Korkeakoulukeksinnöt aloitti instituutin kirjasarjan

(IPRinfo 2/2007)

Euroviisujen viikonloppuna tapahtui myös IPR University Centerissä: perjantaina 11.5.2007 juhlittiin instituutin kirjasarjan ensimmäisen kirjan julkistamista ja vietettiin samalla tupaantuliaisia. Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattila puhui osaamisen ja innovaatioiden merkityksestä niin kansalaisten hyvinvoinnille kuin elinkeinoelämän kilpailukyvyllekin muuttuvassa toimintaympäristössä.

Hän muistutti, että innovaatiostrategioita on laadittu niin EU:ssa kuin kotimaassakin. Tutkimustulosten hyödyntämisen merkitys näkyy kilpailukyvyn kasvun lisäksi myös yhteiskunnan rakenteissa, päätöksenteossa ja kansanterveydessä.
Mattilan mukaan Akatemian tavoitteena on, että tutkimusta hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Akatemian rahoittama yliopistollinen tutkimus on määritelty uuden korkeakoulukeksintölain tarkoittamaksi sopimustutkimukseksi. Korkeakoulujen tulisi täsmentää innovaatiostrategiaansa, pyrkiä tunnistamaan hyödyntämispotentiaalia sekä kouluttaa tutkijoita ja henkilökuntaa IPR-asioissa. Tärkeää olisi akateemisten oppilaitosten yhteistyö keskenään ja yksityisen sektorin kanssa sekä EU:n laajuisesti.

Korkeakoulukeksinnöt-teoksen tekijät Niklas Bruun ja Mikko Välimäki olivat paikalla vastaamassa kysymyksiin ja signeeraamassa kirjoja. Bruun myös esitteli teosta ja sen taustoja.

Ajanmukaiset työtilat
Tilaisuus toimi myös IPR University Centerin hieman myöhäisinä tupaantuliaisina. Kun Porthanian remontti alkoi valmistua alkukesästä 2006, instituutti oli ensimmäisten joukossa kuljettamassa muuttolaatikoitaan tänne. Uudet valoisat työhuoneet ja tietokoneverkko olivat heti käyttövalmiina, mutta remontin lopputyöt kestivät elokuun loppuun, jolloin talo avattiin opiskelijoille ja yleisölle.

Kesä oli kuuma, mutta tehokas ilmastointi lähes tyhjässä talossa pakotti pukeutumaan lämpimästi. Elokuussa talo alkoi täyttyä ja lämmetä, kun koko oikeustieteellinen tiedekunta oli muuttanut, nyt ensimmäistä kertaa kaikki saman katon alle.
Instituutilla on Porthanian neljännessä kerroksessa kahdeksan huonetta, joista kaksi on nyt INNOCENT-tutkijoiden käytössä ja yksi vaihtuvalla tutkijalla. Myös aineistokokoelmassa on työpiste, joka on käytössä tarvittaessa. Tervetuloa tutustumaan!

Päivi Helander