Kolumni. Tekijänoikeuslakia moneksi

(IPRinfo 1/2002)

On puhe tekijänoikeuslain remontoinnista. Pintaremontti ei riitä. Laki olisi pantava uusiksi. Se on mahdollista EU:n direktiivien sisällä pysyen. Irlanti toteutti sen jo.

Asioita parantaisi merkittävästi nykyisen lain jakaminen puitelakiin, joka käsittelisi myös perinteiset teostyypit, lakiin tekijänoikeuden siirtymisestä ja luovutuksesta sekä lakiin tekijänoikeudesta tieto- ja biotekniikan tuotteisiin.
Epäilen että seuraamusten siirtäminen rikoslakiin oli virhe. Sen oikaisua ja takaisin vetämistä voisi harkita.
Keskeinen ongelma on käsityöläispohjalle jäänyt lainsäädäntö tilanteessa, jossa tekijänoikeuksien käyttäminen eli ostaminen ja myyminen on erittäin merkittävää teollisuutta. Joudumme ikään kuin käyttämään avointa yhtiötä kansainvälisiin suuryrityksiin.

Yksi esimerkki on tekijäryhmät. Tietokoneohjelmistot tehdään nykyisin miltei poikkeuksetta ryhmätyönä, ja tekijöissä on työsuhteessa olevia, vuokrattua työvoimaa, toimeksisaajia, konsultteja ja asiakkaan edustajia. Ryhmä muistuttaa eräänlaista yhtiötä, mutta sen toimintaa rajoittaa pääsääntö, jonka mukaan oikeastaan kaikki päätökset on tehtävä yksimielisesti.
Kenties olisi suorastaan lopetettava kaksi tekijänoikeuden perusmyyttiä, se että tekijänoikeus voi syntyä vain ihmiselle ja se että kysymyksessä on ihmisen luovan työn tukeminen. Uusilla aloilla olisi huomattavasti yksinkertaisempaa, jos tekijänoikeus syntyisi suoraan työn- tai toimeksiantajalle, ja ”tekijöille” syntyisi vain oikeus korvaukseen. Malli on amerikkalainen ja hyvin järkevä nyt kun tiettyjen kaupallisten ohjelmien suunnitteluun ja toteutukseen osallistuu kymmenen tuhatta ihmistä kuhunkin.

Luovuus on perin totta osassa tekijänoikeutta. Eräillä muilla lohkoilla luovuus ei ole sen erikoisempaa kuin esimerkiksi matematiikan ja fysiikan edellyttämä. Tai shakkipelin. Tai joukkueurheilun.

Kaikki tietävät, että tämä luovuusjuttu on vanhaa liturgiaa, jolla ei ole enää kaikin paikoin vastinetta todellisuudessa.
Olisi aika aloittaa tekijänoikeuden ja immateriaalioikeuden uskonpuhdistus. Minulla on lähes sata teesiä valmiina, ja julkaisen ne, jahka löydän naulan ja vasaran ja hetken, jolloin suntio ei pidä silmällä suurkirkon ovea.

Jukka Kemppinen

Share: