Esittelyssä Lauri Kaira

Henkilökuvassa esittelemme ajankohtaisia ihmisiä immateriaalioikeuden alalta. Tällä kertaa vuorossa on Gramexin apulaisjohtaja Lauri Kaira.

Miten kiinnostuit tekijänoikeudesta?

Kun olin kulttuuriministeri Kaarina Drombergin erityisavustajana, opin miten tärkeää tekijänoikeus on luovan alan, taiteilijoiden ja median kannalta. Sitä ennen tekijänoikeudet tulivat tutuksi muun muassa päätoimittajan työssä.

Tarvitaanko EU:ssa täysin harmonisoitu tekijänoikeuslaki?

Nykyinen käytäntö, jossa harmonisointia tehdään tarpeen mukaan alakohtaisilla direktiiveillä, on riittävä ja joustavampi. EU:ssa on opittu, että jättimäiset mammuttidirektiivit eivät ole toimivia muuttuvassa maailmassa.

Mikä on suurin tekijänoikeutta koskeva muutos urasi aikana?

En osaa lähteä vertailemaan. Vuoden 2005 tekijänoikeuslain uudistus sisälsi merkittäviä muutoksia, joista voisi nostaa esille fyysisen ja verkkopiratismin torjuntakeinot. EU-tasolla on myös tapahtunut, ja mieleen tulee etsimättä äänitteen suoja-ajan pidentäminen.

Mikä on paras keino piratismia vastaan?

Varmaankin se on yhdistelmä useista keskustelussa esillä olleista ideoista. Eli tarvitaan kuluttajia kiinnostavia laillisia palveluja, ja jo olemassa olevia pitää tehdä tunnetuksi.

Se vaatii tietenkin rahaa ja menestymisen mahdollisuuksia näille palveluille. Jotta yrittäjät uskaltavat investoida verkkopalveluihin ja niiden markkinointiin, laiton piraattitarjonta pitää saada verkosta pois. Siihen tarvittaisiin uusia pehmeämpiä keinoja. Näitä ovat muun muassa ulkomaisten piraattipalvelujen estomahdollisuus ja ilmoituskirjemenettely kotitalouksiin, joista levitetään piraattiaineistoja. Lisäksi tarvitaan tiedottamista, että etenkin nuoret ymmärtävät, mistä tekijänoikeuksissa on kysymys.

Mikä on itsellesi tärkein tekijänoikeuden säätelemä asia?

Se on tämä kokonaisuus, joka tekijänoikeusjärjestelmästä seuraa. Kun luovalla työllä pystyy elämään ja harjoittamaan yritystoimintaa, siitä syntyy meille kaikille uutta ja mielenkiintoista katsottavaa, kuunneltavaa, pelattavaa ja luettavaa – lyhyesti sanottuna iloa ja elämyksiä.

 

Lauri Kaira

  • s. 1957 Helsinki

  • OTK, Gramexin apulaisjohtaja ja Luovan työn tekijät ja yrittäjät LYHTY-projektin projektinjohtaja

  • aiemmin muun muassa Nykypäivän päätoimittaja, Kokoomuksen tiedotuspäällikkö, radio- ja tv-toimittaja sekä kulttuuriministerin erityisavustaja

  • Vantaan ympäristölautakunnan puheenjohtaja ja Kokoomuksen Vantaan valtuustoryhmän puheenjohtaja, aiemmin muun muassa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n puheenjohtaja

  • Harrastukset musiikki, valokuvaus ja kesämökki