IPR-konkari Hanns Ullrich korostaa eurooppalaisuutta ja oikeustieteen normatiivisuutta

(IPRinfo 3/2006)
Professori Hanns Ullrichin aikaperspektiivi on suorastaan hätkähdyttävä.

Lehti kääntyi eurooppalaisessa immateriaalioikeustutkimuksessa, kun professori Hanns Ullrich piti viimeisen luentonsa Euroopan yliopistoinstituutissa (EUI) Firenzessä. Suomalaisille Ullrich on tuttu monista erinomaisista julkaisuistaan sekä Intellectual Property beyond Rights – konferenssista, jonka IPR University Center järjesti syksyllä 2004 Hanasaaressa.

Ullrich on aitiopaikalta seurannut eurooppalaisen immateriaalioikeuden kehitystä alusta alkaen. Ullrichin aikaperspektiivi on suorastaan hätkähdyttävä. Kuinka moni immateriaalioikeustutkija voi sanoa muistavansa elävästi Deutsche Grammophon -ratkaisun herättämät reaktiot? Ratkaisu annettiin vuonna 1974, jolloin suuri osa nykyistä immateriaalioikeustutkijapolvea luki korkeintaan Aku Ankkaa.

Kriittisyys ja eurooppalaisuus ilmenevät Ullrichin tutkimusotteessa vahvasti. Hänen ajattelussaan on häivähdys ordoliberalismia, jossa toimivat markkinat ja kilpailu muodostavat keskeisen lähtökohdan analyysille.
Immateriaalioikeuksia Ullrich arvioi pitkälti toimivan kilpailun kannalta. Hänen mielestään immateriaalioikeudet ovat hyvä renki, mutta huono isäntä. Tämän vuoksi esimerkiksi tavaramerkkejä koskeva brändiajattelun laajeneminen herättää hänessä epäilyjä.

Utilitarismia ei tarvita Euroopassa
Eurooppalaisuuden korostaminen näkyy taas siinä, että Ullrich ei pidä järkevänä amerikkalaiselle tekijänoikeudelle tyypillisen utilitarismin ulottamista koskemaan eurooppalaista tekijänoikeutta. Hänelle eurooppalainen tekijänoikeus on ennen kaikkea persoonallisuuden suojaa, jota pitäisi lähestyä eurooppalaisesta tekijänoikeustraditiosta käsin – käyttäjän oikeuksia unohtamatta.

Opettajana Ullrich on pyrkinyt keskusteluun. Hän kutsuu ihmiset pöydän ympärille väittelemään päivän teemasta eikä asetu pöydän taakse pitämään monologia. Ullrich välttää myös suomalaisen oikeustieteen perisynnin eli normatiivisten kysymysten vähättelyn. Hänelle on itsestään selvää, että oikeustiede on nimenomaan normatiivinen tiede, joka pyrkii vastaamaan siihen, miten asioiden pitäisi olla.

Ullrichia ei tarvitse erikseen pyytää kertomaan näkemyksistään, vaan hän tuo ne esille jatkuvana virtana, joka luo pohjan virikkeelliselle keskustelulle. Ei siis mikään ihme, että hänen seminaarinsa ovat olleet varsin suosittuja EUI:ssä. Vaikka Ullrich jää virallisesti eläkkeelle, hän aikoo jatkaa tutkijana ja immateriaalioikeuksien aktiivisena kommentaattorina. Toivottavasti kuulemme tästä sympaattisesta saksalaisesta jatkossakin.

Jarkko Vuorinen,
Tutkija, Turun yliopisto

Kirjoittaja oli vierailevana tutkijana Euroopan yliopistoinstituutissa (EIU) alkuvuodesta 2006.

Share: