Esittelyssä Eeva Hakoranta

(IPRinfo 3/2011)

Henkilökuva-palstalla esittelemme ajankohtaisia ihmisiä immateriaalioikeuden alalta. Tällä kertaa vuorossa on Nokian IPR-lakiasioiden johtaja Eeva Hakoranta.

Miksi kiinnostuit immateriaalioikeuksista?
Kiinnostus heräsi käytännön työn kautta: Nuorena asianajajana hoidin suuressa toimistossa eri immateriaalioikeuksia koskevia toimeksiantoja varsin itsenäisesti. Huomasin nopeasti, että teemoista löytyi aina uusia ulottuvuuksia ja älyllistä haastetta. Immateriaalioikeus oli alue, jossa myös juristin luovuudelle löytyi käyttöä.

Kumpi on yritysten kannalta kiireellisempää, saada EU:n tekijänoikeussääntely harmonisoitua vai yhtenäinen patentti?
Hyvä kysymys. Vastakkainasettelu on haastavaa, ja molemmat ovat merkittäviä asioita. Pitäisin kuitenkin kiireellisempänä tekijänoikeussääntelyä, sillä digitaalisen sisällön käyttöön ja lisensointiin pohjautuvan liiketoiminnan potentiaalia on Euroopassa vielä valtavasti hyödyntämättä.
Hidastavina tekijöinä ovat nähdäkseni toimineet erilaiset lainsäädännölliset ja rakenteelliset seikat, joihin järkevällä harmonisoinnilla voitaisiin vaikuttaa. Euroopassa on nykyisellään kohtuullisen hyvin toimiva patenttijärjestelmä. Yhtenäispatentti voi tuoda hyvin toteutettuna meille lisää tehokkuutta, mutta myös täytäntöönpanojärjestelmään on kiinnitettävä huomiota. Meidän ei tule hyväksyä poliittisen paineen tai kiireen vuoksi kompromisseja, jotka eivät aidosti paranna eurooppalaisen patenttijärjestelmän käytettävyyttä – myös täytäntöönpanon näkökulmasta.

Miten määrittelet lyhyesti immateriaalioikeuden merkityksen liiketoiminnassa?
Strateginen ja tärkeä.

Mikä on suurin IPR-alan muutos urasi aikana?
Immateriaalioikeuden merkitys liiketoiminnassa on kasvanut huimasti oman työurani aikana. Suuri muutos oli Suomen liittyminen ETAan ja EU:hun. Epävarmuus lisääntyi, mutta mahdollisuuksia luovaan toimintaan saatiin lisää.
Immateriaalioikeuksien vaihdannan lisääntyminen ja lisensointia harjoittavien toimijoiden voimakas esiinmarssi 2000-luvun taitteessa olivat isoja muutoksia. Se on tuonut myös täytäntöönpanojärjestelmään uusia haasteita ja mahdollisuuksia.
Digitalisoituva liiketoiminta on asettanut erityisesti tekijänoikeuslainsäädännölle haasteita. Nyt tarvitaan uudenlaista ja luovaa yhteistyötä tekijöiden ja käyttäjien välillä, jotta mahdollisuudet saataisiin käyttöön.

Jos saisit diktaattorina tehdä yhden IPR-alan päätöksen, mikä se olisi?
Olen yrittänyt tuota kotona perheen kanssa joskus, mutta huonolla menestyksellä! Jos nyt saisin diktaattorin vallan, perustaisin Suomeen IPR-tuomioistuimen! Olin STY:n puheenjohtajana jättämässä oikeusministeri Koskiselle sitä koskevaa ensimmäistä aloitetta muistaakseni keväällä 2003. Suomessa tulisi säilyä hyvä IPR-alan osaaminen PRH:ssa, yrityksissä, asiamies- ja asianajotoimistoissa sekä tuomioistuimissa. Tuomioistuinlaitos on keskeinen osa tätä järjestelmää, ja tarvitaan erikoistunut tuomioistuin, jotta voidaan vastata tuleviin haasteisiin.

Mikä on itsellesi tärkein immateriaalioikeuden säätelemä asia?
Tuohon on hankala vastata – ehkä se oman toimintani osalta olisi lähinnä tekijänoikeus sitaattioikeuksineen. Kannan myös teini-ikäisten lasten vanhempana joskus huolta siitä, että piratismin vastaisessa sinänsä oikeutetussa ja tärkeässä työssä voi tapahtua ylilyöntejä, jotka saattavat vahingoittaa ymmärtämättömiä nuoria. Toivon, että näissä tilanteissa sääntely antaa mahdollisuuden terveen järjen ja suhteellisuudentajun käyttöön.

Eeva Hakoranta
– s. 1964
– Johtaja, IPR lakiasiat, Nokia Oyj
– Aikaisemmin asianajajana Asianajotoimisto Roschierilla
– Suomen Teollisoikeudellisen Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja vv. 2001-2007

Share: