Esittelyssä Niklas Bruun

Henkilökuva-palstalla esittelemme ajankohtaisia ihmisiä immateriaalioikeuden alalta. Sarjan aloittaa kesällä 60-vuotispäiviään viettänyt IPR University Centerin johtaja, professori Niklas Bruun.

Mikä on merkittävin saavutuksesi immateriaalioikeuksien alueella?
IPR University Centerin perustaminen vuonna 2000 viiden yliopiston yhteislaitoksena. Olin hankkeessa aktiivisena puuhamiehenä. Instituutti lienee ainoa usean yliopiston yhteislaitos, joka on saatu aikaan ilman opetusministeriön myötävaikutusta tai taloudellista tukea.

Syntyykö yhteisöpatentti ja milloin?
Yhteisöpatentti syntyy ennen vuotta 2015. Perusajatus on hyvä ja kannatettava, joten uskon lopulta järjen voittoon ja järkeviin kompromisseihin tässä asiassa.

Minkälainen olisi paras tekijänoikeuslaki?
Paras tekijänoikeuslaki on sellainen, joka vastaa hyvin ajan haasteisiin, mutta on kuitenkin avoin muutoksille eli teknologianeutraali. Mielestäni pohjoismaiset tekijänoikeuslait olivat syntyessään ja 1960-1970-luvuilla kansainvälisestikin parhaimmasta päästä. Valitettavasti ne eivät enää vastaa digitaalisen talouden haasteisiin ja ovat uudistuksen tarpeessa. Tätä uudistustyötä olen omalta osaltani mukana tekemässä.

Mitä immateriaalioikeuskoulutuksen pitäisi tavoitella?
Immateriaalioikeuksia pitäisi demystifioida ja arkipäiväistää. Moni luulee, että kyseessä on käsittämätön salatiede, joka ei voi avautua tavalliselle ihmiselle. Digitaalisessa verkkoyhteiskunnassa immateriaalioikeuden perusasioiden tulisi olla jo koululaiselle yhtä selviä kuin maitotölkin tai bussilipun ostaminen.

Jos saisit diktaattorina tehdä yhden IPR-alan päätöksen, mikä se olisi?
Uskon vahvasti demokratiaan enkä ole erityisen innostunut diktatorisista päätöksistä. Tällä hetkellä minua huolestuttaa, että IPR-alan päätöksiä valmistellaan hyvin pitkään, mutta päätöksenteon jälkeen niiden toimeenpano tai toteuttaminen näyttää olevan hyvinkin vaikeata. IPR-asioihin keskittyvää tuomioistuinta ei näytä syntyvän, monen kohdan toteuttaminen valtioneuvoston IPR-strategiassa tökkii pahoin, tavaramerkkiasiamieskoulutusta ei saada aikaiseksi jne.

Mikä on itsellesi tärkein immateriaalioikeuden säätelemä asia?
Olen tutkija ja uskon, että tekijänoikeudellinen sitaattioikeus on minulle henkilökohtaisesti kaikkein tärkein. Se, että voin lainata osia muiden teoksista, viitata niihin ja ottaa kantaa niissä esitettyihin ajatuksiin, on koko tieteellisen toimintani perusedellytys ja elinehto.

  • Niklas Bruun
  • s. 1950
  • OTT
  • Yksityisoikeuden professori, Helsingin yliopisto
  • IPR University Centerin johtaja
  • INNOCENT-tutkijakoulun johtaja
  • Tutkimusalueet: immateriaalioikeus, EU-oikeus, työ- ja syrjintälainsäädäntö, kansainvälinen kauppaoikeus