IPR-tutkijat tuhkapilven edellä Helsinkiin

(IPRinfo 3/2010)

Pohjoismaiset tutkijat saivat virikkeitä ja palautetta.

IPR University Center isännöi 15.-16.4.2010 Helsingissä Kulttuurikeskus Sofiassa Nätverksmöte-tapaamista, joka kokoaa vuosittain yhteen pohjoismaalaisia IPR-tutkijoita. Seminaarin runkona ovat jatko-opiskelijoiden pitämät esitykset, joita seuraa yleinen keskustelu luennon aiheesta. Näin tutkijat saavat palautetta tutkimuksestaan ja uusia virikkeitä.

Tänä vuonna mukana oli myös DFG Graduate School Bayreuth ja useita saksalaisprofessoreita. Perinteestä poiketen esitykset ja keskustelut pidettiin – nyt toista kertaa – englanniksi. Tapaamisen teema oli ”New Interfaces in IPR – the Nordic Perspective”.

Ensimmäisenä päivänä tutkijoita puhutti tieto- ja informaatiotekniikka. Rosa Ballardini IPR University Centerin INNOCENT-tutkijakoulusta aloitti esityksellään ”Software Patents v. OSS: A New Hybrid Software Development Model”, jossa hän käsitteli ohjelmistojen suojan uusia kehityslinjoja ja -mahdollisuuksia.

Iltapäivän aikana keskusteltiin myös koodin suojasta, kun Florian Schweyer (Bayreuth) esitelmöi immateriaalioikeuden suhteesta ohjelmien luomisessa käytettyjen tekniikoiden ja periaatteiden selvittämiseen (reverse engineering). Tauon jälkeen päivän asiaohjelma jatkui Simon Apelin (Bayreuth) esityksellä ”Bridgeport Music v. Dimension Films (USA), Metall auf Metall (Germany) and Digital Sound Sampling”.

Illalla osanottajat virkistäytyivät Nokian vieraina Espoossa. Ohjelmaan sisältyi illallinen ja Nokian IPR-johtajan Ilkka Rahnaston luento, jossa hän käsitteli viimeaikaisia immateriaalioikeuden kehitystrendejä yritysnäkökulmasta.

Biodiversiteettiin juridinen näkökulma
Toisena seminaaripäivänä keskityttiin ympäristökysymyksiin ja tavaramerkkeihin. Abeba Gebreselassie avasi keskustelun vertailemalla patentin ja kasvinjalostajan oikeuden edullisuutta suhteessa biodiversiteettisopimukseen.

Mohammed Moniral Azam puhui teknologian siirroista ja ilmastonmuutoksesta otsikolla ”Climate Change and Intellectual Property: The Context of Technology Transfer”. Azam esitti muun muassa oman mallinsa, jolla valtiot voisivat tehokkaammin neuvotella teknologiansiirroista ja ilmastonmuutoksen hallinnasta. Molemmat esitelmät herättivät keskustelua sekä immateriaalioikeudesta että sen mahdollisuuksista ympäristöongelmien ratkaisussa.

Myös ajankohtaisia tavaramerkkikysymyksiä käsiteltiin. Katja Weckström Turun yliopistosta esitelmöi internet-palveluntarjoajan vastuusta tavaramerkkiloukkauksissa ja Monica Viken Norwegian School of Managementistä kuluttajakyselyiden käytöstä tavaramerkkioikeudenkäynnissä.

Tuhkapilvi toi jännitystä
Tulivuorenpurkaus Islannissa toi tutkijatapaamiseen ja Global IP -konferenssiin oman jännitysmomenttinsa, sillä Pohjois-Euroopan yllä liikkunut tuhkapilvi esti osanottajien paluulennot.
Muutama professori leikitteli jo ajatuksella pysyvän kansainvälisen tutkijayhteisön perustamisesta Suomeen. Kaikille saatiin kuitenkin järjestettyä vaihtoehtoiset reitit, joten osanottajat palasivat koteihinsa muutaman päivän viiveellä.

Maarit Huotari

Share: