Esittelyssä Antti Riivari

Henkilökuva-palstalla esittelemme ajankohtaisia ihmisiä immateriaalioikeuden alalta. Tällä kertaa vuorossa on hallitusneuvos Antti Riivari työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Mikä on kiireellisin immateriaalioikeutta koskeva lainsäädäntöhanke tai kehittämiskohde EU:ssa?

Nyt kun EU:n yhtenäispatentista on sovittu, tulee varmistaa, että se saadaan toimimaan mahdollisimman järkevästi ja tehokkaasti. Tekijänoikeusjärjestelmän toimivuus digitaalisessa ympäristössä on tulevien vuosien suuri haaste EU:lle.

Saako Suomi oman jaoston tulevaan EU:n patenttituomioistuimeen?

Suomi saa perustaa oman paikallisjaoston, jos on valmis vastaamaan kustannuksista. En usko, että tämä on realistinen vaihtoehto. Itämeren alueelle tullee aluejaosto, jonka sijaintipaikasta on syytä olla kiinnostunut myös Suomessa. Sekin on lopulta taloudellinen kysymys.

Onko WIPOlla riittävän aktiivinen rooli immateriaalioikeuksien kehittämisessä?

Työ WIPOssa on ollut viime vuosina vaikeuksissa kehittyvien ja kehittyneiden maiden välisten näkemyserojen vuoksi. Kehittyvillä mailla on perustavaa laatua olevia epäilyksiä IPR-järjestelmän oikeutuksesta samalla kun kehittyneet maat haluaisivat muun muassa kehittää maailman laajuista patenttijärjestelmää.

Mikä on paras keino tuoteväärennöksiä ja piratismia vastaan?

Fyysisten tuotteiden osalta on kyse Kiinan ja muiden massatuotannon maiden sisäisen valvonnan tehostumisesta, mutta myös muiden maiden tullivalvonnasta. Netissä tarvitaan lisää helposti tarjolla olevaa laillista tarjontaa.

Mikä on suurin muutos suhtautumisessa immateriaalioikeudelliseen lainsäädäntöön urasi aikana?

Urani immateriaalioikeudellisen lainsäädännön parissa on ollut intensiteetiltään vaihteleva ja EU-kentille painottunut, joten kovin syvällä rintaäänellä en voi puhua. Yksi tärkeä kehityskulku on IPR-järjestelmän nousu yhä keskeisemmäksi osaksi yritysten toimintaympäristöä.

Jos saisit diktaattorina tehdä yhden immateriaalioikeutta koskevan päätöksen, mikä se olisi?

Loisin maailmanlaajuisesti harmonisoidun patenttijärjestelmän, joka olisi tietenkin yksityiskohdiltaan aivan optimaali. Tämä siis, jos olisin koko maailman diktaattori.

Mikä on itsellesi tärkein immateriaalioikeuden säätelemä asia?

Sen täytyy olla integroitujen piirimallien suoja. Suomessa on ollut neljä hakemusta kautta aikojen, muttei enää yhtään voimassa olevaa rekisteröintiä.

 

Antti Riivari