AIPPI Helsingissä syksyllä 2013 – mistä puhutaan?

Syyskuun 2013 alussa Helsingissä järjestettävässä AIPPI Exco-kokouksessa käsitellään seuraavia kysymyksiä:

Q233 Grace period for patents

Kansallisten patenttilakien harmonisointi on noussut jälleen ajankohtaiseksi Yhdysvaltojen lainsäädännön muutoksen vuoksi. Patentin armonajan kehittäminen on katsottu yhdeksi harmonisoinnin kulmakiveksi.

AIPPI on aiemmissa päätöksissään todennut tarpeen patentin armonajalle (uutuuden suoja-aika), muttei ole tarkastellut sen vaatimia erityisiä ehtoja yksityiskohtaisesti. Tarkastelemalla kysymyksiä patentin armonajan kestosta tai sen laajuudesta AIPPI toivoo tuovansa tärkeän panoksen patenttilakien harmonisoinnista käytävään keskusteluun.

Q234 Relevant public for determining the degree of recognition of famous marks, well-known marks and marks with reputation

AIPPI on aiemmin ottanut kannan, jonka mukaan määriteltäessä tavaramerkin tunnettuutta, tarkastellaan kohdeyleisöä, joka on tekemisissä sellaisten tuotteiden tai palveluiden kanssa, joita tavaramerkki suojaa.

Keskustelun aikana ilmeni kuitenkin, että kysymys kohdeyleisön määrittelystä vaatii lisäselvityksiä. Osa ryhmittymistä yhtyi AIPPIn tulkintaan tarvittavasta julkisuuden vaatimuksen rajoittamisesta tuotteen tai palvelun kohderyhmälle. Toiset ryhmittyvät taas katsoivat, että arvioitaessa tavaramerkin tunnettuutta tulee se määritellä suhteessa koko maan kuluttajiin. Nyt tarkasteluun otetaan merkityksellisen kohdeyleisön laatu sekä sen määrä.

Q235 Term of copyright protection

Eräs tekijänoikeudellisen suojan rajoittamista kannattavien ryhmittymien esiin nostama kysymys on tekijänoikeuden suoja-ajan rajoittaminen. Keskustelussa on esitetty muun muassa suoja-ajan rajoittaminen koskemaan ainoastaan tekijän elinaikaa tai suoja-ajan keston riippuminen teoksen lajista.

Bernin konventio asettaa suoja-ajan minimiksi 50 vuotta tekijän kuolemasta, mutta sallii poikkeuksia tiettyjen teostyyppien kohdalla. Euroopan unionissa suoja-aika on 70 vuotta tekijän kuolemasta. Näiden kansainvälisten säädösten sitomana Bernin konvention jäsenmaat eivät voi kansallisesti päättää suoja-ajan pituudesta. Tämän vuoksi onkin tarkoituksenmukaista käydä keskustelua tekijänoikeuden suoja-ajan rajoittamisesta kansainvälisellä tasolla.

Q236 Relief in IP proceedings other than injunctions or damages

AIPPI on aikaisemmin käsitellyt kieltotuomioita sekä vahingonkorvauksia keinoina aineettomia oikeuksien suojaamiseksi. TRIPS-sopimuksen artikla 41 mukaan näiden keinojen lisäksi on olemassa myös muita oikeuskeinoja loukkausten torjumiseksi sekä loukkausten ehkäisemiseksi. Niihin kuuluvat esimerkiksi immateriaalioikeuksia loukkaavien tuotteiden takavarikoiminen, tuotteiden kerääminen ja tuhoaminen, oikaisukehotus sekä tuomioistuimen päätöksen julkaiseminen. AIPPI ei ole aiemmin tarkastellut näitä muita keinoja.

Vahingonkorvausten lisäksi oikeudenloukkaaja voidaan velvoittaa suorittamaan oikeudenloukkauksella ansaitsemansa hyöty oikeudenhaltijalle. Yleisluontoisempien keinojen lisäksi voi olla muita erityisiä oikeuskeinoja, joilla pyritään loukkaavien tuotteiden muuttamiseen niin, etteivät ne enää loukkaa oikeudenhaltijaa. (JK)

https://www.aippi.org/ > Questions / Committees

Share: