Kelpo opas patenttien hallintaan

(IPRinfo 4/2005)

Arvosteltu teos: Lex van Wijk: There may be trouble ahead. A practical guide to effective patent asset management. Oxford. 2005. The Scarecrow Press Inc. 125 p.

Innovaatioiden kasvavaa merkitystä yrityksille korostetaan lähes kaikissa yhteyksissä kun puhutaan yritystoiminnasta. Samoin patenttien arvoa yrityksille pyritään määrittämään monin tavoin ja monimutkaisin kaavoin. Kytkentä käytännön yritystoimintaan on yleensä jäänyt kaukaiseksi.

Lex van Wijkin kirja on otsikkonsa mukaan käytännön opas tehokkaaseen patenttien hallintaan. Kirja täyttää tehtävänsä täysin mallikelpoisesti. Van Wijk on käytännön mies. Hän on työskennellyt pitkään muun muassa eri öljy-yhtiöiden patenttiosastoilla. Nykyisin hän on siirtynyt konsultoinnin puolelle ja työskentelee hollantilaisessa patenttitoimistossa Vereenigde.

Van Wijk korostaa selkeällä tavalla patenttien merkitystä yrityksen strategisena välineenä. Hän kytkee patenttistrategian yrityksen muiden liiketoiminta- ja tutkimus- ja tuotekehitysstrategioiden yhteyteen ja korostaa kokonaisuuden toimivuutta. Strategioiden laatimiseen, yhteensovittamiseen ja käyttämiseen van Wijk esittelee yksinkertaiset ja käytännön läheiset työkalut.

Kirjan viimeisessä luvussa van Wijk opastaa tulevaisuuteen: yritysten patentti-insinöörien ja patenttiasiamiesten tulee vähitellen kehittää patenttistrategia kohti IC-strategiaa (intellectual capital).

Patenttien ja yleensä immateriaalioikeuksien arvostaminen on päänvaivaa aiheuttava tehtävä. Van Wijkin kirja antaa hyvän lähtökohdan yrityksen strategian laatimiselle. Kirja on lisäksi suhteellisen lyhyt, 125 sivua, helppolukuinen ja selkeä. Kokemuksensa perusteella van Wijk on kyennyt kirjoittamaan vaikeasta aiheesta käytännönläheisesti.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: