EUT:n julkisasiamiehen mukaan pankkien on annettava tilinhaltijan tiedot, kun/jos tämä tarjoaa immateriaalioikeuksia loukkaavaa palvelua

20.4.2015

Euroopan unionin tuomioistuimen julkisasiamies Cruz Villalón antoi torstaina 16.4.2015 ratkaisuehdotuksensa asiassa, joka koskee pankkisalaisuutta ja pankkitilin käyttöä immateriaalioikeuksia loukkaavassa toiminnassa. Jutussa vastakkain ovat pankkisalaisuus ja väärennettyjen tavaroiden myyjän vastuuseen saattaminen.

Direktiivi teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta (niin kutsuttu enforcement-direktiivi, 2004/48/EY) asettaa jäsenvaltioille velvollisuuden varmistaa, että immateriaalioikeuksia loukkaavien tavaroiden ja palvelujen alkuperästä annetaan tietoja immateriaalioikeuksien haltijalle silloin, kun se on tarpeen loukkaajan henkilöllisyyden selvittämiseksi. Velvollisuus antaa tällaisia tietoja on direktiivin nojalla oltava kaikilla sellaisilla toimijoilla, jotka tarjoavat ”loukkaavassa toiminnassa käytettäviä palveluja kaupallisessa laajuudessa”.

Asiassa Coty Germanyn tuotteita oli väärennetty ja myyty internethuutokaupassa. Coty Germany oli ottanut yhteyden pankkiin (Sparkasse), jonka tilille väärennetyistä tavaroista maksetut summat oli maksettu ja vaatinut saada tietää kyseisen tilin omistajan nimen ja osoitteen. Pankki oli vedonnut pankkisalaisuuteen, eikä näin ollen ollut antanut tietoja.

Coty Germany oli vienyt asian oikeuteen ja esittänyt, että EU-lainsäädäntö estää jäsenvaltioita sallimasta pankkien vetoamisen pankkisalaisuuteen silloin, kun niiden on annettava tietoja enforcement-direktiivin nojalla.

Julkisasiamiehen näkemys vastasi Coty Germanyn esittämää. Hänen mukaansa jäsenvaltiot eivät saa kansallisella laillaan sallia sitä, että pankit kieltäytyisivät antamasta tilinhaltioiden nimeä tai osoitetta pankkisalaisuuteen vedoten, kun tilejä on käytetty immateriaalioikeuksia loukkaavassa toiminnassa.

Ratkaisuehdotus luettavissa Euroopan unionin tuomioistuimen verkkosivulta, http://curia.europa.eu/ asian numerolla C‑580/13.

(NA)

Share: