EUT: TV- ja radiolähetysten välittäminen hotellihuoneissa olevien televisioiden avulla ei ole välittämistä paikassa, johon yleisöllä on pääsy

17.2.2017
EUT:n asiassa C-641/15 antaman ratkaisun (16.2.2017) mukaan vuokraus- ja lainausdirektiivin 8(3) artiklaa on tulkittava niin, että televisio- ja radiolähetysten välittäminen hotellihuoneisiin asennettujen televisiovastaanotinten avulla ei ole välittämistä paikassa, johon yleisöllä on pääsy pääsymaksua vastaan.

Asia koski vuokraus- ja lainausdirektiivin (2006/115/EY) 8(3) artiklan tulkintaa, jonka mukaan jäsenvaltioiden on säädettävä, että yleisradio-organisaatioilla on yksinoikeus sallia tai kieltää lähetystensä uudelleen tapahtuva yleisradiointi vapaasti etenevien radioaaltojen välityksellä sekä lähetystensä välittäminen yleisölle, jos välittäminen tapahtuu paikoissa, joihin yleisöllä on pääsy pääsymaksua vastaan.

Tekijänoikeuksia hallinnoiva yhteisvalvontajärjestö Verwertungsgesellschaft Rundfunk, joka edustaa useita Itävaltaan tai muihin jäsenvaltioihin sijoittautuneita yleisradio-organisaatioita, nosti Wienin kauppatuomioistuimessa (Handelsgericht Wien) kanteen itävaltalaista hotellia pitävää Hettegger Hotel Edelweissia vastaan. Sen mukaan Hettegger Hotel Edelweiss suoritti vuokraus- ja lainausdirektiivin 8(3) artiklan mukaisen välitystoimen, kun se saattoi TV-vastaanottimia saataville hotellihuoneissaan ja välitti niiden kautta TV- ja radiolähetyksiä. Se väitti myös, että huoneen hintaa oli pidettävä 8(3) artiklassa tarkoitettuna pääsymaksuna, koska TV:n tarjoaminen vaikutti hotellihuoneen hintaan.

Wienin kauppatuomioistuin lykkäsi asian käsittelyä ja esitti EUT:lle ennakkoratkaisukysymykset koskien sitä, täyttyikö 8(3) artiklan määritelmä ”pääsymaksua vastaan”, kun hotellitoiminnan harjoittaja mahdollisti TV- ja radio-ohjelmien välittämisen hotellihuoneen televisioiden avulla ja peri huoneen käytöstä maksun, joka sisälsi myös TV-vastaanottimen käytön ja sen kautta välitettävät TV- ja radio-ohjelmat.

EUT:n mukaan signaalin tarjoaminen hotellihuoneeseen asetettujen TV- ja radiovastaanottimien välityksellä oli vuokraus- ja lainausdirektiivin 8(3) artiklassa tarkoitettua yleisradio-organisaatioiden lähetysten välittämistä yleisölle. Pääsymaksun osalta EUT viittasi julkisasiamies Szpunarin ratkaisuehdotukseen. Szpunarin mukaan hotellihuoneen hinta ei ole ravintolapalvelun hinnan tavoin pääsymaksu, joka vaadittaisiin erityisesti vastikkeeksi TV- tai radiolähetyksen yleisölle välittämisestä, vaan se on pääasiassa vastike majoituspalvelusta, johon liittyy lisäpalveluina mm. TV- ja radiolähetysten välittäminen huoneissa olevien ja yöpymisen hintaan kuuluvien TV-vastaanottimien kautta. Vaikka signaalin jakelua hotellihuoneeseen asennettujen TV- ja radiovastaanottimien välityksellä oli pidettävä huonehintaan vaikuttavana lisäpalveluna, ei voitu katsoa, että lisäpalvelu olisi tarjottu direktiivin 8(3) artiklan tarkoittamassa paikassa, johon yleisöllä on pääsy pääsymaksua vastaan. Siten ennakkoratkaisukysymykseen oli EUT:n mukaan vastattava kieltävästi.

EUT:n ratkaisu C-641/15  luettavissa Curia-tietokannasta.

(MT)

Share: