Innovaatioparlamentti pysyväksi syksyllä

(IPRinfo 3/2010)

Maailman Henkisen Omaisuuden Päivän pääjuhlan (26.4.2010) jälkeen huhtikuun lopussa satakunta parlamentaarikkoa kokoontui Innovaatioparlamenttiin. Tarkoituksena oli uudistaa parlamentin toimintaa ja tehdä siitä pysyvä ”toisinajattelijoiden klubi”.

Innovaatioparlamentin varsinainen toiminta käynnistyy syyskuussa 2010, ja se tulee kokoontumaan kaksi kertaa vuodessa keväisin ja syksyisin. Tarkoituksena on lisäksi, että parlamentti pitää tiiviisti yhteyttä verkon välityksellä.

Espoon Otaniemessä pidetyn Innovaatioparlamentin teemana oli ”Tulevaisuus on haastettava. NYT.” Parlamentin puhemiehenä toimi Patentti- ja rekisterihallituksen pääjohtaja Martti Enäjärvi, joka avaussanoissaan esitteli uudistuneen parlamentin perusideat ja tavoitteet. Ennen valiokuntatyöskentelyä kuultiin kolme kick-off-puheenvuoroa, joissa kaikissa oli teemana yrittäjyyden kehittäminen ja lisääminen.

Valiokunnissa pohdittiin innovaatio- ja yritystoimintaan tarvittavia kannustimia. Kuten aikaisemmissakin parlamenteissa, keskustelu kävi vilkkaana pienemmissä ryhmissä. Valiokunnat työstivät keskusteluistaan yhteenvedot, jotka esiteltiin päätösistunnossa. Parlamentti ei kuitenkaan vielä antanut suosituksia valiokuntien työskentelyn perusteella.

Valiokuntien työskennellessä myös Aalto-yliopiston kolme opiskelijaa pistettiin töihin. Eri tiedekuntia edustaneille opiskelijoille annettiin tehtäväksi ideoida, miten innovaatiotoimintaan saadaan potkua eri medioiden avulla. Opiskelijoiden lyhyessä ajassa kehittelemät ideat tekivät kunniaa Aalto-yliopistolle innovaatioyliopistona.

Jatkuvasti toimivasta Innovaatioparlamentista saattaa jatkossa muodostua oivallinen keskustelufoorumi innovaatiotoimintaan osallistuville. Toiminta edellyttää kuitenkin toimivaa verkkoyhteisöä ja aktiivisia osallistujia.

Innovaatioparlamentin valiokuntien aiheet:
Sinivalkoisuus kansallisena ja kansainvälisenä ylivoimatekijänä – avainlipulle uudet ulottuvuudet?
Käyttäjälähtöisten innovaatioiden metsästys – virvatulen prosessointia?
Innovaatiovalmiuksien katekismus ja sen jalkautus – kuka, miten, kelle?
Keksimiseen uusi työnjako – yksinyrittämisestä kansalliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön?
On vain yksi ongelma – rahoitus, rahoitus, rahoitus?
Suomen innoinfra – peittääkö metsä puut?
Kasvuyrityksen IPR-strategia – huonosti tunnistetun aarteen metsästys?

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: