärtää miten markkinat toimivat ja suostua ottamaan huomioon myös liiketoiminnan intressit. Pakkolisensseistä pitäisi hänen mukaansa luopua, mutta yleisiä julkisia lisenssejä (general public licences) Kur piti mahdollisena vaihtoehtona.

Alustuksen virittämänä osallistujat pohdiskelivat Euroopassa ja USA:ssa käydyn keskustelun eroja. Euroopassa tieteellinen debatti public domain -aiheesta on ylipäätään niukkaa. Suomessa keskustelua käydään tietotekniikasta, mutta keskustelua eivät käy akateemiset piirit vaan yritykset ja tekniikan maailma. Tekijänoikeuden vastainen (kuluttaja)liike ei oikein ole edennyt Eurooppaan lukuun ottamatta Open Source -liikettä, joka sekin on IT-väen, ei juristien varassa. (phh)

Tekijänoikeuslain muutosesitys tulossa syksyllä

Tietopalveluseuran kevätseminaarin (12.5.2003) aiheena oli tekijänoikeus tietotyössä. Opetusministeriön vanhempi hallitussihteeri Jorma Waldén kertoi aluksi tekijänoikeuslain uudistuksen tilanteesta. Hallituksen esitys raukesi helmikuussa ajanpuutteen vuoksi. Nyt OPM:ssä tarkistetaan tekstiä saatujen lausuntojen perusteella. Lainmuutosesityksessä säilytettäneen sekä direktiivin edellyttämät muutokset että muut asia-alueeseen liittyvät muutokset. Tarkoitus on jonkin verran selkeyttää rakennetta ja ottaa entistä paremmin huomioon globaalisuuden, oikeuksien hankinnan ja hallinnoinnin haasteet. Waldén arvioi, että hallitus antaa uuden esityksen luultavasti vasta kesälomien jälkeen.

Lisäksi seminaarissa puhui IPR University Centerin informaatikko Päivi Helander tietopalvelutyössä vastaan tulevista tekijänoikeuspulmista, jollaisia aiheutuu esimerkiksi tietokantojen tekijänoikeussuojasta, ja niiden mahdollisista ratkaisuista. Työterveyslaitoksen kirjaston johtajan Irja Laamasen aiheena olivat tieteellisten tutkimusten ja oppikirjojen elektroniseen julkaisemiseen liittyvät tekijänoikeuskysymykset ja Open Access -ideologia. Lopuksi johtaja Pirjo Kainu lehtileikepalveluja tarjoavasta Observer Oy:stä pohdiskeli milloin tekijänoikeuksista voi aiheutua tietotyössä haittaa esimerkiksi aineiston käytön korkeiden kustannusten vuoksi. Kauhuskenaariona on pelkän informaationkin muuttuminen tekijänoikeussuojatuksi. (phh)

Yhteisöpatentti etenee

Euroopan unionin neuvosto pääsi 3.3.2003 sopimukseen yhteisestä poliittisesta lähestymistavasta yhteisöpatenttiin. Neuvoston hyväksymä teksti sisältää yhteisöpatentin tuomioistuinjärjestelmää, kielikäytäntöä, hintoja, kansallisia patenttiviranomaisia ja kustannusten jakamista koskevat yleiset periaatteet.

Yhteisöpatenttiasia etenee EU:n neuvostossa tiukalla aikataululla puheenjohtajamaa Kreikan johdolla. Komissio on valmistellut alkuperäiseen elokuussa 2000 antamaansa asetusehdotukseen yhteisöpatentiksi (COM (2000) 412) neuvoston kannanottoa vastaavat muutokset. Asetus pyritään saamaan hyväksytyksi tämän vuoden loppuun mennessä, koska EU tulee laajentumaan toukokuussa 2004. Mikäli aikataulusta pidetään kiinni, se ei mahdollistane suurten muutosten tekemistä.

Tarkemmat tuomioistuinjärjestelmää koskevat säädösehdotukset annettaneen syksyllä 2003. Esitettyjen arvioiden mukaan yhteisöpatenttijärjestelmä tulee voimaan ilman tuomioistuinjärjestelmään neuvoston poliittisessa kannanotossa liitettyä siirtymäaikaa. Sen käyttöönotto ajoittunee vuosiin 2008-2010, jolloin siirtymäaika on tarpeeton.

Kauppa- ja teollisuusministeriö vastaa yhteisöpatenttiin liittyvästä valmistelusta Suomessa. (MLM)

Syventäviä opintoja yli oikeusalarajojen

IPR University Center kooridinoi Helsingin yliopiston, Turun yliopiston, Helsingin kauppakorkeakoulun ja Svenska handelshögskolanin yhteistä, oikeudenalojen rajoja leikkaavaa syventävien opintojen projektia ”Immateriaalioikeudet insolvenssimenettelyssä”. Projektiin osallistuu yhteensä vajaa kaksikymmentä opiskelijaa. Projekti alkoi helmikuussa 2003, ja siihen liittyvä kevätseminaari järjestettiin 8.-9.5.2003 Turun saaristossa Seilin entisessä mieli- ja leprasairaalasaaressa. Seminaarissa kukin opiskelija esitteli seminaarissa lopputyönsä tutkimusteeman ja tutkimussuunnitelmansa. (lk)

Tekijänoikeusdirektiivin voimaansaattaminen etenee kompastellen

Italiassa uusi antipiratismilaki ”Decreto legislativo n. 68” tuli voimaan 29. huhtikuuta 2003. Lailla pannaan täytäntöön Euroopan unionin direktiivi tekijänoikeuksien ja lähioikeuksien harmonisoimisesta tietoyhteiskunnassa (2001/29/EY). Italiassa piratismi ja tuoteväärennökset kukoistavat, ja uudessa laissa painottuukin taistelu niitä vastaan mm. kovempien rangaistusten muodossa.

Saksassa puolestaan liittopäivät (Bundestag) hyväksyi jo 11.4.2003 lain tekijänoikeudesta tietoyhteiskunnassa, jolla muutettiin Saksan nykyinen tekijänoikeuslaki vastaamaan direktiiviä ja liityttiin WIPOn tekijänoikeussopimuksiin.
Laki edellyttää läpimenoa myös liittoneuvostossa (Bundesrat), joka 23.5.2003 istunnossaan kuitenkin edellytti lakiin useita muutoksia ennen kuin suostuisi hyväksymään sen. Muutosehdotuksia käsittelemään asetettiin työryhmä, jossa on liittopäivien ja liittoneuvoston edustajia. Jos lakitekstiin tehdään muutoksia, se menee uudelleen käsiteltäväksi liittopäiville.
Tähän mennessä direktiivi on saatettu voimaan ainakin Kreikan ja Tanskan (LOV nr 1051 af 17/12/2002) lainsäädännössä. Irlanti katsoi uuden tekijänoikeuslakinsa olevan muutoksitta direktiivin mukainen.

Share: