EUT: Asiamiehen nimiin rekisteröidyn EU-tavaramerkin siirtoon voidaan soveltaa kansallista lainsäädäntöä

29.11.2017
Euroopan unionin tuomioistuimen (EUT) tuoreessa ennakkoratkaisussa oli kysymys asiamiehen nimiin rekisteröidyn tavaramerkin siirtämisestä. Espanjan korkein oikeus teki asiassa C-381/16 EUT:lle ennakkoratkaisupyynnön selvittääkseen, estääkö unionin oikeus EU-tavaramerkin omistusoikeuden siirtämisen kansallisen lain perusteella.

Kiista EU-kuviomerkin omistusoikeudesta sai alkunsa, kun Benjumea Bravo de Laguna haki 24.1.2011 EUIPO:lta merkin ”Shower Green” rekisteröintiä. Merkki rekisteröitiin 29.8.2011. Tämän jälkeen Esteban Torras Ferrazzuolo vaati espanjalaisessa alioikeudessa kyseisen tavaramerkin siirtämistä itselleen sillä perusteella, että hän on merkin oikea laillinen haltija.

Espanjalaisten tuomioistuinten ollessa eri mieltä merkin laillisesta haltijasta ja siitä, soveltuiko tapaukseen EU:n tavaramerkkiasetus (207/2009) vai kansallinen lainsäädäntö, päätti Espanjan korkein oikeus esittää EUT:lle ennakkoratkaisupyynnön. Ennakkoratkaisukysymyksellään espanjalainen tuomioistuin halusi selvittää, muodostiko tavaramerkkiasetus esteen EU-tavaramerkin siirtovaatimukselle muilla kuin asetuksen 18 artiklan mukaisilla perusteilla.

EUT totesi ratkaisussaan, että asiamiehen tai edustajan nimiin luvatta rekisteröidyn EU-tavaramerkin siirtovaatimusta säännellään yksinomaan tavaramerkkiasetuksessa. Asetuksessa ei säädetä siirtovaatimuksen tekemisestä muunlaisissa tilanteissa. Tuomioistuin katsoi, että tavaramerkkiasetuksen 16 artiklan mukaisesti EU-tavaramerkkiä on muissa kuin 18 artiklan tarkoittamissa tilanteissa kohdeltava kuten kansallista rekisteröityä tavaramerkkiä. Omistusoikeuden siirtovaatimukseen tuli näin ollen soveltaa kansallista lainsäädäntöä kaikissa muissa paitsi niissä tilanteissa, joissa EU-tavaramerkki oli luvatta rekisteröity asiamiehen tai edustajan nimiin.

Näin ollen unionin oikeus ei muodosta estettä kansallisen lainsäädännön soveltamiselle tilanteissa, joissa EU-tavaramerkki on rekisteröity henkilön oikeuksia loukaten taikka lainsäädäntöä tai sopimisvelvoitetta laiminlyöden, ja tämän perusteella vaaditaan merkin omistusoikeuden siirtoa.

(MM)

Ratkaisu luettavissa Curia-tietokannassa.

Share: