Laittoman aineiston levittäminen:

(IPRinfo 2/2005)

Millaista vahinkoa artistille aiheutuu siitä, että yhdeltä tietokoneelta on saatavissa hänen musiikkiaan? Entä voiko omalle kotisivulle linkittää mitä haluaa? Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan immateriaalioikeuden yliassistentti Katariina Sorvari tutki väitöskirjassaan tekijänoikeusrikkomusten vastuukysymyksiä verkkoympäristössä.

Nykyinen tekijänoikeuslaki on peräisin ajalta, jolloin televisio oli vasta tulossa koteihin. Oikeuskäytännössä joudutaan tietoverkoissa tapahtuvaa toimintaa nimeämään 1960-lukulaisilla termeillä.

– Mitä nykyään tarkoittaa ”yleisesti saataville saattaminen”? Siitä vallitsee yksimielisyys, että jos jotakin internetiin laittaa, se on tekijänoikeuksiin kuuluva toimenpide. Mutta miksi sitä nimitetään lain terminologiassa? Kattaako se verkkotoiminnan?, herättelee Katariina Sorvari.

Laitonta materiaalia kaverille
Kesäkuussa väittelevän Sorvarin työhuoneessa Turun yliopiston oikeustieteen laitoksella kirjapinot kurkottelevat lattialta kohti kattoa.

– Etsin väitöskirjassani vastausta siihen, minkälaisissa tilanteissa tekijänoikeuksia loukataan tietoverkoissa ja millaisia ovat vastuut. Koska tietoverkoista ei tällä hetkellä ole lainsäädäntöä, selvitän mitä yksinoikeudet ovat ja mitä niillä on tarkoitettu.

Sorvarin tutkimusaihe on pysynyt ajankohtaisena, sillä säädökset tietoverkoista ovat vasta muotoutumassa.

Sorvari luonnehtii väitöskirjaa poikkioikeustieteelliseksi.

– Tutkimus ulottuu enemmän eri oikeudenaloille kuin eri maihin.

Vastuukysymyksissä voivat tulla sovellettaviksi rikosoikeuden yleiset periaatteet osallisuudesta ja laiminlyönnistä. Loukkauksiin sovelletaan myös siviilioikeudellisia vahingonkorvaussäädöksiä.

– Eivät rikokset netissä kovin outoja ole. Yleensä kyse on laittoman materiaalin levittämisestä.

Sorvarin mukaan suurin ongelma ovat vertaisverkot. Ihmiset, jotka ovat tietokoneelta yhteydessä toisiinsa, vaihtelevat suojattuakin materiaalia.

Toinen ongelma on linkittäminen.

– Jos omalle kotisivulle tuo linkin avulla jotakin, mitä se on lain mukaan?

Eri sivuja linkittämällä on mahdollista loukata moraalisia oikeuksia.

– Esimerkiksi jos käyttää teosta yhteydessä, joka on ideologisesti täysin vastoin tekijän ajatuksia.

Oikea rangaistus oikealle syylliselle
Kun verkosta löytyy tekijänoikeuslakia rikkovaa materiaalia, se pitää poistaa. Sen jälkeen mietitään, paljonko vahinkoa syntyi.

– Ongelma muodostuu siitä, että laittomasti toimivia on satatuhatta, mutta vain yksi saadaan kiinni. Kaikki aiheutuvat vahingot eivät ole yhden kiinnijääneen syytä. On arvioitava, millaista vahinkoa tunnetulle artistille aiheutuu siitä, että yhdeltä koneelta on saatavissa hänen musiikkiaan.

Kun sama materiaali on laittomasti saatavissa useista eri lähteistä, taloudelliset haitat voivat muodostua hyvinkin suuriksi. Euroissa niitä on vaikea mitata.

Tekijänoikeusrikoksista on yleensä tuomittu sakkorangaistuksiin. Suomessa vahingonkorvaukset ovat olleet pieniä, sillä vahingon määrän osoittaminen on vaikeaa.

– Esimerkiksi CD-levyjen luvattomassa kopioinnissa voidaan arvioida taloudellista menetystä vertaamalla sitä lailliseen levymyyntiin. Internetissä ei vertailukohtaa aina löydy.

IPR-ongelmia tutkittu Turussa pitkään
Immateriaalioikeuksien pariin Sorvari päätyi sattumalta graduseminaarissa. Aihepiiri on pitänyt sinnikkään porilaisen otteessaan.

– 1990-luvun puolivälissä akuutit kysymykset liittyivät nettiympäristöön. Tosin siitä ei vieläkään ole kansallista lakia olemassa, hän naurahtaa.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella teollisoikeudet ovat olleet tutkimuksen painopistealueena erityisesti Turussa. Yksittäisiä alan tutkijoita löytyy ympäri Suomea. Professori Ari Saarnilehdon aktiivisuuden ansiosta Turun yliopiston oikeustieteellisessä on toiminut teollisoikeuksien tutkimusryhmä vuodesta 1994. Lisäksi immateriaalioikeuksia tutkii Turussa parisenkymmentä jatko-opiskelijaa. Tiedekunnalla on myös yhteistyötä yritysten kanssa.

– Olemme käyneet pitämässä seminaareja esimerkiksi Nokian IPR-yksikössä sekä kauppa- ja teollisuusministeriössä.
Paikallisiin yrityksiin on tehty vierailuja yhdessä jatko-opiskelijoiden kanssa.

– Yritykset ovat esitelleet toimintaansa ja keskeisiä immateriaalioikeusongelmiaan. Näin me saamme tietää, millaisia ongelmia käytännössä syntyy ja yritykset saavat toivottavasti vastauksia ongelmiinsa.

Yritysten edustajat ovat käyneet yliopistolla puhumassa opiskelijoille. Joskus yritysten ongelmia voidaan ratkoa tilaustutkimuksen avulla.

– Tosin yliopistollisessa opinnäytetyössä on löydettävä ja ratkaistava myös tieteellinen ongelma. Tällä hetkellä yritysyhteistyön pohjalta on tekeillä yksi gradu tekeillä immateriaalioikeuksista, Sorvari tarkentaa.

Turkulaiset tutkijat osallistuvat myös pohjoismaisten immateriaalioikeusalan tutkijoiden tapaamisiin säännöllisesti.
Kun väitöstilaisuus on ohi Katariina Sorvari pääsee keskittymään viran hoitoon.

– Tutkinnonuudistus vaatii uuden opetuksen suunnittelua. Ja olenhan minä vähän jatkotutkimustakin tekijänoikeudesta jo miettinyt.

Katja Palhus
Unionimedia

Katariina Sorvari väittelee 18.6.2005 Turussa aiheesta Vastuu tietoverkossa tapahtuneesta tekijänoikeuden loukkauksesta erityisesti tietoverkkoympäristössä. Professori Asko Lehtonen Vaasan yliopistosta toimii vastaväittäjänä.

Katariina Sorvari

  • Synt. 1969
  • OTK 1993
  • OTL 1997
  • Auskultointi 1995
  • Porin käräjäoikeudessa 1996 ja hovioikeudessa 1998-1999
  • Turun yliopiston tutkija 1996-1998, 1999-2001
  • ma.assistentti 2001-2002, ma.yliassistentti 2003-2004
  • immateriaalioikeuden yliassistentti Katja Palhus
  • Tekijänoikeusneuvoston varapuheenjohtaja 2001-2006
Share: