IPR-oppia Isossa Omenassa

(IPRinfo 5/2009)

Opiskelu arvostetussa Columbian yliopistossa on vaativaa mutta palkitsevaa.

Vanhan newyorkilaisen legendan mukaan Columbian yliopiston opiskelijan on löydettävä Alma Mater -patsaan kätköihin kaiverrettu pöllön kuva valmistuakseen hyvin arvosanoin. Patsas sijaitsee historiallisen Low Memorial -rakennuksen portailla Manhattanilla.

Suoritin Columbiassa Master of Law -tutkinnon lukuvuonna 2008 – 2009. Onnekseni löysin pöllönkin ennen valmistumisseremonioita.

Immateriaalioikeuksiin painottuvat opintoni räätälöitiin yhdessä Law Schoolin LL.M. ohjelman dekaanin kanssa. Opinto-ohjelmani sisälsi mahdollisimman kattavasti koko amerikkalaisen IPR-oikeusjärjestelmän sekä syventäviä opintoja avointa lähdekoodia koskevista erityiskysymyksistä.

IPR-juristille Columbia on mielenkiintoinen opinahjo: Columbia Law School tarjoaa opinto-ohjelmassaan amerikkalaisen patenttioikeuden, tekijänoikeuden ja tavaramerkkioikeuden perusteiden lisäksi mielenkiintoisia, immateriaalioikeuden viimeisimpiä erityiskysymyksiä koskevia seminaareja sekä mahdollisuuden jopa ohjattuun tutkimuksentekoon alan huippuprofessorien opastuksessa.

Columbia Law Schooliin kuuluu nimekkäitä IPR-professoreita, kuten free software -maailmasta tuttu Eben Moglen sekä tekijänoikeusprofessori Jane Ginsburg. Lisäksi Law School tarjoaa lähes viikoittain kiehtovia lounasseminaareja, joita tähdittävät vierailevat IPR-asiantuntijat muista yliopistoista, asianajotoimistoista ja yrityksistä.

Hakuprosessi vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä
Columbian yliopisto on perustettu vuonna 1754 King´s College -nimisenä Ison-Britannian kuninkaan Yrjö II:n valtuutuksella. Kolme vuosikymmentä myöhemmin, Amerikan vallankumouksen jälkeen, yliopisto avattiin uudelleen nykyisellä nimellään.
Columbia kuuluu maineikkaaseen Ivy League -yliopistojen ryhmään, joka koostuu kahdeksasta Yhdysvaltain itärannikon korkeakoulusta. Columbian yliopistossa on useita tiedekuntia, joissa voi opiskella aineita lääketieteestä ja taloustieteestä journalismiin, taiteeseen ja tekniikkaan – oikeustiedettä tietenkään unohtamatta.

Kuten amerikkalaisiin yliopistoihin yleensä, Columbian opiskelupaikan hakuprosessi on työläs. Siihen on syytä varata riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä. Hakemus personal statement -aineineen, kielikoetodistuksineen, rahoitussunnitelmineen, tutkintotodistuksineen sekä omasta yliopistosta ja työpaikasta saatuine suosituksineen jätetään syksyllä vuotta ennen opintojen aloitusta.

Opiskelijavalintojen tulokset julkaistaan kevättalvesta. Opiskeluvuosi ilman normaaleja palkkatuloja New Yorkissa ja yliopiston useiden kymmenien tuhansien dollareiden lukukausimaksut edellyttävät useimmiten myös ulkopuolista rahoitusta. Kaikesta huolimatta lukukausi New Yorkissa Columbian IPR-menulla on toki kustannusten väärti!

Mikäli Law Schoolin kirje opinto-ohjelmaan hyväksymisestä tipahtaa postilaatikkoon, ennen opiskelujen aloittamista suurin haaste on tietysti oman asunnon löytäminen. Columbiaan suuntaavan LL.M. opiskelijan on syytä varautua etsimään asunto yksityisiltä vuokramarkkinoilta, sillä opiskelija-asuntoja yliopistolla on tarjota vain rajoitettu määrä.

Asuminen New Yorkissa on suhteellisen kallista. Kaupalliset yhtiöt vuokraavat asunnon yleensä vähintään vuodeksi ja saattavat vaatia ulkomaalaiselta opiskelijalta vuokranmaksun jopa etukäteen koko vuokrakaudelle ennen avainten luovutusta, mikäli päätähuimaavia tuloja omaavaa Amerikan serkkua ei löydy takaamaan vuokrasaatavia. Siksi myös asunnon alivuokraaminen voi olla varteenotettava vaihtoehto opiskelijalle.

Sinänsä Columbian Morningsside Heights – mukaanlukien sen eteläpuolen Upper West Side sekä pohjoispuolen Harlem – ovat tänä päivänä vilkkaita, viihtyisiä ja turvallisia asuinlähiöitä opiskeluvuodelle. Tosin liikkumista yksin ulkona on syytä välttää myöhään illalla erityisesti Harlemin puolella.

Luennoille syytä valmistautua huolellisesti
Opiskelu Columbiassa on vaativaa mutta antoisaa. Luentoja on valituista kursseista riippuen lähes päivittäin.

Yhdysvaltalaisen sokraattisen metodin mukaisesti jokaiselle luennolle on valmistauduttava etukäteen lukemalla huolellisesti Syllabuksen määräämä materiaali ja varauduttava vastaamaan luennolla materiaalia koskeviin kysymyksiin.

Kokeet järjestetään lukukauden lopussa, jolloin muutaman viikon sisällä saattaa olla useampia isoja tenttejä sekä erilaisten seminaaritutkielmien jättöpäiviä.

Tiukan pänttäämisen lisäksi tenttiin valmistaudutaan laatimalla kattava tiivistelmä koko tenttialueesta, sillä tentit ovat useimmiten ns. open book -kokeita, joissa saa käyttää apuna kurssimateriaalia. Harvoin siihen tosin riittää aikaa tiukoissa aikarajoitteisissa tenteissä. Siksi menestyksen suhteen materiaalin ulkoa osaaminen on – loistavan kymmensormijärjestelmän hallinnan lisäksi – olennaista.

Sekä Law School että New York City pitävät toki huolen siitä, että LL.M. vuosi ei merkitse pelkkää opiskelua. Law Schoolin lähes jokaisena perjantai-iltana järjestämässä Friday Forumissa on helppo tutustua niihinkin opiskelijoihin, joiden kanssa ei jaa yhteisiä kursseja.

Myös kaupungin lukemattomat klubit, ravintolat, taidenäyttelyt, teatterit, museot ja muut nähtävyydet takaavat jännitystä ja ainutlaatuisia elämyksiä opiskelijarientoihin. Lisäksi hauskaa on jo pelkästään tutustua NYC:n eri kaupunginosiin vaikkapa sunnuntaibrunssin merkeissä tai piipahtaa Central Parkiin piknikille, lenkille tai huvisoutelulle.

Anna Haapanen
Master of Law, Stone Scholar (Columbia University, New York), OTM (Helsingin yliopisto)
Roschier Asianajotoimisto Oy

The web site of the Intellectual Property Programme of Columbia Law School, New York:
http://www.law.columbia.edu/center_program/intel_prop

Share: