Luovuus eilen, tänään ja huomenna

(IPRinfo 3/2011)

Teoston kutsuvierasseminaari järjestettiin maaliskuun 22. päivä Bio Rexissä. ”Jos taivaalta sataisi rahaa” -nimisessä tilaisuudessa pureuduttiin luovaan talouteen ja sen tulevaisuuteen.

Avatessaan Teoston kutsuvierasseminaarin Teosto ry:n toimitusjohtaja Katri Sipilä kertoi Teoston ja matkapuhelinyhtiö Nokian yhteisestä ohjelmaehdotuksesta uudenlaisen innovaatioklusterin luomiseksi. Kaikkea ei voi mitata rahassa, ja varsinkin luovien alojen työn tulokset tarjoavat ennen kaikkea hyvinvointia. Kannustavassa toimintaympäristössä tulee tekijänoikeuksien turvaamisen lisäksi ottaa huomioon koko arvoketjun ansaintamahdollisuudet.

Työministeri Anni Sinnemäen terveiset olivat samankaltaiset. Pelkkä tekijänoikeuksien kunnioittaminen ei riitä, vaan tarvitaan eri alojen välistä kumppanuutta ja esteiden purkamista.

Seminaariyleisöä aktivoitiin osallistumaan tekstiviestein, joita tilaisuuden vetäjä Johanna Korhonen otti mukaan virkistämään keskustelua. Sinnemäen puheessa korostunut yrittäjyysnäkökulma herätti kommentteja myös yleisössä, sillä pakkoyrittäjyys ei kaikkia luovan alan toimijoita kiinnosta. Osa-aikaista yrittäjyyttä ja siihen liittyvää lainsäädäntöä on jo muutettu, mutta ennakkoluuloja pitäisi myös rikkoa.

Muutu tai kuole
Professorin ja ”bisnesajattelijan” Alf Rehnin mielestä luovuuskeskustelu on jämähtänyt samanmielisten piirin mantraksi. Rehnin mukaan pitäisi huomioida myös näkemykset, jotka eivät ole ”kivoja ja hyväksyttyjä”, sillä muuten toimitaan kuten ennenkin ja estetään kehitys. Kun ulkopuoliset tekevät luovasta alasta talouskasvua tukevaa, tehokasta, turvallista ja teollista, siitä tulee tylsää.

Tekesin teknologiajohtaja Janne Viemerö esitteli julkisen sektorin näkökulmaa luovien alojen rahoittana. Tekniikka ei ole ainoa lisäarvoa tuottava osa-alue taloudessa, ja Tekesin strategiassa teknologia-sana onkin pyritty unohtamaan.

Tulevaisuuden innovaatiotoiminta kuihtuu, jos henkistä pääomaa ei pystytä siirtämään eteenpäin. Innovaatiotoimintaan kuuluu uusien asioiden kehittäminen. Liiallinen institutionalisoituminen voi olla jopa haitaksi. Viemerön mukaan Tekes voisi oppia taitelijoilta lainalaisuuksista, joiden alla luovien alojen tekijät työskentelevät, ja miten niiden kanssa toimitaan. Tuen tarjoaminen ilman toimialan tuntemista ei muuten onnistu.

Luovuusällötys
Tekijöiden ääntä edustivat muusikot Olavi Uusivirta ja Lasse Kurki sekä säveltäjät Mikko Heiniö ja Lotta Wennäkoski. Uusivirran mielestä luova talous on käsitteellinen paradoksi. Kukaan ei enää puhu taiteesta, koska se on peitetty luovuuden alle. Wennäkoskea sana luovuus ällöttää. Luovuus ei työskentele työhuoneessa, vaan se ilmenee työn tuloksessa, sävellyksessä, sanoituksessa tai jossain muussa teoksessa. Alan työntekijöiden todellisuus ja ministeriöiden visiot ovat kaukana toisistaan.

Alf Rehn muistutti, että luovuus ei ole uusi keksintö. Nyt kaikki puhuvat luovuudesta ja luovista aloista niin paljon, että niiden rakastamisesta on tullut lähes pakollista. Luovuus eilen on eri asia kuin luovuus huomenna. Tukeudumme liiaksi siihen mitä oli ennen, jolloin emme näe luovuutta tässä hetkessä, emmekä osaa kuvitella mitä se voisi olla tulevaisuudessa.

Soile Manninen
Tietoasiantuntija
IPR University Center

Share: