IP-oikeudenkäynnit Englannissa

(IPRinfo 5/2011)

Yhdistyneessä kuningaskunnassa (UK) ei ole yhtä yhtenäistä tuomioistuinlaitosta. Englanti ja Wales muodostavat yhden tuomioistuinkokonaisuuden, mutta Skotlannilla on oma tuomioistuinsysteeminsä, samoin kuin Pohjois-Irlannilla.

Englannissa IP-oikeudenkäynneissä ensimmäisenä asteena on joko County Court -tuomioistuin tai High Court -tuomioistuin. Kummastakin ensimmäisen asteen tuomioistuimesta voi IP-jutuissa valittaa Court of Appeal -valitustuomioistuimeen. Myös tavaramerkki- ja patenttivirastossa (UK Intellectual Property Office, IPO) käsitellään IP-oikeuksiin liittyviä valitusjuttuja.

Court of Appeal -valitustuomioistuimesta on rajoitettu valitusmahdollisuus korkeimpaan oikeuteen. Valitus korkeimpaan oikeuteen edellyttää valituslupaa. Lupa myönnetään yleensä vain, jos valituksessa on kyse oikeuskysymyksestä, jolla on yleistä merkitystä lainkäytölle.

Useimmat IP-oikeudenkäynnit käydään High Court -tuomioistuimessa. Oheisessa artikkelissa mainittu Patents County Court -tuomioistuin (PCC) tarjoaa vaihtoehdon lähinnä pienille ja keskisuurille yrityksille, kun kyse on intresseiltään pienemmistä jutuista. Nimestään huolimatta PCC ei ole vain patenttituomioistuin, vaan PCC:ssa voi ajaa kaikenlaisia IP-riitoja.

High Court -tuomioistuimessa on erityinen Patents Court -nimellä tunnettu jaosto, joka käsittelee patentteja ja rekisteröityjä malleja koskevia riitoja sekä näiden patentti- ja malliriitojen liitännäisvaatimuksiin liittyviä juttuja.

Patents Court -jaostossa työskentelee erikoistuneita tuomareita, joista monet ovat aiemmin työskennelleet useita vuosia asianajojuristeina IP-jutuissa (IP barristers). Myös PCC-tuomioistuimessa on IP-asioihin erikoistunut tuomari, joka on aiemmin työskennellyt IP-asioihin erikoistuneena oikeudenkäyntijuristina.

Ella Mikkola
Helsinki
Bird & Bird LLP / Asianajotoimisto Bird & Bird Oy

Share: