Euroopan patentti-instituutin uusi puheenjohtaja Kim Finnilä: Luottamustyö pitää ajan tasalla

(IPRinfo 4/2008)

Eurooppapatenttiasiamies Kim Finnilä on luottamustehtäviensä perusteella luottamuksen arvoinen.

Viime keväänä patenttiasiamies Kim Finnilä valittiin eurooppapatenttiasiamiehiä edustavan Euroopan patentti-instituutin (epi) puheenjohtajaksi. Sitä ennen hän toimi kolme vuotta instituutin varapuheenjohtajana ja toiset kolme vuotta sen hallituksen jäsenenä.

Vuosina 2002-2006 Finnilä hoiti myös Patentti-insinöörit -yhdistyksen puheenjohtajuutta. Lisäksi hän on ranskalaisen Robert Schumanin yliopiston immateriaalioikeuksiin erikoistuneen CEIPI-instituutin hallintoneuvoston jäsen ja mukana Suomen IPR-strategian valmistelussa.

Mistä into luottamustoimiin?

– Pysyn ajan tasalla ja saan uusia virikkeitä, Finnilä sanoo.

Tavoitteena keventää työkuormaa
Kim Finnilä kertoo pitävänsä toimintojen kehittämisestä. Puheenjohtajana se on yksi hänen keskeisistä työsaroistaan.

– Instituutin tavoitteena on vaikuttaa ja luoda hyvät suhteet ulkomaailmaan, esimerkiksi Euroopan unioniin. Pyrimme myös lähestymään kansallisia yhdistyksiä, sillä yhteydet kansalliselle tasolle eivät ole olleet kovin tiiviit. Lisäksi teemme kovasti työtä koulutuksen edistämiseksi.

Instituutilla on omaa koulutusta Euroopan patenttiasiamiehiksi pyrkiville. Lisäksi epi kehittää koulutusjärjestelmiä yhdessä Euroopan patenttiviraston ja CEIPI-instituutin kanssa. Finnilä huomauttaa kuitenkin, ettei uudistuksia kannata odottaa liian nopeasti.

– Tämä on harrastus ja kunniatehtävä, joten vauhti on melko rauhallinen. Ensin pitää parantaa epin omaa toimintaa.

Patentti-instituutti koostuu johtoryhmästä, hallituksesta, valtuustosta, 13 komiteasta ja joka kolmas vuosi vaalien yhteydessä toimivasta komiteasta. Niille on tarkoitus luoda paremmat toimintaedellytykset.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että meidän on löydettävä ratkaisuja valtaviin työmääriin.

Patenttiala on muutenkin murroksessa työn laajuuden vuoksi. Finnilän mukaan vireillä olevien patenttihakemusten määrä on kasvanut huomattavasti.

– Euroopassa ja kansainvälisellä tasolla pyritään löytämään ratkaisuja, joilla käsittelyprosessit saadaan pysymään järkevissä aikarajoissa ja joilla voidaan välttää työn turha toistaminen.

Euroopan patentti-instituutin puheenjohtajuus vie Finnilää ympäri maailmaa. Hän on vastikään palannut esitelmämatkalta Makedoniasta, joka on liittymässä Euroopan patenttisopimukseen (EPC).

Laki kiinnostaa diplomi-insinööriä
Teknillisestä korkeakoulusta valmistunut Kim Finnilä päätyi patenttialalle sattumalta. Hän sai vuonna 1985 työpaikan patenttitoimistosta ja työskenteli sen jälkeen myös toisessa pienemmässä patenttitoimistossa.

– Kutsun noita vuosia palveluvuosiksi. Niiden jälkeen halusin saada tästä työstä vähän laajemman kuvan ja pyrin teollisuuden puolelle.

Tällä hetkellä Finnilä työskentelee eurooppapatenttiasiamiehenä AWEK Industrial Partners -nimisessä patenttitoimistossa, jonka juuret ovat teollisuusyritys Wärtsilän patenttiosastossa. Finnilä on opiskellut oikeustiedettä Helsingissä ja Tukholmassa sekä suorittanut patenttilitigaatioon liittyvän tutkinnon Robert Schumanin yliopistossa Strasbourgissa.

– Olin kiinnostunut oikeustieteestä jo nuorena. Patenttiala on tavallaan hybridialue, jossa myös se osa toiveista toteutuu, hän luonnehtii.

Euroopan patentti-instituutin työkieliä ovat englanti, ranska ja saksa. Ne kaikki luontuvat Finnilältä.

– Kävin Helsingissä amerikkalaisten nunnien pitämää Englantilaista koulua, jossa luettiin myös saksaa. Ranskasta kiinnostuin, koska se on kaunis kieli, hän kertoo.

Terhi Nieminen

Tietoa Euroopan patentti-instituutista (epi) saman lehden (IPRinfo 4/2008) oheisartikkelissa.

Share: