Luotettava perusteos patenttilisenssisopimuksista

(IPRinfo 3/2011)

Bengt Domeij: Patentavtalsrätt. Licenser, överlåtelser och samägande av patent. Norstedts juridik. Stockholm 2010 (andra upplagan). 477 s. ISBN 978-913901483-6.

Immateriaalioikeussopimuksiin liittyvät oikeudelliset ongelmat ovat viime aikoina olleet huomion kohteena niin käytännössä kuin oikeustieteessäkin. Laajaa julkisuutta saaneet lisenssiehtojen kohtuullisuutta koskevat oikeuskiistat muun muassa Nokian ja Qualcommin välillä ovat tästä yksi esimerkki. Ruotsissa ja Suomessa on komiteavoimin selvitetty tekijänoikeussopimuksia koskevan lainsäädännön uudistustarpeita. Petra Sund-Norrgård puolusti toukokuussa lisenssisopimuksia koskevaa väitöskirjatutkimustaan, ja Bengt Domeij on julkaissut aihepiiriä laajasti käsittelevän kirjan ”Patentavtalsrätt”.

Tarkasteltava oleva Domeijin teoksen toinen painos on monelta osin uusi teos verrattuna vuonna 2003 julkaistuun painokseen. Kirjaan on tullut toistasataa sivua lisää ja sen rakennetta ja sisältöä on muutenkin tarkistettu. Domeij toteaa esipuheessa, että hän on joiltakin osin tullut uusiin ajatuksiin ja tarkistanut kantaansa.

Erityisesti Domeijin sopimusoikeudellinen näkökulma on syventynyt. Hän käsittelee entistä enemmän myös tekijänoikeussopimuksia ja tavaramerkkilisenssejä. Vaikka Domeij edelleen soveltaa vertailevaa eurooppalaista näkökulmaa lisenssisopimuksiin ottamalla erityisesti huomioon saksalaista ja englantilaista oikeuskäytäntöä, on pohjoismainen painotus kasvanut samalla kun sopimusoikeudellisille konstruktioille annetaan entistä enemmän tilaa.

Eräs terminologinen peruskysymys herättää huomiota. Domeij on otsikoinut luvun 3 ”Patentägaravtal” ja hän käyttää omistustermiä käsitellessään patentinhaltijan oikeutta. Perinteisesti omistusoikeuskäsitettä ei ole käytetty lakiin perustuvan kielto-oikeuden (mitä patentti viime kädessä on) kuvaamiseksi, vaan on puhuttu patentinhaltijan oikeuksista (kaikista oikeuksista patenttiin) ja esimerkiksi yhteisestä oikeudesta patenttiin, jos saman patentin haltijoita on useita. En pidä Domeijin terminologiaa tältä osin onnistuneena, koska lainsäädännössämme ”omistusoikeus” patenttiin on hyvin erilainen verrattuna ”omistusoikeuteen” fyysiseen esineeseen.

Kirjan lähtökohtana on, että patenttilisenssioikeutta on käsiteltävä sopimusoikeuden, immateriaalioikeuden ja kilpailuoikeuden yhteisvaikutuksena. Kilpailuoikeudella onkin merkittävä asema teoksessa. Domeij käsittelee yksityiskohtaisesti EU:n vuoden 2004 ryhmäpoikkeusasetusta, joka on onnistunut ratkaisu.

Kirja on ansiokas ja luotettava perusteos sekä välttämätön työkalu kaikille, jotka ovat tekemisessä patenttilisenssisopimusten kanssa.

Niklas Bruun
Professori
IPR University Center

Share: