Innovaatioparlamentti Lappeenrannassa

(IPRinfo 2/2007)

Maailman henkisen omaisuuden päivää vietettiin maailmalla seitsemännen ja Suomessa kolmannen kerran 26.4.2007. Päivä on YK:n erityisjärjestön WIPOn (World Intellectual Property Organization) luoma juhlapäivä, jonka tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota luovuuden ja keksintöjen merkitykseen.

Tänä vuonna asiaa Suomessa korostettiin perustamalla erityinen innovaatioparlamentti, joka kokoontui 25.4.2007. Kokoontumispaikaksi ja henkisen omaisuuden päivän pääjuhlan pitopaikaksi oli valittu viime vuonna Alue-Konstalla palkittu Lappeenranta.

Innovaatioparlamenttiin oli kokouksen alkaessa saapunut noin 170 osanottajaa. Parlamentti jakaantui 10 työryhmään, joissa työstettiin aineisto parlamentin kannanotoille. Pääjuhlassa ministeri Jaakko Iloniemi esitti parlamentin työryhmien työskentelystä erinomaisen yhteenvedon. Antoisinta osanottajien kannalta oli kuitenkin työryhmissä käyty vilkas keskustelu.

Koulutuksen merkitys korostui voimakkaasti
Yksi parlamentin työryhmä keskittyi koulutukseen. Työryhmien raportit osoittivat kuitenkin, että koulutuksen tarve oli noussut esiin kaikissa työryhmissä. Systemaattista immateriaalioikeuden, innovatiivisuuden, luovuuden ja yrittäjyyden koulutusta kaivattiin kaikille tasoille – peruskoulun ala-asteelta tohtorinkoulutukseen.

Keskustelujen eräänä antina oli niihin osallistuneiden monipuolinen tausta ja osaaminen. Mukana oli yrittäjiä, keksijöitä, tutkijoita, virkamiehiä ja opettajia. Kuhunkin työryhmään oli nimetty sihteeriksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston opiskelija, joka takasi sen, että kussakin työryhmässä käyty, paikoin rönsyileväkin keskustelu dokumentoitiin.

Tätä aineistoa hyödyntäen innovaatioparlamentin toimintaa pystytään varmasti tulevaisuudessa kehittämään. Parlamentti äänesti toimintansa jatkamisen puolesta yksimielisesti.

Lappeenrannassa esittäytyi myös helmikuussa 2007 perustettu Innovaatiojournalismin Seura ry. Sen tarkoituksena on toimia yhdyssiteenä innovaatioista ja niiden julkisuudesta ja sen kehittämisestä kiinnostuneiden kesken. Seura jakaa vuosittain innovaatiojournalismin palkinnon erityisen ansiokkaasta edellisenä vuonna Suomessa ilmestyneestä innovaatiojournalistisesta jutusta.

Toimittaja Sami Suojanen Aamulehdestä oli palkittu Innovaatiokide 2007 -palkinnolla Journalismin päivillä 13.4.2007 Tampereen seudun laserteknologian yrityksiä käsittelevästä jutusta Puhdasta valoa.

Konsta-palkinto elämäntyöstä Keijo Heinoselle
Perinteiseen tapaan henkisen omaisuuden päivän pääjuhlassa jaettiin myös Konsta-palkinnot. Alue-Konstan sai Espoon Otaniemi ja Yritys-Konstan Kone Oyj, joista kumpikaan ei kaivanne lähempiä esittelyjä. Kasvu-Konsta myönnettiin Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Mediakolmion yhdessä opiskelijamarkkinointiaan varten kehittämälle Suoraan Huipulle -instrumentille. Se hyödyntää nettiä ja pelaamista.

Suoraan Huipulle -pelissä kerrotaan etenkin lukioikäisille, minkälaisia päätöksiä Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta valmistunut huippuosaaja voi joutua työpäivän aikana tekemään. Mukaan on myös kytketty päätösten taloudelliset seuraukset. Pieni pilke silmässä tehdyt kysymykset käsittelevät diplomi-insinöörin ja kauppatieteiden maisterin reaalimaailmaa. Peli on itsessään innovaatio, mutta samalla pelaaja totutetaan siihen maailmaan ja todellisuuteen, jossa tulevaisuuden innovaatiot tehdään.

Media-Konsta myönnettiin Pirkka-lehden niksi-osiolle. Se on 33 vuoden aikana kehittynyt kansalliseksi instituutioksi, johon viime vuonna tarjottiin julkaistavaksi lähes 10 000 niksi-innovaatioita. Näistä noin joka 60. julkaistiin.

Elämäntyö-Konsta myönnettiin ansaitusti asianajaja Keijo Heinoselle. Hänen todettiin yksiselitteisesti olevan suomalaisen IPR-sektorin Grand Old Man, alan ehdoton legenda jo eläessään. Keijo on osallistunut suomalaiseen ja kansainväliseen immateriaalioikeusmaailmaan jo noin 60 vuotta. Ilahduttavasti tunnustusta oli vastaanottamassa Keijon lisäksi hänen vaimonsa Kirsti, jonka panosta taustavaikuttajana ei voi aliarvioida.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: