Keksimö: uusi ympäristö ideoille

(IPRinfo 3/2010)

Luovuuden viikolla, huhtikuun 2010 lopulla järjestettiin myös Keksimö ry:n avajaiset Suomen Kansallisoopperassa. Keksimö on omien sanojensa mukaan ”keksintöjen järjestelmällinen jalostaja, jalkauttaja ja rahoittaja”. Yhdistyksen piirissä on mahdollista esitellä ideoitaan, innovaatioitaan ja keksintöjään sekä saada tukea niiden jatkokehittelyyn.

Esimerkiksi patentoitavuuden säilyttämiseksi Keksimö on kehittänyt yhteisösopimuksen, joka mahdollistaa yhdistysten jäsenten väliset luottamukselliset keskustelut keksinnöistä ja niiden kaupallistamisesta. Keksintöjen käsitteleminen yhdistyksen piirissä ei poista uutuutta eikä muodosta estettä niiden patentoinnille.

Keksimö on puolueeton toimintaympäristö, jonka jäseneksi voi kuka tahansa liittyä. Se rahoittaa toimintaansa jäsenmaksuilla ja keksintöjen kaupallistamisesta saamillaan tuloilla.

Avajaistilaisuudessa oli innostunut ja välitön tunnelma. Toimintaa perustamassa oli ollut hyvinkin erilaisia toimijoita, eikä tarkoitus selvästikään ole rajoittaa ideointia vain patentoitaviin keksintöihin.

Kaikkien avajaisissa kuultujen puheenvuorojen yhteisenä sanomana oli, että Suomi tarvitsee innovaatioita ja yhdistyksen jäsenet puolestaan hyötyvät avoimesta yhteistoiminnasta.

Osoitus toimivasta innovoinnista oli Moilas Oy:n toimitusjohtajan Juha Moilasen mainio puheenvuoro ”Pizzaa Pieksämäeltä Italiaan”. Moilanen osoitti hyvin, että erikoistumalla pystyy jopa viemään pizzaa Italiaan. Leipomoalalla erikoistuminen edellyttää toimintaympäristön tuntemusta, mutta ennen kaikkea luovaa ajattelua.

Kansallisooppera sopi erinomaisesti tilaisuuden kehykseksi. Tunnelmaan vaikutti suuresti ”sinivalkoinen” juontaja Kaarina Suonperä, joka pystyi luomaan yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Keksimön wiki-pohjaisella kotisivulla on runsaasti tietoa ja linkkejä sekä ulkomaailmaan että Keksimön omille sosiaalisen median sivustoille.
https://www.keksimo.fi/wiki/tiki-index.php

Share: