Hyödyllisyysmalli eli pikkupatentti

(IPRinfo 4/2003)

Hyödyllisyysmalli, joskus myös pikkupatentiksi nimitetty, on keksinnön vaihtoehtoinen suojamuoto.

Hyödyllisyysmallioikeuslaki tuli voimaan 1.1.1992. Uuden suojamuodon tarvetta perusteltiin sillä, että varsinkin pieni ja keskisuuri teollisuus tarvitsee halvan ja nopean suojamuodon.

Hyödyllisyysmalli on kansallinen suojamuoto, eli suoja on voimassa vain Suomessa. Muutamassa EU:n jäsenvaltiossa on voimassa vastaavanlainen suojamuoto, ja joissakin on olemassa patentista ns. kevennetty versio. EU-tasolla ei ole hyödyllisyysmallia koskevaa yhtenäistä tai harmonisoitua lainsäädäntöä.

Hyödyllisyysmallilla voidaan suojata keksintö, joka on uusi ja poikkeaa selvästi siitä, mikä on aikaisemmin tullut tunnetuksi ja jota voidaan käyttää teollisesti. Keksintöjen toinen suojamuoto, patentti, edellyttää uutuuden ja teollisen käytettävyyden lisäksi korkeampaa keksinnöllisyyttä, eli patentoitavan keksinnön on poikettava olennaisesti siitä, mikä on aikaisemmin tullut tunnetuksi. Patentoitavissa oleva keksintö voidaan vaihtoehtoisesti suojata myös hyödyllisyysmallilla.

Hyödyllisyysmallin rekisteröintiä haetaan Patentti- ja rekisterihallitukselta (PRH). Hakemus tehdään kirjallisesti, ja sen tulee sisältää keksinnön selitys sekä suojavaatimus täsmällisesti. Keksijän nimi on aina ilmoitettava, vaikka suojaa haettaisiin esimerkiksi yrityksen nimissä. Mikäli hakemus täyttää sille asetetut muodolliset edellytykset, hyödyllisyysmalli rekisteröidään. PRH ei siis tutki hakemusta sen varmistamiseksi, että keksintö olisi uusi, riittävän keksinnöllinen ja teollisesti käyttökelpoinen.

Hyödyllisyysmallin haltijalla on oikeus kieltää muita käyttämästä keksintöä ammattimaisesti hyväkseen. Käyttämisen muotoja ovat valmistaminen, tarjoaminen, vaihdantaan saattaminen, suojatun tuotteen käyttäminen sekä tuotteen hallussapito ja maahantuonti edellä mainittuja tarkoituksia varten.

Hyödyllisyysmallin rekisteröintimenettely on nopea: oikeus rekisteröidään muutamassa kuukaudessa. Suoja-aika on enintään 10 vuotta kolmessa jaksossa (4 vuotta + 4 vuotta + 2 vuotta). Rekisteröintimaksu on 135 euroa ja se sisältää viisi suojavaatimusta, ensimmäinen uudistamismaksu 200 euroa ja toinen 135 euroa. Vuonna 2002 jätettiin 512 hyödyllisyysmallihakemusta, joista 16 oli ulkomaalaisten tekemiä. Hakemusten määrä on alkuvuosista jonkin verran vähentynyt.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: