Lyhyesti

(IPRinfo 1/2011)

INNOSUOMI 2010 – pääosassa käyttäjät

Tasavallan presidentin valtakunnalliset INNOSUOMI 2010 -palkinnot jaettiin 17. kerran Innopäivänä 14.12.2010. Tällä kertaa kilpailun teemana oli ”Käyttäjät innovaatioiden lähteinä”, ja siihen osallistui kaikkiaan 202 ehdotusta. Kilpailussa jaettiin kolme samanarvoista valtakunnallista INNOSUOMI-palkintoa ja kaksi kunniamainintaa. INNOSUOMI-palkinnon saivat Matti Järvinen Sport Oy, Lappeenrannasta, Telespro Finland Oy, Kuopiosta, ja WOT Services Oy Helsingistä.

Matti Järvinen Sport Oy on patentoinut nanotekniikkaan perustuvan suksenpohjan pinnoitteen, joka luistaa ja pitää lähes kaikilla hiihtokeleillä. Yritys on kehittänyt myös Optiwax Gripcare -hoitoaineen, jolla voidaan poistaa suksien pohjaan ladulta kertyneet epäpuhtaudet. Matti Järvinen Sport Oy:n tuotteet on ensisijaisesti tarkoitettu suuren yleisön käyttöön, ja tuotekehittely jatkuu edelleen. Kuopiolainen Telespro Finland kehittää ja markkinoi potilaan suojaamistuotteita pelastusalalle ja sairaaloihin. Yrityksen kehittelemä T-Balance-asu ehkäisee leikkauspotilaan lämmönmenetystä koko leikkausprosessin ajan, ja se soveltuu käytettäväksi lähes kaikissa leikkauksissa ja toimenpiteissä. Potilaiden lämpötilan laskun estäminen lyhentää potilaiden sairaalassaoloaikaa, ja tätä kautta myös hoidon kustannukset vähenevät. Web of Trust on käyttäjäkokemuksiin perustava yhteisöpalvelu, joka auttaa löytämään luotettavia nettisivustoja. Selaimeen asennettavan WOT-lisäosan avulla käyttäjät voivat arvioida luotettavuuden lisäksi verkkosivujen turvallisuutta, tietosuojaa ja lapsiturvallisuutta. WOT varoittaa myös uhkista, joita pelkkä automatisoitu teknologia ei löydä, kuten lapsille sopimattomasta sisällöstä, urkinta- ja huijaussivustoista sekä huonoista asiakaskokemuksista. Palvelulla on yli 16 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti, ja sen avulla on luokiteltu yli 30 miljoonaa verkkosivustoa.

INNOSUOMI 2010 -kunniamaininnan saivat tamperelainen HappyOrNot Oy ja oululainen Valkee Oy . HappyOrNot on kehittänyt käyttäjälähtöisen ja reaaliaikaisen menetelmän asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden tutkimiseksi. Oululainen Valkee Oy sai kunniamainintansa masennuksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn kehitetystä kannettavasta kirkasvalokuulokkeesta, jolle on haettu patenttia myös kansainvälisesti.

INNOSUOMI 2010-palkintojen lisäksi Innopäivä-juhlassa jaettiin 11. kerran varusmiesten INNOINT-keksintökilpailun ja koululaisten INNOKOULU-ideointitapahtuman palkinnot. Varusmiesten INNOINT-keksintökilpailuun saatiin yhteensä 86 ehdotusta. Näistä palkittiin neljä, ja kaksi sai kunniamaininnan. Koululaisten INNOKOULU-tapahtumassa tämän vuoden alueena oli Rovaniemi. Peruskoululaisten sarjaan osallistui 400 koululaista, joista palkinnot ja kunniakirjat jaettiin seitsemälle innovatiivisimmalle idealle. Ammattioppilaitosten sarjassa palkittiin Lapin ammattiopistossa tehty opinnäytetyö. (SM)

Share: