Akku latautuu itsekseen

(IPRinfo 5/2009)

Tyhjenevä akku katkaisee monta puhelua joka päivä. Maija Itkonen ryhtyi etsimään ongelmaan ratkaisua käyttäjän ehdoilla.

Maija Itkosen keksintö kumpusi arjen harmista. Kännykän akku oli aina loppu, johdot sotkuisia ja jos ne löytyivät, pistoke puuttui. Itkonen alkoi unelmoida akusta, joka ei jättäisi pulaan.

– Minulle design on ennen kaikkea toimimista käyttäjän ehdoilla, ei vain visuaalisia linjoja ja materiaaleja, teollinen muotoilija Itkonen toteaa.

Valitettavasti akkuteknologia kehittyy huomattavasti hitaammin kuin sovellukset ja uudet ominaisuudet edellyttävät. Itkonen pohti, voisivatko laitteet latautua siellä missä niitä käytetään, pöydällä tai työpöydällä.

– Siinä vaiheessa en tiennyt elektroniikasta kovin paljoa, mutta tiesin että ko. teknologinen periaate on olemassa ja mahdollinen.

Powerkiss söi johtospagetin
Maija Itkosen Poerkiss-keksinnön ansiosta kännykän tai läppärin akku voi tulevaisuudessa latautua neuvottelun tai matkan aikana.

Itkonen on kehittänyt ratkaisun, joka koostuu pöytään piilotettavasta latausmoduulista ja lataustikusta. Kun pöydän päälle laittaa kännykän tai muun pienen elektroniikkalaitteen, moduuli tunnistaa ja säätää puhelimen akun lataustarpeen. Tekniikkaa kutsutaan resonanssi-induktioksi. Virta alkaa siirtyä, kun elektroniikkalaitteeseen kytketään pieni lataustikku.
Tällä hetkellä tuotteella voi ladata pienempiä mobiililaitteita, kuten matkapuhelimia ja miniläppäreitä.

Prototyyppi yliopistolla
Keksinnön kannalta Aalto-yliopisto oli tärkeä.

– Idea syntyi Helsingin kauppakorkean kurssilla, kun olin siellä taideteollisen korkeakoulun opiskelijana keväällä 2007. Teknillisen korkeakoulun Sovelletun elektroniikan labralla oli iso rooli, kun alussa kehitimme tuotetta Espoon Otaniemessä Keksintösäätiön ja Runar Bäckströmin säätiön avulla.

Kehitystyö tarkoitti kahden henkilön palkkaa sekä Otaniemen palvelusopimuksen mukaista tila- ja konsultointipalkkiota. Niiden avulla rakennettiin ensimmäinen kunnollinen prototyyppi.

Kun Aalto-yliopiston yhteisöllinen tuotekehityksen ja muotoilun kohtaamispaikka Design Factory syntyi syksyllä 2008, Itkosella oli jo selvät suunnitelmat ja tiimi urakoimassa teknologian kanssa. Design Factoryssa rakennettiin pilottituote huonekaluvalmistaja Martelan kanssa.

– Onneksi ympärille on löytynyt aivan loistava teknologiatiimi, joiden keksintöjä tuotteessa on hyödynnetty ja tullaan hyödyntämään.

Tiimin tuotekehittelijät ovat sekä TKK:n opiskelijoita että kokeneita ex-nokialaisia. Heidät löydettiin mukaan harjoitteluohjelmista, labrojen rekrytoinneista ja omien verkostojen kautta.

Neuvoja Keksintösäätiöstä
Powerkiss-keksintöjen teollisoikeuksista on huolehdittu ripeästi. Ensimmäinen patenttihakemus jätettiin pari kuukautta ensimmäisen idean syntymisen jälkeen. Aluksi asiassa neuvoi TKK:n innovaatiokeskuksen innovaatioasiamies ja matkan varrella Keksintösäätiö.

– Aina kun perustelin välivaiheita Keksintösäätiöön, sain vinkkejä ja neuvoja teknologisten yksityiskohtien suojaamiseen, Itkonen kertoo.

Keksintösäätiö rahoitti työtä vuosina 2007-2008 ja kun yritys oli perustettu, se pääsi mukaan Tekesin rahoitusohjelmaan.
Kotimainen patentti on myönnetty ja kansainvälinen PCT-hakemus on jätetty Suomen patenttivirastoon. Lisäksi on haettu suojausta kansainväliselle tavaramerkille.

– Tavaramerkkisuojaus on myös hyvin tärkeä, koska tuotteemme on paljolti myös brändin varassa.

Palkittu eurooppalainen keksijä
Lokakuussa Maija Itkosen kännyköitä ja läppäreitä lataava pöytä valittiin Uudistaja-kategorian voittajaksi. Euroopan naiskeksijöiden EUWIIN-tapahtumassa Helsingissä.

Ensimmäiset huonekalut, joihin uusi Powerkiss-ominaisuus on liitetty, ovat Martelan ja Iskun kokoontumistilojen pöytiä ja kahvilapöytiä.

Powerkiss nimettiin mukaan ruotsalaisen online-viestinnän yrittäjäpalkinnon SIME:n nousevien tähtien kisan 36 finalistin joukkoon. Kilpailu SIME 2009 Rising Stars of the North Awards ratkeaa marraskuussa Tukholmassa.

Powerkiss Oy on langattomia latausratkaisuja kehittelevä suomalainen start-up -yritys. Powerkiss on perustettu vuonna 2008. Powerkissin palveluksessa työskentelee noin kymmenen henkeä, ja yritys sijaitsee Espoon Otaniemessä. Powerkissin tuotteet perustuvat kokonaan itse kehitettyyn teknologiaan.

Katja Palhus

Share: