Kattava tietomatka Baijerin keskukseen – Opintomatka Müncheniin

(IPRinfo 5/2011)

Osana IPR University Centerin koordinoimaa Helsingin ja Turun oikeustieteellisten tiedekuntien syventävien opintojen yhteisprojektia ”Immateriaalioikeussopimukset” tehtiin opintomatka Müncheniin 12.-14.9.2011. Matkalla oli mukana kaksitoista opiskelijaa sekä opettajina professori Rainer Oesch sekä tutkijat Tanja Liljeström, Juha Vesala ja Katja Weckström. IPR University Center osallistui matkan kustannuksiin.

Saavuimme Müncheniin maanantaina aamupäivällä, ja ensimmäinen yhteinen ohjelmanumeromme oli tutustuminen Max Planck -instituutin immateriaalioikeuksien erikoiskirjastoon (Max Planck Institute for Intellectual Property and Competition Law, Intellectual Property and Competition Law Library). Käsikirjaston kokoelmiin sisältyy 221 500 nidettä ja 1050 aikakausijulkaisua kaikkialta maailmalta. Kirjaston johtaja Peter Weber kertoi meille kirjastosta ja opasti tiedonhaussa.

Kävimme tutustumassa myös kirjaston Suomen osioon, ja sieltä löytyikin monia tuttuja teoksia. Kirjastosta löytyi tutkielmien tekoa varten paljon sellaista aineistoa, jota Suomessa ei ole. Kirjastopäivän jälkeen söimme illallista Euroopan patenttiviraston (EPO) patenttiosaston johtajan Heli Pihlajamaan seurassa perinteisessä Bier Gartenissa.

Saksalainen asianajomaailma ja IP-tutkimus
Tiistaina vierailimme Freshfields Bruckhaus Deringer -asianajotoimistossa. Siellä toimiston osakas Peter Chrocziel ja lakimies Charlotte Barth ottivat meidät vastaan ja kertoivat kiehtovasta työstään immateriaalioikeuksien parissa. Vierailun päätteeksi tutustuimme toimiston tiloissa olevaan taidenäyttelyyn, jonka avajaistilaisuus pidettiin seuraavana päivänä.

Asianajotoimistolta matka jatkui jälleen Max Planck -instituuttiin, jossa instituutin johtaja Annette Kur ja tutkija Sylvie Nérisson esittelivät instituutissa tehtävää tutkimusta. Max Planck -instituutti on suuri vaikuttaja immateriaalioikeden alalla, ja muun muassa eurooppalainen mallisuoja on saanut sieltä alkunsa.

Sylvie Nérisson kertoi käynnissä olevasta ”Balancing copyright” -tutkimuksesta. Projektin tarkoituksena on tutkia miten tekijänoikeuden rajoitukset voitaisiin strukturoida joustavammin niin, että otettaisiin huomioon muuttuneiden teknisten ja sosiaalisten olosuhteiden mukana kasvanut sosiaalinen intressi.

Esittelyn jälkeen meillä oli mahdollisuus käyttää uudelleen Max Planck -instituutin immateriaalioikeuksien erikoiskirjastoa. Päivän päätteeksi söimme maittavan päivällisen Heussen asianajotoimiston kahden osakkaan Hermann Waldhauserin ja Gerhard Pischelin kanssa.

Tutkimusta Euroopan patenttivirastossa
Opintomatkan viimeisen päivän vietimme Euroopan patenttivirastossa. Meidät toivotti tervetulleeksi akatemian ja immateriaalioikeustutkimuksen johtaja Giovanna Oddo.

Tämän jälkeen informaatioyksikössä työskentelevä Janett Zeising kertoi meille Euroopan patenttiviraston toiminnasta ja organisaatiosta. Patenttiviraston tavoitteena on tukea innovaatioita, kilpailua ja taloudellista kasvua kaikkialla Euroopassa sitoutumalla samalla korkealaatuisiin ja tehokkaisiin palveluihin Euroopan patenttisopimusta kunnioittaen.

Informatiivisen johdannon jälkeen siirryimme tieteellisemmälle kentälle, ja tutkija Martin Schweissguth kertoi seikkaperäisten esimerkkien avulla innovaatioista ja niiden saamasta suojasta. Tiedontäyteinen ohjelmamme jatkui Heli Pihlajamaan esitelmällä eurooppalaisten patenttioikeuksien myöntämisestä ja viimeaikaisesta kehityksestä. Tämän jälkeen patenttivirasto tarjosi meille herkullisen lounaan omassa ruokalassaan.

Lounaan jälkeen saimme lisää oikeudellisia näkökulmia patentteihin. Viraston kansainvälisestä puolesta vastaava lakimies Eskil Waage valotti Euroopan unionin patenttireformin viimeisimpiä kehityssuuntauksia. Päivän lopuksi oikeudellisen yksikön lakimies Kristina Almer puhui eurooppalaisten patenttihakemusten siirrosta ja lisensioinnista.

Opintomatka oli hieno kokemus ja se antoi niin opiskelijoille kuin opettajille eväitä tutkimukseen ja työhön immateriaalioikeuksien parissa.

Gabrielle Hjelt, Helsingin yliopisto
Tiina Komppa, Turun yliopisto

Kirjoittajat ovat opintomatkalle osallistuneita oikeustieteen ylioppilaita.

Share: