AIPPIn toimeenpanokomitea pohti patenttisuojan laajuutta

(IPRinfo 4/2003)

AIPPIn eksekutiivikomitean kokous pidettiin kuvankauniissa Luzernin kaupungissa Alppien juurella 24.-28.10.2003.

AIPPIn (International Association for the Protection of Intellectual Property) päätösvaltaa käyttävän eksekutiivikomitean kokous oli alun perin tarkoitus pitää Soulissa, Etelä-Koreassa lokakuun alkupuolella. Kokous kuitenkin siirrettiin kevään 2003 epävarman poliittisen tilanteen ja tuolloin maailmalla levottomuutta herättäneen SARS-epidemian vuoksi rauhalliseen Sveitsiin.

Suomella on edelleen puheenjohtajan lisäksi kuusi delegaattia eli virallista äänivaltaista edustajaa kokouksessa.

Valmistellut kysymykset

Kansallisesti valmistellut kysymykset olivat tällä kertaa
Q 175 The role of equivalents and prosecution history in defining the scope of patent protection
Q 174 Jurisdiction and applicable law in the case of cross-border infringement (infringing acts) of intellectual property rights
Q 173 Issues of co-existence of trademarks and domain names: public versus private international registration system.

Kustakin kysymyksestä oli ennen kokousta laadittu yhteenvetoraportti, joka oli toimitettu kansallisille ryhmille ennen kokousta. Tämä oli mahdollistanut sen, että kokouksessa oli jo työryhmässä työskentelyn alkaessa alustava kannanottoehdotus. Lakimies Niklas Östman (Roschier Holmberg Asianajotoimisto Oy) osallistui Q 173 käsittelyyn, asianajaja Seppo Kemppinen (Asianajotoimisto Borenius & Kemppinen Oy) Q 174 käsittelyyn ja patenttiasiamies Pia Hjelt (Borenius & Co Oy) Q 175 käsittelyyn.

Kustakin asiasta annettiin kokouksen päätteeksi AIPPI-kannanotto eli resoluutio.

Erityiskysymykset

Kokouksessa käsiteltiin lisäksi useita muita erityiskomiteoiden (Special Committee) valmistelemia asioita. Erityiskomiteoiden määrä on vuosien kuluessa lisääntynyt viime vuosien nopean kehityksen vuoksi. Nopeat kannanotot vireillä oleviin uudistushankkeisiin edellyttävät nopeaa valmistelua.

Kokouksessa annettiin myös resoluutiot, jotka koskivat SPLT (Substantive Patent Law Treaty) valmistelua WIPOssa (Q 170). Kannanotossa lähinnä listattiin ne kysymykset, jotka ainakin tulisi ottaa mukaan käsittelyn ensimmäisessä vaiheessa. Samoin kiinnitettiin kannanoton muodossa huomiota siihen, että patenteista kertyvät maksut tulisi käyttää innovaatiojärjestelmän hyväksi.

Muut kannanotot koskivat patentti- ja tavaramerkkiasiamiehen asiakassuhteen luottamuksellisuutta (Q 163), EPLA:ta (European Patent Litigation Agreement) (Q 165) sekä käsittelyssä olevaa direktiiviehdotusta tietokoneella toteutettujen keksintöjen suojasta (Q 132).

Jälleen kerran työryhmätyöskentelyt ja kannanottojen käsittelyn yhteydessä käydyt keskustelut olivat kokouksen parasta antia.

Sosiaalista elämää

Ennen eksekutiivikomitean kokousta järjestettiin perinteiseen tapaan presidenttien kokous. Kansallisten AIPPI-ryhmien puheenjohtajien muodostamalla kokouksella on päätösvalta tietyissä asioissa. Nykyisen kokouskierron yhteydessä presidenttien kokous järjestetään aina eksekutiivikokouksen yhteydessä. Kokoukset ovat epämuodollisia, ja niissä on erinomainen tilaisuus tutustua muiden maiden ryhmien puheenjohtajiin.

Koska eksekutiivikokouksen osanottajamäärä on rajoitettu ryhmien virallisiin edustajiin, pysyy se melko pienenä. Luzernin kokouksen osanottajamäärä oli runsaat 300. Sekä työryhmätyöskentelyt että varsinainen kokous tarjoavat erinomaisen tilaisuuden tutustua muiden maiden ”immateriaalioikeusaktivisteihin” ja solmia myös käytännön työn kannalta tärkeitä yhteyksiä.

Euroopan kansallisten ryhmien puheenjohtajat pitävät kokousten yhteydessä epävirallisen keskustelutilaisuuden. Tällä kertaa aiheena oli EU:ssa valmistelussa oleva ns. enforcement-direktiivi.

Erinomaiset puitteet

Jälleen kerran kokouksen puitteet olivat erinomaiset. Luzern sijaitsee Alppien keskellä, kirkasvetisen järven rannalla. Ilma oli kirpeä, ja alppien rinteet olivat lumiset. Kirkkaansiniseltä taivaalta paistava aurinko kuitenkin lämmitti riittävästi. Maisema ja siihen liittyvä tunnelma olivat lähes epätodellisen kauniit ja rauhalliset.

Avajaisten yhteydessä pidettävä vastaanotto oli järjestetty junamuseoon. Museoon pääsi helposti tutustumaan samalla kun nautti viinilasillisesta. Junia oli kaikenkokoisia, suuria ”aitoja” ja eri kokoisia pienoismalleja.

Perinteiseen tapaan kokous päättyi maanantai-iltana järjestettyyn juhlavaan illalliseen.

Seuraavaksi on vuorossa kongressi, joka on tarkoitettu kaikille AIPPIn jäsenille. Se järjestetään kesällä 2004 Genevessä.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Suomen AIPPI:
http://www.aippi.fi/