Lyhyesti

IPRinfo 1/2007

Suomen Akatemia päätti marraskuussa 2006 immateriaalioikeuksia koskevista ehdoista rahoittamassaan tutkimuksessa. Lähtökohtana on, että tutkimukseen osallisten on sovittava kirjallisesti ennen rahoituskauden alkua hankkeen tulosten omistus- ja käyttöoikeuksista.

Mikäli tutkimus tapahtuu suorituspaikassa, johon sovelletaan korkeakoulukeksintölakia, katsotaan Akatemian rahoittama tutkimus sopimustutkimukseksi. Tämän mukaan korkeakoululla on mahdollisuus ottaa oikeudet tutkimuksessa syntyneisiin keksintöihin. Muissa suorituspaikoissa (esim. VTT) sovelletaan työsuhdekeksintölakia.

Akatemian päätöksessä on myös määritelty virkatutkijoita koskevat erityisehdot. Niiden mukaan keksintöihin sovelletaan suorituspaikalla sovellettavia määräyksiä. Tämän mukaisesti korkeakoulussa tehdyn keksintöilmoitus toimitetaan suorituspaikkaan ja jäljennös Akatemialle.

Mikäli virkatutkijaan sovelletaan työsuhdekeksintölakia, keksintöilmoitus annetaan suorituspaikalle ja tutkijan suhteen noudatetaan suorituspaikan työsuhdekeksintö koskevaa käytäntöä. Tällöinkin tulee Akatemialle toimittaa jäljennös keksintöilmoituksesta.

Mikäli korkeakoulu tai muu suorituspaikka ei ota oikeuksia keksintöön, oikeus keksintöön on tutkijalla. (MLM)

Suomen Akatemian tiedote 24.1.2007 korkeakoulukeksintölain tulkinnasta SA:n tutkimusrahoitusta koskevissa hauissa ja päätöksissä:

Yliopistolla ensisijainen oikeus päättää, haluaako se hyödyntää keksintöä
Suomen Akatemian verkkosivun etusivulta (www.aka.fi) voi mennä tiedotteisiin ja sieltä hakea päivämäärän mukaan.
http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Mediapalvelut/Tiedotteet/

Helsingin yliopiston keksintöohje

Helsingin yliopisto on antanut keksintöohjeen. Samassa yhteydessä yliopisto julkaisi myös innovaatio-ohjelman vuosille 2007-2009. Keksintöohjeessa on ohjeet menettelystä, jota korkeakoulukeksintölain voimaantulon jälkeen noudatetaan. Ohjeessa määritellään tutkimustyypit ja eri rahoittajien sopimuksissa asetetut immateriaalioikeutta koskevat velvoitteet. Ohjeessa on myös keksintöilmoitusta koskeva menettely.

Korkeakoulukeksintölaki asettaa korkeakouluille velvollisuuden suorittaa kohtuullinen korvaus niistä keksinnöistä, joiden oikeudet se ottaa. Ohjesäännössä noudatetaan mukaillusti yritysten työsuhdekeksintöohjesääntöjä: keksintöilmoituksesta maksetaan ilmoituspalkkio ja palkkio patentin hakemisesta ja myöntämisestä. Lisäksi ohjesäännössä määritellään nettohyödyn jakaantuminen keksijöiden, laitoksen tai yksikön ja yliopiston välillä.

Ohjesäännössä käsitellään myös innovaatioiden kaupallistamista ja yritystoimintaa yliopistolla.

Innovaatio-ohjelmassa käsitellään yliopiston innovaatiotoiminnan tavoitteet ja organisointi sekä menettelytavat keksintöjen hallinnassa ja hyödyntämisessä. Ohjelmassa painotetaan, että yliopisto käyttää oikeuttaan ottaa oikeudet keksintöihin tarkkaan harkiten ja pääasiassa niissä tilanteissa, joissa sopimukselliset velvoitteet tätä edellyttävät. Myös oikeuksien palauttamisesta keksijälle on ohjeet.

Innovaatio-ohjelman mukaan kaikissa yliopistoa koskevissa sitoumuksissa ja sopimuksissa otetaan huomioon vapaus ja mahdollisuus käyttävät tutkimuksessa saatuja tuloksia yliopiston omassa toiminnassa ja sen edistämisessä. Tiedon jakaminen, avoimuus ja omien oikeuksien tiedostaminen on ensiarvoisen tärkeää tutkimustyön toimivuuden kannalta. (MLM)

Helsingin yliopiston keksintöohje ja innovaatio-ohjelma löytyvät yliopiston intranetistä Almasta kohdasta Opetuksen ja tutkimuksen tuki – Tutkimuspalvelut – Keksinnöt ja innovaatiot. Ohjetta ei ole päivätty.

Share: