EUT: Organismi, jolla ei ole luontaista kykyä kehittyä ihmiseksi, ei ole biotekniikkadirektiivissä tarkoitettu ihmisalkio

22.12.2014
Tällaisen organismin käyttö teollisiin tai kaupallisiin tarkoituksiin on patentoitavissa.

Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) tulkitsi 18.12.2014 antamassaan tuomiossa C-364/13 biotekniikkadirektiivin (98/44/EY) 6 artiklan 2 kohdan c alakohtaa. Biotekniikkadirektiivin mukaan ihmisalkioiden käyttö teollisiin tai kaupallisiin tarkoituksiin ei ole patentoitavissa.

International Stem Cell Corporation (jäljempänä ISCO) teki Yhdistyneen kuningaskunnan teollisoikeuksien ja kaupallisten oikeuksien virastolle (United Kingdom Intellectual Property Office, IPO) kaksi hakemusta kansallisten patenttien rekisteröimiseksi. Hakemukset koskivat varhaismunasolujen partenogeneettistä aktivointia.

Virasto hylkäsi rekisteröintihakemukset. Virasto viittasi EUT:n tuomioon Brüstle (C‑34/10) ja totesi, että keksinnöt koskivat ihmisen hedelmöittymättömiä munasoluja, jotka oli saatu jakautumaan ja kehittymään partenogeneesin avulla, ja että nämä olivat ”omiaan käynnistämään ihmisen kehitysprosessin, kuten munasolun hedelmöittymisestä syntyvä alkiokin”.

ISCO valitti tästä päätöksestä Iso-Britannian IP-tuomioistuimeen (High Court of Justice, Chancery Division, Patents Court). Tuomioistuin tiedusteli ennakkoratkaisupyynnössään EUT:lta, onko biotekniikkadirektiiviä tulkittava siten, että ihmisen hedelmöittymätön munasolu, joka on saatu jakautumaan ja kehittymään partenogeneesin avulla tiettyyn vaiheeseen, on kyseisessä säännöksessä tarkoitettu ihmisalkio. Tuomioistuin korosti, että nykyisen tieteellisen tietämyksen mukaan nisäkkäiden varhaismunasolut, partenootit, eivät voi koskaan kehittyä täysin, koska ne eivät sisällä isän DNA:ta, joka on välttämätöntä alkion ulkopuolisen kudoksen kehittymiseksi.

EUT katsoi, että ihmisen hedelmöittymättömällä munasolulla on välttämättä oltava luontainen kyky kehittyä ihmiseksi, jotta se voidaan luokitella ihmisalkioksi.

EUT:n mukaan direktiiviä on tulkittava siten, että ihmisen hedelmöittymätön munasolu, joka on saatu jakautumaan ja kehittymään partenogeneesin avulla, ei ole säännöksessä tarkoitettu ihmisalkio, jos sillä ei ole sellaisenaan luontaista kykyä kehittyä ihmiseksi. Ennakkoratkaisua pyytäneen tuomioistuimen tehtävänä on tarkistaa, onko rekisteröintihakemusten kohteena olevilla ihmisten partenooteilla kansainvälisessä lääketieteessä riittävästi tutkittujen ja päteviksi todettujen tietojen valossa luontainen kyky kehittyä ihmiseksi.

Tuomio C-364/13 on luettavissa kokonaisuudessaan Curia-tietokannasta.

EUT:n lehdistötiedote nro 181/14, annettu 18.12.2014

Uutinen julkisasiamiehen ratkaisuehdotuksesta

(MO)

Share: