Esittelyssä Seppo Kemppinen

Henkilökuva-palstalla esittelemme ajankohtaisia ihmisiä immateriaalioikeuden alalta. Tällä kertaa vuorossa on asianajaja Seppo Kemppinen, jolle viime marraskuussa myönnettiin laamannin arvonimi.

Miksi kiinnostuit immateriaalioikeuksista?
Kun tulin Asianajotoimisto Borenius & Kemppiseen, Heikki Borenius hoiti joitakin patenttiasioita ja Kullervo Kemppinen tekijänoikeusasioita. Myös veljeni Jukka oli jo silloin sisällä immateriaalioikeudessa.

Mikä on mieleenpainuvin immateriaalioikeutta koskenut oikeusjuttusi?
Kukin vuorollaan, nyt on juuri vireillä hyvin kiinnostava juttu. Patenttien puolella ehkä ensimmäinen isompi, niin sanottu makkarankuorijuttu 1980-luvun alkupuolelta, jossa sain työskennellä yhdessä Pia Hjeltin kanssa. Siinä me opimme yhdessä hyvin paljon patenttioikeudenkäynneistä.
Tekijänoikeuksien puolella ehdottomasti ykkösenä on niin sanotut Fixtures-jutut, joissa Englannin jalkapalloliigan takana oleva yhtiö yritti saada Veikkaus Oy:ltä korvauksia liigaotteluiden käyttämisessä veikkauskohteina. Siinä haettiin ennakkoratkaisu Euroopan yhteisön tuomioistuimelta, ja pääsin siellä pitämään asianajajan viittaa.
Tekijänoikeuden puolella hyvänä kakkosena on Vantaan käräjäoikeudessa tietokoneohjelman tekijänoikeusloukkaukseen liittyvä juttu, joka lienee ensimmäinen laatuaan.

Mikä on suurin IPR-alan muutos urasi aikana?
Ehdottomasti kokonaismuutos, eli IPR näkyy kaikkialla ja laajasti. Asianajollisesti muutos on kohdistunut erityisesti patenttioikeudenkäynteihin lääkealalla.

Jos saisit diktaattorina tehdä yhden IPR-alan päätöksen, mikä se olisi?
Tämä on vaikea kysymys, koska siihen helposti vastaa sen osapuolen näkökannasta, jonka juttuja on hoitanut. Mutta pitää ajatella suuresti: päättäisin uudistaa kokonaan tekijänoikeuslain. Toteuttaisin joka suhteessa nykyaikaisen ja tasapuolisen lain, joka on helposti luettavissa.
Toinen voisi olla hyödyllisyysmallilain katsominen. Sitä ja sen tarvetta olisi tarkasteltava tämän päivän silmin. Pidän jossakin määrin ongelmana, että hyödyllisyysmallille halutaan antaa yhtä suuri painoarvo kuin patentille.

Mikä on itsellesi tärkein immateriaalioikeuden säätelemä asia?
Nyt kun olen ollut vuoden of-counselina Asianajotoimisto Borenius & Kemppisessä enkä ole enää osakas, on vastaukseni ehkä yllättävä: näen päivittäin sen suuren merkityksen, joka yrityksen toiminimellä ja brändillä on.

Mikä on viisas neuvosi nuoremmalle sukupolvelle?
Sama kuin isäni neuvo minulle: kun otat jotakin tehdäksesi, opettele se kunnolla ja tunne se läpikohtaisesti.

Seppo Kemppinen
o s. 1950
o Laamanni
o Varatuomari, asianajaja
o Neuvotteleva lakimies, Borenius & Kemppinen Oy
o Erikoisalana immateriaalioikeudet

Share: