Kasvatamme uutta IPR-sukupolvea – pääkirjoitus

LehtiarkistoIPRinfo_1_2014 Pääkirjoitus 28.3.2014

Vuosi 2014 on hyvällä alulla, ja IPR University Centerin toiminta jatkuu entistä tiiviimpänä. Instituutin taustalla on neljä yliopistoa eli Hanken, Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto. Instituutin taustayhteisöt edustavat kaikkia tieteenaloja, ja monitieteinen toiminta onkin instituutin sisällä mahdollista. Immateriaalioikeusjärjestelmä on perustaltaan juridinen, mutta käytännössä sen hyödyntäminen kytkeytyy teknologiaan ja talouteen. Tämä on otettava huomioon myös opetuksessa ja tutkimuksessa.

IPR University Centerin voimannäyte vuonna 2014 tulee olemaan IP Summer School, joka järjestetään 8.–13. kesäkuuta Helsingissä. Kesäkouluun kuuluu useita seminaareja ja tapahtumia, joita yhdistämällä osallistujat voivat räätälöidä itselleen sopivan rautaisannoksen immateriaalioikeutta. Tilaisuuksissa luennoivat johtavat immateriaalioikeuden professorit Pohjoismaista, Euroopasta, Aasiasta ja Yhdysvalloista. Osa tilaisuuksista on maksuttomia. Ohjelmaa päivitetään jatkuvasti instituutin kotisivulle www.iprinfo.com.

Kesäkoulun sisällöstä on koottu opiskelijoille kokonaisuus, joka on Hankenilla arvioitu neljän opintopisteen arvoiseksi. Sekä kotimaisilla että ulkomaisilla opiskelijoilla on mahdollisuus hakea kesäkouluun, joka on luonnollisesti heille maksuton. Hakulomakkeen liitteeksi tulee laittaa tiedot tähänastisesta opiskelusta sekä tulevaisuuden suunnitelmia kartoittava motivaatiokirje. Pyrimme siihen, että Helsingin ulkopuolelta tulevilla opiskelijoilla olisi mahdollisuus saada apuraha asumiskustannuksiaan varten. Myös opiskelijat löytävät lisätietoa sisällöstä ja ilmoittautumisesta instituutin kotisivulta https://ipruc.fi/.

Patenttien lisensoinnista ei ole maailmallakaan tarjolla kunnon koulutusta, joten päätimme järjestää sellaisen kesäkoulun yhteydessä. Patent Licensing Academyn rehtorina toimii oikeustieteen tohtori Ilkka Rahnasto Nokiasta ja opettajina alan johtavat asiantuntijat muun muassa Phillipsiltä, Sonyltä ja Microsoftilta. Academy on suunnattu erityisesti alalla jo toimiville, lisensoinnista lisää oppia haluaville. Academy kestää viisi aamupäivää, ja iltapäivisin osanottajien on mahdollista osallistua Summer Schoolin muihin tapahtumiin.

Yhdessä Suomen Teollisoikeudellisen Yhdistyksen ja Suomen AIPPIn kanssa järjestetään kahtena päivänä Case Clinic, jossa asiantuntijoiden ohjaamana analysoidaan IPR-alan mielenkiintoisia oikeustapauksia. Tarkoituksena on, että eri suojamuotoja varten on vaihtoehtoisia linjoja.

IPR Summer Schoolissa on mukana luonnollisesti myös China IP Law sekä EU:ssa meneillään oleva patenttiuudistus.

Työstäessämme tätä käsissäsi olevaa IPRinfo-lehden numeroa ristimme sen ”next generation” -numeroksi. Lehti sisältää epätavallisen paljon nousevan IPR-sukupolven kirjoituksia. Olemme pystyneet IPR University Centerissä tarjoamaan vuosittain useammalle, lähinnä oikeustieteen opiskelijalle, harjoittelumahdollisuuden. Yhtenä siihen liittyvänä tehtävänä on kirjoittaa artikkeli IPRinfo -lehteen. Harjoittelusta saatava hyöty on kaksisuuntainen: instituutilla on käytettävissään immateriaalioikeuksista innostunut ja kiinnostunut joukko, ja harjoittelijat puolestaan oppivat eri immateriaalioikeuksista kattavammin kuin koulun penkillä.

IPR University Centerin eräänä ”missiona” on kasvattaa seuraavaa IPR-sukupolvea. Tässä mainitsemani hankkeet ovat osa tätä jatkuvaa projektia.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center