Kansainvälisen tekijänoikeuden tehokurssi Amsterdamissa

(IPRinfo 3/2008)

Post-Graduate Legal Education: International Copyright Law (July 7-11, 2008)
Institute for information law, Faculty of law, University of Amsterdam.

Kirjoittaja kehottaa muitakin suomalaisia suuntaamaan koulutusmatkalle Amsterdamiin.

IViRin kesäkurssin ohjelma muodostui yhdeksästä erillisestä noin kolmen tunnin pituisesta seminaarista, jotka pidettiin aamu- ja iltapäivisin Amsterdamin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan tiloissa.

Seminaarien aihepiiri kattoi tekijänoikeuden tämän hetkiset polttavimmat kysymykset. Aiheita käsiteltiin lähinnä vertailevan oikeustieteen näkökulmasta ja tekijänoikeuden kansainväliset sopimukset huomioon ottaen. Luennoitsijoina oli kansainvälisesti tunnettuja tutkijoita ja tekijänoikeuden ammattilaisia.

Kurssi oli jokseenkin työläs, mutta erittäin antoisa. Osallistujille jaettiin runsaasti taustamateriaalia etukäteen luettavaksi. Joidenkin seminaarien osalta edellytettiin myös tiettyjen kysymysten pohtimista materiaalin pohjalta. Huolellinen valmistautuminen kannatti: lyhyen esittelyn jälkeen hypättiin suoraan asiaan.

Ja asiaahan riitti. IViRin johtaja, professori Bernt Hugenholtz alusti tekijänoikeuden kansainvälisistä puitteista. Hänen osuutensa kattoi muun muassa TRIPSin, Bernin sopimuksen, WIPO-sopimukset, EU:n harmonisoinnin sekä viime aikoina yleistyneet kahdenväliset kauppasopimukset, jotka edellyttävät tietyntasoisen tekijänoikeussuojan, yleensä TRIPS-plus eli TRIPSiä korkeamman suojan, omaksumista. Hugenholtz luennoi myös tietokantojen suojasta.

Toinen urakoija oli professori Daniel Gervais (University of Ottawa), jonka osuus kattoi seminaarit, joiden aiheena oli tekijänoikeus ja kehittyvät maat sekä oikeuksien kollektiivinen hallinnointi.

Oikeustapauksia vertaisverkoista
Professori Justin Hughesin (Cardozo Law School) johdolla pohdittiin muunmuassa vastuuta tekijänoikeuden loukkauksesta vertaisverkoissa viimeaikaisten oikeustapausten valossa. Aihetta täydensi mainiosti EFF:n (Electronic Frontier Foundation) lakimiehen Fred von Lohmannin pitämä katsaus digitaalisen tekijänoikeuden kehityssuunnista.

Vastapainoksi olisi ollut kiinnostavaa kuulla IFPIn (International Federation of the Phonographic Industry) päälakimiehen Jo Oliverin esitys tekijänoikeuden loukkausoikeudenkäynneistä, mutta valitettavasti Oliver joutui perumaan esiintymisensä. Hänen tilallaan oli IViRin tutkija Lucie Guibault, joka luennoi Creative Commons- ja muista open access -lisensseistä.

Kurssille osallistui kolmisenkymmentä lakimiestä, tutkijaa sekä sisällöntuotanto- ja IT-teollisuuden edustajaa neljästätoista Euroopan maasta. Tuloksena oli oiva sekoitus eri näkökulmia ja mielipiteitä, ja keskustelu oli kauttaaltaan vilkasta.

Tiettävästi suomalaisia ei ole ennen osallistunut vastaavalle kurssille. tämän kokemuksen perusteella voin lämpimästi suositella koulutusmatkaa Amsterdamiin ensi kesänä.

Tanja Liljeström
Tutkija, IPR University Center INNOCENT tutkijakoulu

Post-Graduate Legal Education: International Copyright Law (July 6-10, 2009).
http://www.ivir.nl/courses/icl/icl.html

Share: