Kuinka hallita suurta näkymätöntä

(IPRinfo 5/2011)

Yritysten aineettoman pääoman hallinta on kiristyvässä kilpailutilanteessa välttämätöntä.

Innovaatioprosessien ja immateriaalioikeuksien hallinta -koulutus pureutuu kokonaisvaltaisesti eri osa-alueisiin, jotka voivat paitsi vahvistaa liiketoimintaa myös siivittää yrityksen menestyksen tielle.

Aineeton pääoma sisältää suuren määrän eri tekijöitä, jotka ovat yritystoiminnalle elintärkeitä: yhteistyöverkostot, uudet keksinnöt ja innovaatiot, markkinoinnin toteutukset, näkyminen digitaalisessa ympäristössä, henkilöstön tietotaito, brändit… Eri yrityksissä toiset osa-alueet korostuvat toisia enemmän, mutta kilpailuedun saavuttamiseksi yritysten olisi kiinnitettävä huomiota aineettoman pääomansa kokonaisvaltaiseen hallintaan.

Jopa 80 prosenttia yrityksen tuloksesta voi olla aineetonta pääomaa, joten huomion kiinnittäminen siihen liittyviin oikeuksiin ja hallintaan on varsin perusteltua. Tulevaisuudessa aineettoman, näkymättömän pääoman merkitys ei näytä olevan vähenemässä, pikemminkin päinvastoin. Suomalaisten yritysten on aika tarkistaa IPR-salkkujensa sisältö ja tarttua toimeen.

”Suomalaisten yritysten ymmärrys omien ideoiden suojaamisesta on todella heikko. Aineettoman pääoman ja siihen liittyvien oikeuksien huono tunteminen on jo käytännön esteenä ja hidasteena innovaatiotoiminnalle. Yksittäiset markkinoinnin, designin ja teknisten ratkaisujen suojaustoimenpiteet joudutaan opettelemaan kiireessä tapauskohtaisesti ilman pohdintaa niiden liittymisestä yrityksen strategiaan”, kertoo vuosia yritysten kanssa työskennellyt Keksintösäätiön keksintöasiamies Jouni Hynynen.

Aineettoman pääoman ja siihen liittyvien oikeuksien huono tunteminen on jo käytännön esteenä ja hidasteena innovaatiotoiminnalle.

-Yksittäiset markkinoinnin , designin ja teknisten ratkaisujen suojaustoimenpiteet joudutaan opettelemaan kiireessä tapauskohtaisesti ilman pohdintaa niiden liittymisestä yrityksen strategiaan, Hynynen selvittää.

Kaksi hyvää ajatusta aamukahvilla
Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) ammatillisen opettajakorkeakoulun yhdessä lukuisien asiantuntijoiden kanssa kehittämä Innovaatioprosessin ja immateriaalioikeuksien hallinta -koulutus keskittyy juuri niihin informaationpuutteesta johtuviin ongelmiin, jotka hidastavat suomalaista innovaatiotoimintaa.

Idea IP-kehittäjäkoulutuksen toteuttamisesta lähti liikkeelle kahden hyvän ajatuksen yhdistämisestä.

Täydennyskoulutuspäällikkö Jari Kalavainen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta muistelee syksyllä 2009 istuneensa aamukahvilla Jouni Hynysen kanssa. Hän kertoili kuulumisia kentältä ja puhui aineettomiin oikeuksiin liittyvistä koulutustarpeista. Itselläni oli samaan aikaan vahvasti ajatuksissa jonkinlaisen oppisopimustyyppisen koulutuksen toteuttaminen. Huomasimme, että nämä kaksi ajatusta kannattaa yhdistää.

Alkusysäyksen jälkeen alkoi koulutuksen ideointi ja suunnitteluvaihe. Koulutuksen kehittämiseksi koottiin laaja asiantuntijaverkosto. JAMK koordinoi koulutusta, mutta yhteistyökumppanit tulevat eri asiantuntijaorganisaatioista kuten IPR University Centeristä, Keksintösäätiöstä, Rovaniemen ammattikorkeakoulusta ja Lapin yliopistosta.

Kokonaisvaltaista IPR-koulutusta tarvitaan
Innovaatioprosessien ja immateriaalioikeuksien hallinta -koulutuksessa käsitellään aineettomiin oikeuksiin liittyviä osa-alueita. Koulutuspäivillä aiheisiin perehdytään yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa. Käsiteltäviä teemoja ovat aineettomien oikeuksien strateginen johtaminen, lainsäädännölliset teemat, liiketoimintaosaaminen ja verkostojen johtaminen.

Vuonna 2011 järjestetty ensimmäinen oppisopimustyyppinen IPR-koulutus saatiin päätökseen lokakuussa. Koulutus toteutettiin kahdessa ryhmässä; toinen Keski-Suomessa ja toinen Lapissa. Alueellisissa ryhmissä koulutus muotoutui matkan varrella osallistujaryhmän mukaiseksi, jotta sisällöt palvelisivat mahdollisimman hyvin jokaisen osallistujan tarpeita.

Kokonaisuutta hahmottavalle koulutukselle on selvä tarve suomalaisessa yritysmaailmassa. Opiskelijoilta tulleen palautteen perusteella koulutuksessa käsiteltiin heille oleellisia kysymyksiä ja sisällöistä oli konkreettista hyötyä liiketoiminnan kehittämisessä. Seuraava koulutus aloitetaankin vuodenvaihteessa ja ilmoittautuminen ryhmiin on käynnissä.

Oppisopimustyyppinen koulutus tiiviisti kytketty yritysmaailmaan
Koulutuksen aikana suurin osa oppimisesta tapahtuu IPR-asioihin liittyvissä tehtävissä opiskelijan omassa työyhteisössä. Näin säilytetään tiivis yhteys yrityksen todellisiin tarpeisiin. Jokainen opiskelija toteuttaa osana koulutusta kehityshankkeen omassa yrityksessään. IPR-kehittämissuunnitelma arvioidaan yhdessä työnantajan kanssa.

Ensimmäisessä koulutuksessa suurin osa opiskelijoista hahmotti oman yrityksensä IPR-salkun tilannetta ja kartoitti aineettoman pääoman hallinnassa jo tehtyjä toimenpiteitä sekä kehittämiskohtia. Näin koulutuksen opit saadaan kytkettyä välittömästi oman yrityksen toimintaan. Myös verkostoituminen alkaa koulutuksessa, sillä koulutusryhmät kokoavat yhteen samojen asioiden parissa työskenteleviä ihmisiä.

– Yrityksiin on viipymättä saatava henkilöstöä, joka tuntee IP-asioiden tärkeyden ja osaa johtaa niitä tavoitteellisesti yrityksen strategiaan nojaten”, alleviivaa Jouni Hynynen koulutuksen tarpeellisuutta.

Vaikka käsite on ehkä vaikea, löytyy sen takaa maailma, jolla on suora yhteys siihen, miten yrityksen henkinen pääoma rakentuu. Kyseessä ovat merkittävät syy-seuraus-suhteet. Innovaatiot ovat edellytys suomalaisten yritysten menestymiselle globaalissa taloudessa.

 

Sonja Rahkonen
Markkinointikoordinaattori

Tarkistuslista yrityksesi IP-tilanteesta
– Onko yrityksen tuotteilla ja palveluilla oma tavaramerkki?
– Käytetäänkö Copyright © -merkkiä ehkäisemään laitonta kopiointia?
– Tiedetäänkö milloin keksintö kannattaa patentoida tai lisensoida?
– Onko yrityksen verkkotunnukseen yksinoikeus? (com, net, fi, info, eu…)
– Onko yhteistyösuhteet suojattu kirjallisilla sopimuksilla?
– Onko tiedot aineettomasta pääomasta koottu yksiin kansiin?
– Onko tuotteiden muodot suojattu mallioikeuden rekisteröinnillä?
– Ovatko yrityksen kilpailuedut selvillä?

Olisiko aika päivittää IPR-tietosi?
Tule mukaan Innovaatioprosessin ja immateriaalioikeuksien hallinta (30 op) -koulutukseen.
Hakuaika seuraavaan koulutukseen on käynnissä!

Koulutus järjestetään 1.12.2011-31.12.2012. Maksuton koulutus toteutetaan kahdessa eri ryhmässä; toinen kokoontuu Lapissa ja toinen Keski-Suomessa.

Tule mukaan ja opi suojaamaan yrityksesi kilpailutekijät!

Share: