Immateriaalioikeutta Intian ihmemaassa – AIPPI ExCo 2011 Hyderabadissa 16.-19.10.2011

(IPRinfo 5/2011)

AIPPIn (International Association for the Protection of Intelletual Property) täytäntöönpanokomitean kokous (ExCo) käsitteli jälleen kerran ajankohtaisia immateriaalioikeuksiin liittyviä kysymyksiä, joista kansalliset ryhmät olivat etukäteen valmistelleet maaraportit.

Kansallisten ryhmien edustajat eli delegaatit käyttävät päätösvaltaa ExCo-kokouksessa, jossa pyritään luomaan mahdollisimman kattavia päätöslauselmia maaraporteissa käsiteltyihin kysymyksiin. Suomella on kokouksessa ryhmän puheenjohtajan lisäksi kuusi virallista edustajaa. Kaikkiaan Suomen ryhmään kuului 14 osanottajaa, Suomen AIPPIn puheenjohtajan, asianajaja Rainer Hillin johdolla.

ExCon lisäksi pidettiin myös AIPPI Forum, jossa käsiteltiin muun muassa immateriaalioikeuksia kehittyvien maiden näkökulmasta, lääketeollisuuden ajankohtaisia kysymyksiä sekä sosiaaliseen mediaan liittyviä immateriaalioikeudellisia ongelmia.

Koska isäntämaana toimi Intia, myös Excossa tuli esille eri kehitystasolla olevien maiden erilaisia pyrkimyksiä ja näkökulmaeroja. Konkreettisesti tämä kävi ilmi WIPOn sekä USA:n ja Intian patenttivirastojen edustajien paneelikeskustelussa. Epäpoliittisena järjestönä AIPPI pystyykin tarjoamaan erinomaisen foorumin mielipiteiden vaihtoon ja keskusteluun myös epävirallisella tasolla.

Kulttuurin kirjoa
Intian kaakkoisosassa sijaitseva Hyderabad on maan kuudenneksi suurin kaupunki, jossa asuu vaihtelevien arvioiden mukaan neljästä seitsemään miljoonaa ihmistä.

Alue on vaurasta; kauppakeskuksia on rakennettu 2000-luvulla yli viisikymmentä, rakennustyömaita on miltei joka kadun varrella ja moottoritie lentokentälle on aivan uusi. Tästä huolimatta kaupungista löytyy myös vanhoja temppeleitä ja moskeijoita, jotka hämmästyttävät puhtaudellaan, sekä mahtavia palatseja ja katakombeja.

Paikalliset ovat ystävällisiä ja innokkaita auttamaan, ja toisin kuin muissa Intian suurissa kaupungeissa, Hyderabadissa kerjäläisiä on hyvin vähän.

Konferenssikeskus oli puitteiltaan erinomainen, mutta valitettavasti konferenssin oheisohjelma ei toteutunut aivan suunnitellun mukaisesti. Tapahtumat oli tarkoitus pitää ulkona Hyderabadin merkittävimpien nähtävyyksien luona, mutta sadetta luvanneiden sääennusteiden vuoksi suurin osa tapahtumista siirrettiin osanottajien pettymykseksi konferenssikeskukseen.

Kulttuurillinen anti oli kuitenkin mieleenpainuvaa, ja erityisen vaikutuksen teki intialainen tanssi eri muodoissaan. Kuitenkin Hyberabadin hienointa antia olivat vuonna 1591 muslimidynastian aikaan rakennettu Charminar-monumentti sekä Chowmahalla-palatsi, jossa ExCon päättäjäisillallinen saatiin sääennusteista huolimatta pidettyä.

Suomen hetki lähestyy
ExCo-kokous järjestetään ensi vuonna Etelä-Korean Seoulissa, mutta sen jälkeen vuonna 2013 on Suomen vuoro näyttää taitonsa. Helsingissä pidettävää konferenssia mainostettiinkin Hyderabadissa ahkerasti, ja ulkomaiset delegaatit vaikuttivat innokkailta osallistumaan Helsingin kokoukseen.

Viime vuosina AIPPIn kulttuuritapahtumat ovat olleet toinen toistaan hienompia, joten on tärkeää, että Suomikin antaa parastaan. Huoleen ei kuitenkaan ole syytä, sillä Helsingillä on paljon annettavaa ”maailman pienimpänä suurkaupunkina”.

Hyderabadissa käsitellyt AIPPI-kysymykset

Q216B Exceptions to copyright protection and the permitted uses of copyright works in the hi-tech and digital sectors; Suomen edustajana Minna Aalto-Setälä

Q217 The patentability criterion of inventive step / non-obviousness; Suomen edustajana Tapio Äkräs

Q218 The requirement of genuine use of trademarks for maintaining protection; Suomen edustajana Mikael Segercrantz

Q219 Injunctions in cases of infringement of IPRs; Suomen edustajana Markus Mattila

Forum & Executive Committee Meeting, Hyderabad October 13-18, 2011

Ninni Hamberg
Oik.yo (HY), fil.yo (HY)

Share: